Valentina-Alina Dobrea (foto) a fost reconfirmată, în luna noiembrie 2021, în funcția de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Galați, spital aflat în subordinea Consiliului Județean (CJ) Galați.
Consiliul de Administrație (CA) al Spitalului Județean din Galați are în componență 4 reprezentanți ai CJ Galați, inclusiv președintele George Stoica, cu toții fiind puși în funcții cu acordul lui Fotea.
La sfârșitul lunii septembrie 2023, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a evaluat un număr de 13 spitale din țară, printre care și Spitalul Județean Galați.
ANMCS este o instituție cheie în supravegherea spitalelor din România, întrucât acreditează spitale, le inspectează, propune măsuri pentru îndreptarea deficiențelor și poate retrage acreditarea.
În urma evaluării, Spitalul Județean Galați a fost retrogradat de la categoria II (acreditat cu recomandări) la categoria IV (acreditat cu încredere redusă) și a primit un termen de doi ani (24 de luni) pentru a remedia problemele constatate – vezi lista de mai jos.
Este o cădere dramatică, de două categorii, sub categoria IV mai existând doar două poziții de clasificare: categoria V (decizie de prelungire a procesului de acreditare) și categoria VI (neacreditat).
Spitalul din Galați a fost singurul din cele 13 evaluate care a fost retrogradat nu una, ci două poziții (categorii).
Un singur spital a mai scăzut în categorie, este vorba despre Spitalul Orășenesc Lehliu-Gară, dar acesta a scăzut o singură treapă, nu două, de la IV la V.
Celelalte 12 spitale evaluate și-au păstrat categoria sau au urcat chiar și trei trepte, cum este cazul Spitalului de Psihiatrie Poroschia (jud. Teleorman), care a promovat de la categoria V la categoria II.
Potrivit datelor oficiale, Spitalul Județean din Galați a fost retrogradat din cauza deficiențelor în ceea ce privește igiena de la bloc alimentar, a lipsurilor din instrumentar, a veselei degradate și – cea mai importantă – a dotărilor insuficiente cu aparatură și echipamente medicale.
Pe scurt, Spitalul Județean din Galați este repetent la condițiile pe care le oferă pacienților, lipsa aparaturii medicale fiind un aspect menit să îi determine pe unii gălățeni să ocolească această unitate spitalicească denumită și „Spitalul Morții”.
Nu era de-ajuns că actul medical din Spitalul Județean te înfioară, fiind un soi de anticameră a morții, că gradul de empatie al personalului medical e ca și inexistent. Acum aflăm că și actul managerial din Spitalul Județean din Galați este sinonim cu dezastrul, că oamenii impuși de PSD în conducerea celui mai mare spital din Galați (chipurile, regional) sunt niște incompetenți cu majuscule.
Incompetenți, dar putred de bogați și plini de beneficii de pe urma funcțiilor pe care le-au primit.
Studiu de caz: managerul Valentina-Alina Dobrea, de profesie economist.
În calitate de mare manager al spitalului județean, Alina Valentina Dobrea a avut în anul fiscal 2022 un salariu de 12.612 de lei net lunar (adică 151.346 de lei net anual). Asta doar din salariu, să ne-nțelegem (vezi foto mai jos).
Alina Dobrea este soția directorului general al Poliției Locale Galați, Marius Dobrea.
Familia Dobrea a fost nășită la nunta de argint chiar de către primarul Ionuț Pucheanu.
Marius Dobrea este pensionar din M.A.I. iar acum cumulează pensia cu salariul de director al Poliției Locale Galați.
Și chiar dacă vor urma zeci de evaluări ratate, de retrogradări în categorie, nimeni nu o va schimba pe Valentina-Alina Dobrea din funcția de manager al Spitalului Județean, atâta timp cât PSD va fi la putere la Galați.
Președintele CJ Galați, Costel Fotea, are toate pârghiile la îndemână pentru a o înlătura pe Valentina-Alina Dobrea.
Fotea ar putea să propună în orice moment încheierea contractului de management a lui Dobrea, pentru această contraperformanță… managerială.
Oriunde în lumea civilizată un manager este demis când duce „firma” de râpă.
Nu și la Galați, unde nu domnește criteriul competenței, iar respectul pentru cetățeni, fie ei pacienți sau nu, tinde vertiginos către zero.