Fenomenul „fără mogul” și în fotbal: „Câinii roșii”, inclusiv gălățeni, pot să-și conducă propria echipă pe sistemul omul și votul

In Actual, Divertismind, Sport

Sătui de tot felul de experimente făcute de finanțatori care se vede că nu au nicio treabă cu performanța, dinamoviștii și-au făcut ONG.

Vor să fie primul club PRELUAT de socios din România, adică modelul cu membri societari aplicat cu succes de majoritatea cluburilor de fotbal titrate din Europa. Suporterii se adună, plătesc cotizație, deci investesc în propria echipă, și au drept de decizie prin vot asupra destinului acesteia.

Precizare ulterioară, datorată interesului arătat de cititorii gălățeni – cărora le și mulțumim pe această cale – și comentariilor acestora: spre deosebire de inițiativele similare din Galați și Timișoara, asociația dinamoviștilor încearcă să preia gruparea alb-roșie ÎNAINTE caaceasta să ajungă în desființare, pierzând patrimoniul competițional. Astfel încât să nu fie nevoie să o ia apoi de la 0, pornind din ligile inferioae și de la gheată, minge și meciuri jucate pe câmp, fără vestiar…

Noi ne-am oferit să promovăm această inițiativă în zona Galațiului unde știm că echipele centrale au mulți fani. Mai ales de când formația locală a devenit o amintire tot din vina unor așa-ziși patroni sau președinți de club care n-au avut nimic de-a face cu sportul și spiritul competițional. Ci doar cu propriul buzunar.

Mai ales că, în fruntea acestei frumoase inițiative a „câinilor roșii” sunt clebrul dinamovist Cornel Dinu, dar și actorul Răzvan Oprea, actor la Teatrul Național, inițiator al proiectului Asociația Dinamoviști Pentru Dinamo și unul dintre membrii ei fondatori.

Iată mai jos mesajul celor de la Asociația Dinamoviști Pentru Dinamo trimis prin noi direct fanilor gălățeni ai echipei.

„De mulți ani, fotbalul nostru nu mai atrage fanii ca pe vremuri, numărul lor fiind într-o continuă scădere. De aici se naște întrebarea, de bun simț, ce facem?

Pe pagina de facebook „Galați Asociația *Dinamoviști Pentru Dinamo* Romania – Official„, suporterii dinamoviști din județul vostru se mobilizează și se alătură celorlalți din țară și străinătate în vederea preluării a 51% din acțiunile clubului Dinamo, în încercarea de a-l salva și a-l readuce în prim-planul fotbalului românesc și european.

Totul a început din convingerea câtorva dinamoviști entuziaști, vechi suporteri, care cred cu tărie că ideea de socios este soluția care poate revitaliza FC Dinamo și care, dealtfel, poate revoluționa întregul fotbal românesc, fenomen care a avut mult de suferit sub patronajul unor așa-zis investitori, multe dintre echipele de tradiție au trebuit să pornească din nou de la zero. Iar ca exemplu în acest sens sunt campionatele din țări vest-europene precum Germania, Spania, Portugalia etc., unde fanii dețin în totalitate sau au peste 51% din acțiuni (Real Madrid, Barcelona, Benfica, Bayern).

De ce acum? Fiindcă acum ne aflăm într-un moment dificil, la o răscruce de drumuri, asta datorită managementului defectuos al patronilor care au deținut Dinamo în ultimii ani. ADPD își propune crearea unei emulații în rândul fanilor, responsabilizarea lor. Cotizând și devenind membri cu drept de vot, fanii vor simți că acest club le aparține, că ei sunt cei care vor scrie istoria de acum în colo și nu vor mai depinde de toanele unui patron. Efortul participativ al suporterilor nu va exclude integrarea celor mai pricepuți și mai creativi dintre ei în diferitele departamente ale clubului. În viitor, orice suporter dinamovist va putea lucra pentru Dinamo! Deși proiectul are doar câteva luni, sunt foarte mulți suporteri care și-au declarat sprijinul din dorința de a vedea din nou echipa, acolo sus, pe culmile performanței.

Suporterul trebuie să își recapete rolul de vedetă, de „rege” al fotbalului, un rol pe care, în țările mai sus menționate și l-a revendicat de mult timp.

Asociația are 10 membri fondatori, cel mai cunoscut fiind Cornel Dinu, cel care a câștigat 6 titluri de campion sub culorile alb-roșii, a fost declarat de trei ori cel mai bun fotbalist din România, a fost de 45 de ori căpitan al naționalei pentru care a disputat 75 de partide și a înscris 7 goluri.

Asociația va fi o organizație nonprofit. Echipa ADPD, împreună cu mai mulți juriști, a elaborat statutul asociației care, în cele 17 pagini redactate, cuprinde o sumă a dorințelor exprimate de suporteri, principiile de organizare și funcționare. Acest statut este principial, unul corect și care asigură transparență totală, și totuși, în funcție de propunerile celor interesați, poate suporta anumite modificări de natură să definească și mai bine intenția noastră de a contura forma cea mai bună de a conduce împreună un club de fotbal absolut uriaș, cu o istorie ce impune respect: Dinamo București.

Scopul asociației, așa cum se regăsește în statut, este acela de asociere a suporterilor dinamoviști în vederea creării unei reprezentativități democratice și responsabile în structura SC FC Dinamo 1948 SA ori a oricărei societăți care va deține Fotbal Club Dinamo București în viitor, cu scopul creșterii nivelului de organizare, infrastructură și performanță sportivă.

Printre principiile de bază se regăsesc următoarele aspecte: transparență (publicarea lunară a unui buletin financiar), un om = un vot, profit reinvestit, reprezentare în AGA de 1/50 etc..

Cotizațiile membrilor asociației vor fi împărțite în mai multe categorii. Persoanele adulte, peste 18 ani, vor plăti 400 lei, copiii până la 12 ani – 100 lei, copiii între 12-18 ani vor plăti 200 lei, iar seniorii, după împlinirea vârstei de 65 de ani vor cotiza cu 150 de lei.

ADPD poate fi găsită pe Facebook pe pagina Asociația *Dinamoviști pentru Dinamo* România – Oficial, iar în momentul primirii statutului juridic va fi prezentat și un site web.

ADPD invită toți dinamoviștii adevărați să participe la realizarea acestui proiect.

TOTUL PENTRU DINAMO!”

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu