Galațiul nu mai este de mult orașul ăla puternic industrializat, căci industria a murit încet, dar sigur. În schimb, Galațiul vine tare pe turnantă încercând să ajungă din urmă orașe ca Veneția.
În Galați, rufele nu doar că se spală în public (dovadă mediul politic), ci se și usucă în public.
Cel puțin prin cartierele de la periferie, lumea își pune chiloții la uscat pe sârmele care țin loc de balcon, fără ca nimeni să se simtă ofensat. Deh, aproape toți fac la fel.
Măcar din acest punct de vedere putem spunem că e transparență. Nimeni nu are nimic de ascuns, nici măcar clasica gaură a izmenelor nu reprezintă un secret care trebuie păstrat în interiorul celor patru pereți ai apartamentului.
Evident, putem începe o adevărată dezbatere dacă e în regulă sau nu ca gălățenii să își scoată rufele la uscat, în public.
Nu că asta ar fi o temă de care să depindă progresul Galațiului, dar e o chestie care ne poate aduce mai aproape de civilizație sau, dimpotrivă, să ne mențină în neanderthalul în care ne scăldăm acum (asta că tot vorbim de rufe spălate).
Chiloții atârnați pe sârmă la intrarea în bloc, adevărata carte de vizită a gazdelor
Însă, înainte de a ridica piatra că nu e corect să ne agățăm rufele pe sârmă, în spațiul public, să vedem cum e pe la alții. În Timișoara, de exemplu, cetățenii sunt amendați dacă își atârnă rufele la uscat în văzul tuturor. La fel, zilele trecute, în Consiliul Local Buzău s-a votat un proiect de lege care prevede sancțiuni de 1000 de lei pentru cei care își usucă rufele în public.
În schimb, în Veneția, există un adevărat brand local privind întinderea rufelor pe sârmă, ba pe la balcoane, ba pe sârmele care traversează chiar și clădirile (vezi foto mai jos).
De pildă, în Veneția, pe Calle Colonne, oamenii chiar sunt încurajați de autoritățile locale să își scoată rufele la uscat în public, aceasta fiind o atracție turistică, un soi de obicei vintage, antic și de demult, prin care Veneția încearcă să își păstreze datinile din urmă cu câteva sute de ani.
Măcar din acest punct de vedere, Galațiul este egalul Veneției. În poza principală a acestui articol vedeți cum niște gălățeni din Micro 40 și-au întins rufele pe sârmă chiar la intrarea în scară. Și ca ei sunt mulți care fac așa.
Îți vine musafirul la masă, poate că faci o petrecere ceva, dar până să ajungă la tine trebuie mai întâi să aibă grijă să nu dea cu nasul în chiloții vecinului, care aproape că a blocat intrarea în scară cu sârmele lui și cu “zestrea” lui din bumbac. Veneția, sosim!