Deși pe Facebook s-a lăudat, ca de obicei, fără rușine, primarul Pucheanu a ratat deszăpezirea după singura ninsoare din acest an. Că alta nu mai vedem până în ianuarie, după cum indică prognozele, iar la începutul lui 2021 gălățenii nu au avut parte decât de ger uscat.
La primele ore ale dimineții, Galațiul arăta ca și cum drumarii, salubrizatorii, firmele de casă ori Dumnezeu cu mila cam uitaseră de gălățeni.
Noroc că stratul de zăpadă a fost unul foarte subțire, de maxim 2 centimetri, iar gerul care a cam făcut patinoar din zăpada așternută liniștit în noaptea de duminică spre luni s-a înmuiat după ora 9.
Fiindcă pe străzile secundare sau chiar și pe cele importante dar din cartierele mărginașe nu s-a văzut neam de lamă și, adesea, nici de sărăriță.
Dar, pe Facebook, ziceai că s-a zbătut cu deszăpezirea edilul-șef al Galațiului mai ceva ca cei Stockholmului, Helsinkiului, Vancouverului și Dubaiului la un loc!
Noi am studiat mai îndeaproape cazul cartierului Dunărea, unde se află cele mai multe blocuri-turn și locuiesc cel puțin un sfert dintre gălățeni. Niciun pic de sare/clorură de calciu dată pe jos, de lamă nici n-a putut fi vorba.
Fotografia din deschidere este de pe strada Costache Conachi, cea care face traversarea (aglomerată în anumite momente ale zilei) prin inima cartierului, între str. Brăilei și bd. Oțelarilor.
La ora 10, iată cum arăta intrarea pe C. Conachi dinspre Oțelarilor, bulevard pe care, măcar pe banda 2, s-a dat cu ceva soluție de topire. Pe banda pentru autobuze și cea comună cu tramvaiul nici gând…
Se vede clar mai sus cum, pe sensul pe care intră mașinile aducând zăpadă topită de pe Oțelarilor, începe și C. Conachi să se dezmorțească. Pe celălalt sens era în continuare aproape sticlă.
Să vă mai spunem că, pe toate străduțele și în parcarea din cvartalul cu Liceul Economic „V. Madgearu”, școlile 17 și 29, plus grădinițele „Motanul încălțat” și „Codruța”, asfaltul era la fel de alb precum partea din dreapta de mai sus?…
Însă ce ni s-a părut strigător la cer este modul inconștient în care au înțeles edilii să deszăpezească poate cea mai periculoasă stradă din Galați, partea de str. Saturn dintre Uzina de Apă nr. 2 și giratoriul de lângă Turnul TV.
Mai exact, aceasta a fost dată cu soluție antipolei doar pe sensul de urcare!
Așa arăta strada după ora 12, când în sfârșit s-a dezghețat și sensul de coborâre. De ce? Fiindcă frustrați probabil că nu le-au putut mări gălățenilor impozitul pe autoturisme, inconștienții de edili au dat cu soluție antiîngheț doar pe sensul de urcare!
Se vede clar mai sus că pe banda de urcare s-a topit și s-a scurs pe toată lățimea stropită cu sare sau clorură de calciu (ce-o fi fost, mai puțin contează), iar pe sensul de coborâre s-a topit zăpada doar unde au călcat mașinile.
Datul doar pe o parte a străzii se vedea mai evident în sensul giratoriu recent ctitorit de ilustrul primar Pucheanu ca să mai mănânce și gura unor firme prietene ceva prăjitură…
Puțin mai departe, pe porțiunea de stradă Saturn din Țiglina I, lama ori sărărița nici măcar n-au mai ajuns…
Mai rețineți de mai sus, din postarea lui Pucheanu, cum se agita autocurățătoare de trotuare?
Ia priviți cum arăta pe la 11.30, deci mult după primele ore de aglomerație ale zilei, stația de autobuz de pe str. Bălcescu colț cu Brăilei. Asta arată a stație curățată măcar la nivelul laudelor din postarea edilului-șef?…
Practic, la fel ca în cazul asfaltărilor, ca și în cazul iluminatului festiv de sărbători dacă vreți, astăzi s-a văzut încă o dată că pentru primarul Galațiului există doar strada Brăilei, Domneasca și, eventual, ceva bulevarde recent reabilitate unde se mai pot face poze de propagandă.
Un alt exemplu elocvent l-am văzut fix la intersecția str. Brăilei și Traian. Prima, cât de cât curățată, ca să dea bine, a doua, deși importantă, lăsată în voia sorții.
În restul orașului, în afara zonei centrale, gălățenii au rămas la mila vremii relativ calde și tot mai secetoase în această zonă de luncă.
Nici nu mai are rost să discutăm de trotuare care – în afară de unele zone din dreptul trecerilor de pietoni din partea centrală – au rămas aproape „unanim” necurățate. Păi, ce, pietonii plătesc impozit pe încălțăminte? Așa probabil că judecă edilii Galațiului…
Și când te gândești că, imediat după ce a câștigat primul mandat, Pucheanu își enunța așa prioritățile:
„Principale sunt problemele cu care ne vom lovi la iarnă – apa caldă şi căldura, cu care trebuie să intrăm în linie dreaptă de acum, să nu mai stăm cu emoţii în decembrie. Trebuie să finalizăm licitaţiile pentru deszăpezire, pentru că, din nou, nu vrem să ajungem la dictonul «iarna nu-i ca vara» şi că am fost surprinşi de ninsoare (s.n.), şi, nu în ultimul rând, luminile de sărbători.”
Căldura a rezolvat-o de s-a rupt: ne descurcăm fiecare cum putem, c-așa-i civilizația europeană în mintea lui Pucheanu – mașini electrice, dar centrale de apartament cu coșuri de fum la fiecare etaj… În schimb, pentru atârnătorii de partid se dau an de an subvenții grase la Calorgal.
Cu luminițele vă arătăm cât de curând cum vi se risipesc banii mai grav ca pe vremea lui Marius Stan – fie și doar dacă comparăm cu ce și mai ales la ce preț s-a făcut iluminatul festiv în orașul vecin.
În ce privește zăpada, vedeți mai sus cât de bine s-a mișcat administrația Pucheanu. Noroc că, deși iarna nu-i ca vara, nici iernile gălățene nu mai sunt ce-au fost. Probabil că s-o fi săturat de hazul nostru și Cel care dă drumul la robineți pe sus și s-a hotărât să nu mai strice orzul pe gâște și nămeții pe niște neserioși…