Între cifrele puse la dispoziție de autoritățile locale și procentajul guvernamental este o diferență cam de o treime. Cam cât era și diferența dintre statisticile paralele ale decedaților de COVID-19.
Mai exact, raportat la populația județului, conform Institutului Național de Statistică (INS), numărul celor vaccinați cu cel puțin o doză comunicat de Prefectura Galați dă un procentaj cu aproape o treime mai mic decât cel comunicat de Guvern prin RoVaccinare.
Astfel, conform datelor furnizate presei de Prefectura Galați, până pe 20 mai, „numărul total al persoanelor din județul Galați care au primit și a doua doză, până în prezent, este de 60.559. Totodată, 570 de persoane au fost imunizate cu vaccin Janssen (doză unică). Alte 24.238 de persoane au primit doar prima doză de vaccin anti SARS-CoV-2”.
Deci, în total, 60.559 + 570 + 24.238 = 85.367 de persoane injectate până în prezent cu cel puțin o doză de vaccin anticoronavirus.
Conform datelor INS – folosite și de Guvern conform precizărilor de pe platforma RoVaccinare – județul Galați are 627.530 de locuitori.
Rezultă că cei 85.367 de vaccinați (cu cel puțin o doză) reprezintă 13,60% din totalul populației.
Or, conform situației de pe RoVaccinare, în secțiunea „Situația județelor în funcție de procentul populației vaccinate cu cel puțin o doză (20 mai, ora 12.00)”, Galațiul apare cu un procentaj de 18,15%.
Noi am cerut de ieri dimineață (vineri, 21 mai) clarificări. Atât de la Prefectura Galați, cât și de la cei care se ocupă de platforma guvernamentală RoVaccinare.
Primii nu ne-au putut lumina deocamdată, îndemnându-ne să cerem explicații de la Direcția de Sănătate Publică Galați – instituție deconcentrată aflată, culmea, sub coordonarea Prefecturii – sau să așteptăm până luni ca să ni se clarifice cifrele.
De la ceilalți, de la responsabilii platformei RoVaccinare, nu am primit niciun semn, darămite vreun răspuns.
Pe această cale, reamintim stimabilelor instituții menționate că noi scriem aici, în publicația online ALTERNATIVA – Jurnalism fără mogul, la zi. Nicidecum săptămânal, bilunar, trimestrial etc.
Dar ne manifestăm toată disponibilitatea să le facem cunoscute clarificările când or veni ele.
Matematica guvernamentală dă erori de 30% în pandemie?
De altfel, n-ar fi prima oară când statisticile devin cu 30% mai favorabile de la firul ierbii până în înaltul structurilor guvernamentale.
Raportarea deceselor cauzate de COVID-19 a suferit distorsiuni asemănătoare celor constatate de noi în statisticile paralele pentru județul de care „ne ocupăm” din punct de vedere jurnalistic.
Culmea este că distorsiunile statistice au fost atunci, ca și acum, tot în sensul unei imagini mai favorabile la Centru față de situația din teren, din ungherele provinciei.
Astfel, dacă procentajul de 13,60, rezultat din datele comunicate de Prefectura Galați (85.367 cetățeni vaccinați) coroborate cu cele ale INS (627.530 de locuitori/rezidenți ai județului) pare „umflat” cu o treime până a ajuns la 18,15% comunicat de Guvern pe RoVaccinare, în situațiile cu decedați de COVID-19 aveam cam tot o treime ca diferență.
Mai exact, în platforma CoronaForms erau înregistrate 23.931 de decese cauzate de COVID-19 până la 31 martie, iar în AlerteMS apăreau cu 30,06% mai multe, adică 31.132, conform raportului publicat de Ministerul Sănătății în urma unei investigații ale cărei rezultate s-au dat, după cum știți, cu mult chin publicității.
Noi nu acuzăm pe nimeni, poate este o situație neclară doar la nivelul județului Galați. Și tare ne-am bucura ca alți jurnaliști, din alte județe, care primesc și ei date zilnice de la prefecturile aferente, să nu găsească astfel de diferențe de raportare între ce primesc pe plan local și ce văd în platforma RoVaccinare.
Fiindcă discrepanțele de raportare au început să se adâncească în perioada preelectorală, adică din octombrie anul trecut, când miza putea fi o liniștire a temerilor vizavi de siguranța desfășurării alegerilor.
Acum avem o altă „bornă cu iz electoral” la orizont – apropierea termenului de extindere a relaxării, în preajma vârfului de sezon estival, așa cum și-au asumat entuziaști premierul Cîțu și președintele Iohannis. Iar o statistică garnisită cu „succesuri” ar da falsa impresie că ne putem relaxa mai mult decât „ne ține plapuma” în procente de populație imunizată.