Tu, să fi fost consilier, ai fi votat așa ceva? Sumă dublă și despăgubiri și de 6 ori mai mari pe noua listă de exproprieri pentru centura Galațiului

In Actual, BugeTun, Local

Președintele Consiliului Județean Galați e mânios fiindcă nu vor consilierii PNL să-și dea votul pentru noua listă a exproprierilor de pe centura Galațiului.

Dar pe această nouă listă apar despăgubiri și de 6 (șase) ori mai mari decât cele stabilite ințial – când s-a votat proiectul pentru care deja s-au antamat 30 de milioane de euro bani europeni și care cu doar 3 zile înainte de data finalizării nu-i făcut nici pe jumătate.

Hotărârile pe care Costel Fotea, șeful CJ Galați, le vrea votate vizează decizii patrimoniale. La o adică, pot implica răspunderea penală, dar și civilă a oricăruia dintre aleșii care au ridicat mâna.

Una dintre hotărâri decide asumarea sumelor stabilite drept despăgubiri pentru proprietarii cărora li se vor lua terenurile și demola construcțiile din coridorul centurii gălățene, alta decide chiar exproprierile în sine.

Doar că, în mod ciudat, aceste lucruri s-au mai votat o dată, în 2017, în precedentul mandat, iar acum diferențele, cel puțin când vine vorba de bani, sunt majore și cel puțin ciudate.

Lucrări cu încetinitorul dar decizii la foc automat

Să nu creadă cineva că o lucrare de modernizare a unei centuri cu peste 10 km lungime a pornit fără să existe inclusiv decizii de expropriere, cu valorile aferente.

Hotărârea nr. 268 din decembrie 2017 a Consiliului Județean Galați stabilea „indicatorii tehnico-economici şi declanşarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes judeţean «Extindere şi modernizare variantă ocolitoare a municipiului Galaţi»”.

Abia în iunie 2019 este semnat contractul cu constructorii, din care unul a intrat în procedură de faliment la scurt timp (după două luni), iar alți doi, lideri de asociere, au uriașe probleme de calitate, dar și în justiție. Despre acestea, în articolul următor pe subiectul centurii lui Fotea.

Interesant de notat deci că primul contract pentru evaluarea, exproprierea și demolarea terenurilor și construcțiilor de pe traseul centurii s-a semnat abia în 2020, la 7 luni după ce fusese dat ordinul de începere a lucrărilor propriu-zise ale centurii.

Asocierea  AM Livity SRL, Estima Topocad Consulting SRL, Ceed Machinary SRL și Unitar Proiect TDA SRL cuprindea inclusiv o firmă specializată în demolări. Doar că până în toamna lui 2021, la niciun an distanță de termenul de finalizare al modernizării centurii, relația dintre Consiliul Județean Galați condus de Costel Fotea și asocierea condusă de AM Livity a ajuns ea însăși ruine.

CJ Galați a reziliat unilateral contractul și s-a apucat să ceară despăgubiri în instanță, motivând termene nerespectate și documentații greșite. Între timp, prin procedură simplificată, în septembrie 2021, a fost angajată altă firmă pentru inventarierea proprietăților și exproprierile efective.

Podul lui Fotea: de niciunde către nicăieri, 15 milioane de euro pentru a scurta centura cu DOAR 200 de metri!

Noua firmă este una gălățeană de această dată, Marom ECO SRL, și aparține lui Marius Gațu. Firma nu este cunoscută pe piața evaluărilor imobiliare sau a demolărilor ori proiectelor de construcții civile, cum erau firmele asocierii ce tocmai fusese trimisă la plimbare cu o lună mai devreme. În schimb este cunoscută ca fiind o firmă ce se ocupă de colectarea și valorificarea deșeurilor, având inclusiv 4 puncte de lucru în Tulucești și Galați.

Mai mult, deținătorul Marom ECO SRL, Marius Gațu, este și administrator la firma Gendav SRL, o firmă extrem de cunoscută în rândul contractorilor „de casă” ai administrației publice locale, indiferent că vorbim de CJ sau Primăria Galați.

Dealtfel, asocierea Gendav SRL, Genymar 2008 SRL, SGM Contractor SRL, Alitec Solution SRL și RBX Electric Flash Led au depus singura ofertă pentru contractul de proiectare și execuție a lucrărilor suplimentare la proiectul „Extindere și modernizare drum centură”, demarat deja de Consiliul Judeţean.

Rezultatul a fost că, după o estimare a contractului cu 15.153.911,52 de lei, acesta a fost atribuit cu 15.153.910 lei.

Adică s-a făcut o „negociere” de 1 leu și 52 de bani la o valoare totală de peste 3 milioane de euro!

Iar aceasta după ce, atenție!, licitația fusese anulată de două ori, după cum notează și Viața liberă.

Așadar, pe scurt, calendarul procedurilor demarate pentru refacerea centurii „mici” a Galațiului a fost acesta:

    1. 6 noiembrie 2017 – Consiliul Județean Galați solicită Consiliului Local Galați trecerea unor suprafeţe de teren aferente drumului de centură din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al judeţului Galaţi.

