Doi primari de la extremele eșichierului politic încearcă să le țină trează atenția susținătorilor și simpatizanților după ce aceștia le-au dat votul.
Bineînțeles, aceasta și fiindcă urmează alegerile parlamentare. Iar, după cum se știe, partidele se bazează pe primari în mobilizarea comunităților.
Doar că diferența dintre promisiunile de viitor imediat este într-atât de mare că s-ar putea compara cu distanța dintre mărgelele de sticlă și bibliile cu care veneau pe continentele nou descoperite colonizatorii. Sau cu distanța dintre Dacia cu carburator model Epoca de Aur și vehiculul electric autonom din deceniul trei al secolului Google.
Fiindcă da, ați ghicit, este vorba despre nesfârșita campanie cu asfalt și betoane a fostului și viitor primar în funcție al municipiului Galați și prima implicare în viața comunității pe care o va conduce cel puțin un mandat de-acum înainte singurul primar USRPLUS din județ.
Silviu Zinica, recent câștigător al fotoliului de edil al comunei Smârdan, și-a mobilizat degrabă viitorii consilieri locali și le-au mulțumit celor care i-au votat, făcând și un gest generos.
Pentru că, în comuna pe care o va păstori, laboratoarele de informatică ale școlilor primar-gimnaziale sunt în mare suferință în privința dotării, au pus mână de la mână și au cumpărat șase computere de ultimă generație, cu monitoarele și pachetele de soft licențiat aferente.
Au profitat de ocazie sărbătorii Sf. Parascheva că să doneze PC-urile laboratorului IT al școlii din satul Smârdan care, dealtfel, poartă și hramul Cuvioasei. Și care, din câte am aflat, are 12 computere în dotare. Vechi de acum 10 (zece) ani cel puțin, pe care nu se știe dacă măcar Windows Vista (2005) poate funcționa, de n-or fi rămas cumva la XP (2001)…
Tot în așteptarea învestirii oficiale, noul vechi primar Ionuț Pucheanu anunță gălățenii că „modernizarea” străzilor Galațiului continuă cu asfaltarea străzii Domnească.
Dar, după cum se vede în imagini, mult trâmbițata „modernizare” este o intervenție doar la stratul superior de asfalt, fără refacerea fundamentului vălurit de decenii și, bineînțeles, tot fără piste de biciclete. Dar cu aceleași „gropi” incluse, fiindcă, la Galați, tot nu s-a descoperit soluția magică a alinierii gurilor de acces la conducte sau a grătarelor de canal la nivelul asfaltului.
Și, să nu uităm, aceeași porțiune de stradă a mai peticit-o și Marius Stan, în 2016, înainte de a pleca de la Primărie; mai țineți minte? Iar noul primar de atunci, Pucheanu, nu avea nicio problemă să continue peticirile, prin Ecosal, că veneau și peste el alegerile parlamentare și partidul îi cerea, probabil, să „presteze”.
Peste 100 de mii de euro s-au dat în 2016 pe niște asfaltări de mântuială, pe Domnească, din centru până la Primărie. Asfalt care, iată, care s-a înlocuit încă o dată anul ăsta. Pe când, prin Micro 13 sau prin Țiglina 4 ori prin Port, pe la Filești sau pe la Barboși, prin Vadul Ungurului sau prin Bădălan noroc c-au mai asfaltat Dumitru Nicolae ori poate chiar Durbacă…
Așadar, cam asta este diferența între oamenii noi, cu viziune și preocupare pentru viitorul comunității, și parveniții politici, preocupați, cel mult, de prezentul bunăstării lor propriu.
Unii dau din propriul buzunar acolo unde statul nu mai ajunge să asigure minimul de condiții decente, ocupat să plătească pensii speciale, sinecuri și mașini de lux vremelnicilor de la butoane. Alții, pe banii noștri, ne scot ochii cu aceleași cârpeli, că acum mai bine de 50 de ani, când, în România, se reinventau apa caldă și televizorul alb-negru cu lămpi.
Alegerea, însă, vă aparține. La fel cum și ceea ce se va întâmpla pe mai departe, dacă va fi să iasă rău, ne va lovi tot pe noi, cei „nealeși”, mult mai grav decât pe ei, cei care ne cer votul.