    2. 7 noiembrie 2017 – aleşii locali ai Galațiului se întrunesc în şedinţă extraordinară pentru a aproba solicitarea Consiliului Judeţean și votează ca centura aflată integral în intravilanul Galațiului să treacă în patrimoniul CJ Galați.

    3. Inițial, extinderea şoselei la patru benzi dar şi amenajarea sensului giratoriu de la intersecţia centurii cu bulevardul Coşbuc prevedeau două zone de expropriere. La un prim calcul, au ieşit la socoteală cel puţin 14 exproprieri, pentru care se estima că ar fi nevoie de aproximativ un milion şi jumătate de euro, urmând a fi făcut un studiu în acest sens.

    4. 19 decembrie 2017 – se votează HCJ 268/2017 unde se alocă în total peste două milioane și jumătate de euro, din care doar 800 de mii efectiv pentru exproprieri, lista având acum nu 14, ci 55 de poziții.

    5. Din mai 2018, Primăria Galați începe să anunțe că lucrări suplimentare vor crește costul total cu cei maxim 10% permiși la finanțările europene – de la 30 la 33 milioane de euro.

    6. După câteva luni, din septembrie 2018, se licitează și se atribuie achiziţia publică pentru proiectarea şi execuţia efectivă a lucrărilor principale. Licitaţia a fost adjudecată pe 5 iunie 2019, de asocierea Aqua Parc SRL,  Mavgo Holding SRL (și mai apare apoi și Ștef Edil SRL, toate din Neamț), Hydrostroy AD Sofia (din Bulgaria), Ideal Windows SRL (din Galaţi) și SPC Elite Consulting SRL (din Iaşi). Valoarea contractului este de 113. 285.253 de lei, TVA inclus.

    7. După ce a reușit CJG să demareze licitația principală, nerăbdătoarea Primărie Galați a putut în sfârșit să lanseze licitația pentru lucrările suplimentare pe care le tot anunța de jumătate de an, valorând aprox. 10% din cele principale. Însă nepotrivirile dintre așteptări și oferte au făcut ca abia după două anulări, în mai 2020, să câștige asocierea cu Gendav SRL în frunte, în condițiile ciudate amintite mai sus.

    8. Abia în iulie 2020 se trezește CJG că nu s-au atribuit contractele pentru evaluarea și exproprierea proprietăților de pe coridorul centurii, deși unii chiriași ai Primăriei fuseseră evacuați de aproape 2 ani. Pe repede-înainte, câștigă contractul AM Livity SRL din Satu Mare asociată cu niște firme bucureștene, inclusiv pentru demolări. După nici un an, CJG le reziliază contractul.

    9. Pe 6 decembrie 2021, cu nici 6 luni înaintea termenului de finalizare a reabilitării centurii (31 mai 2022), este contractată o nouă firma de exproprieri. Dar una care pare să aibă culoarea politică corespunzătoare, după cum am arătat mai sus.

    10. În ultima lună înainte de finalizarea lucrării, președintele CJ Galați, Costel Fotea, constată că vina întârzierilor aparține consilierilor județeni PNL care nu vor să voteze ceea ce, aparent, s-a mai votat o dată cu aproape 5 ani în urmă!

Mai exact, hotărârea nr. 268 din 2017 a CJ Galați prevedea că:

„Se aprobă indicatorii tehnico – economici ai lucrării (…)”, „Se aprobă amplasamentul lucrării (…) potrivit planului de încadrare”, „Se aprobă declanşarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării”, „Se aprobă lista imobilelor afectate de coridoarele de expropriere, identificate şi vizate de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Galaţi”, „Se însuşeşte Raportul de evaluare, cuprins în Anexa 4 la prezenta hotărâre, pentru fiecare imobil ce urmează a fi expropriat” și „Se aprobă sumele acordate cu titlu de despăgubiri pentru exproprierea imobilelor cuprinse în lucrarea de utilitate publică de interes judeţean «Extindere şi modernizare variantă ocolitoare a municipiului Galaţi», în cuantum total de 12.762.400 lei, conform Anexei 4 care face parte integrantă din prezenta hotărâre”, iar „Sumele acordate cu titlu de despăgubiri vor fi alocate din bugetul judeţului Galaţi şi vor fi consemnate într-un cont bancar deschis pe numele Judeţului Galaţi, la dispoziţia proprietarilor de imobile”.

Așadar, totul era stabilit din start, inclusiv ce sume, orientativ, li se vor da proprietarilor cu imobile expropriate. Doar lucrările efective pe teren întârzie de atunci cum întârzie și astăzi.

Deci, de ce încearcă Fotea să dea vina pe votul consilierilor din opoziție când se vede cum licitațiile s-au organizat greu și contractorii au lucrat în dorul lelii? Ori nu cumva, prin această grabă, se încearcă acoperirea unor nefăcute? La propriu dar și la figurat.

Exproprierile s-au scumpit halucinant – mai mult decât dublu per total. Iar la unii chiar de șase ori!

Inițial, în anexa hotărârii de Consiliu Județean din 2017, suma totală calculată pentru despăgubiri în urma exproprierilor era de puțin peste 3,5 milioane de lei, cu tot cu TVA-ul aferent pentru persoanele juridice.

Cele 12,8 milioane de lei meționate în textul hotărârii (fiindcă tabelul cu 55 de proprietăți nu are un centralizator sumativ) includeau „şi eventualele daune compensatorii stabilite de către instanţele de judecată.

Dar efectiv la dispoziția proprietarilor expropriați s-au consemnat în contul CJG doar 3,5 milioane de lei, conform hotărârii consilierilor.

Costel Fotea încercând să le dea dureri de cap consilierilor PNL

Noua listă de proprietăți, pe care astăzi Fotea o vrea aprobată de către consilierii județeni mai enumeră doar 46 de proprietăți.

De exemplu, din listă a dispărut Lukoil Downstream. Dar și 3 imobile deținute de UAT Municipiul Galați. Dar au apărut două terenuri deținute de Last Test SRL.

Însă, una peste alta, suma totală a despăgubirilor a crescut la 7,8 milioane de lei. Și asta fără TVA!

De exemplu, Interoil SRL, firma lui Ștefan Teodorescu, fost director al filialei Petrom Galați (până în 2001), care deține benzinăria de pe Nicolae Mantu nr. 30, nu mai urmează să primească 531.459 de lei pentru 269 mp de construcții. Ci se califică acum doar la 418.941 de lei. Tot cu TVA inclus. Însă i s-au mai adăugat și 2.845.945 de lei ”valoarea prejudiciului economic”.

Iar terenul expropriat a scăzut la 222 mp ce nu apar nici măcar ca fiind întabulați.

Deci, dintr-un foc, Interoil SRL va primi de peste 6 ori mai mult, adică aproape 3,5 milioane de lei. Cât urmau să primească toți expropriații de pe centură conform evaluării inițiale!

Spre comparație, firma Arcom Mecon SA – cu peste 650 mp de teren, dar și 1.700 mp de construcții expropriați – au rămas la aceeași sumă de despăgubire, undeva puțin peste 500 de mii de lei cu TVA. Cât primea Interoil de la prima strigare…

Intuiția cu strigare trece primejdia rea

Și acesta este doar un exemplu din multe ciudățenii care apar pe noua listă de exproprieri pentru care se zbate atât de tare Costel Fotea și de care consilierii județeni fug din instinct, bănuind că ar putea avea mari bătăi de cap.

În preziua ultimei ședințe ordinare de consiliu județean, liberalii Iulian Iosif și Codruț Tiberiu au avut inspirația să convoace o conferință de presă în care să încerce să explice de unde provine reticența grupului PNL de a vota hotărârile inițiate de președintele CJG Fotea.

Ei și-au argumentat între altele reticența prin disconfortul creat de atitudinea despotică a pesedistului Fotea care insistă pe un mod discreționar de a organiza ședințele pe comisii. Ședințe unde consilierii ar trebui să poată cere detalii vizavi de proiectele de hotărâre care le sunt neclare și/sau documentele suport ale acestora.

Practic, în loc de ședințe de lucru în fizic, eventual cu angajații relevanți din aparatul CJ de față, pentru explicații, comisiile se țin pe grupuri de WhatsApp. Acolo consilierilor li se cere doar simplul vot și, pentru neclarități, li se indică un număr de telefon sau altul de la direcțiile de profil.

Se pare că președintele Fotea are chiar o satisfacție când opoziția nu se poate exprima în ședințele de lucru pe comisii, eventual chiar absentează. Fiindcă atunci când nu se face cvorum la comisii poate automat introduce proiectele direct la votul în plen unde PSD, împreună cu ALDE și PMP, au majoritatea confortabilă.

Iată de ce, cu acces îngreunat la detalii și știind că exproprierile s-au mai votat o dată, acum 5 ani, consilierii liberali au preferat să nu-și riște pielea și să nu voteze niște hotărâri de patrimoniu pentru care, la o adică, ar putea răspunde într-o zi material, pe persoană fizică, dar și penal.

Iar dacă pentru noi, ca jurnaliști, documentele, cifrele și cronologia faptelor sunt esența, suntem curioși, pentru tine, ca alegător, ce impresie îți fac detaliile de mai sus? Așteptăm cu mult interes comentariile și revenim curând cu detalii despre firmele care nu mai reușesc să (re)facă odată centura.


Dacă-ți place ce citești și vrei să continuăm, ne poți face o donație AICI. Sau poți da click mai jos, spre contul de Patreon al ALTERNATIVA – Jurnalism Fără Mogul. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

One commentOn Tu, să fi fost consilier, ai fi votat așa ceva? Sumă dublă și despăgubiri și de 6 ori mai mari pe noua listă de exproprieri pentru centura Galațiului

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu