Primii postdecembriști au urcat în Primărie la cel mai înalt nivel. Pucheanu speră să treacă peste partide | GALERIE FOTO

In Actual, Local

Ședința de constituire a legislativului local a fost dominată de atmosfera proaspătă adusă de primii postdecembriști.

Datorită pandemiei, aceștia au putut urca în Primărie la cel mai înalt nivel, ședința de constituire a Consiliului Local ținându-se pe acoperiș.

Mai exact pe terasa clădirii care în continuare nu poartă însemnele distinctive ale unei instituții administrative, de parcă ar fi fost acaparată pe persoană fizică de cei care o populează.

Noul Consiliu Local s-a constituit în ședință solemnă în aer liber pentru a se respecta deopotrivă măsurile de precauție sanitară, dar și solemnitatea momentului, oferind totodată presei oportunitatea mediatizării.

Dat fiind că trei candidați la Consiliul Local s-au retras deși au câștigat mandate prin voturile acordate de gălățeni partidelor lor – Ionuț Florin Pucheanu (PSD), care a candidat și a ieșit și primar, Ileana Sorocoleț și Alexandru Gabriel Șerban (PNL), cel din urmă preferând în continuare funcția de director de la Administrația Portuară a Dunării Maritime – iar un ales a lipsit motivat (Marcela Costea – PSD), jurământul a fost rostit doar de 23 de consilieri din 27.

La PSD urmează să se decidă cine va veni în locul primarului ales, iar, la PNL, unul dintre înlocuitori – Adriana Pațilea, 27 de ani – va deveni și cel mai tânăr consilier local gălățean dacă i se va valida mandatul.

Tot din rândurile opoziției, doi useriști, Daniel Zinica și Cristian Chitaru sunt alți doi consilieri locali care s-au născut după Revoluția din Decembrie 1989

Practic, este pentru prima oară când în Consiliul Local Galați ajung să fie aleși „născuți postdecembriști”, oameni care nu au avut de-a face nici măcar temporal cu perioada comunistă. Adică nu au stat drepți în fața moacei dintr-un tablou și nici nu prea sunt obișnuiți cu disciplina impusă de la centru…

Fiindcă la PSD majoritatea sunt nume cunoscute din vechiul mandat – Lucian-Valeriu Andrei, Hristache Bogatu, Iorgu Viorel Bogatu, Rodica Ciucă, Silviana Ciupercă, Cristian-Sorin Enache, Dumitru Poalelungi, Gheorghe Potîrniche și Claudiu Ionuț Vasile – ne mărginim să remarcăm că în rândul aleșilor majoritari și-a făcut loc și cunoscutul fin al primarului Pucheanu, Costel Gafton de la Piețe, dar și Marius Humelnicu, cel care, până acum, a fost angajatul Primăriei ca city manager, Rodica Ciucă, președintele Consiliului de Administrație de la Zona Liberă, Gheorghe Bezman, lider sindical din combinat și Arthur- Viorel Tuluș, decan la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universității „Dunărea de Jos”.

Numele cu totul noi și promițătoare sunt la opoziție

La liberali, au depus jurământul doctorița Anamaria Hărăbor, Marta Iozefina Bencze, cunoscută militantă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, Valentin Laurențiu Onose, expert contabil, posibil și viitorul lider de grup și Vasile Lupu, un tânăr inginer cu o carieră în vânzări.

Alături de mezina Pațilea amintită mai sus, se pare că mai este așteptat și Eduard Ciulei, despre care noi am auzit că ar fi ceva șef de departament la Apă Canal, ba chiar și rudă mai îndepărtată a lui Gelu Stan. Sperăm să nu fi auzit bine.

De la USRPLUS au venit toți cei patru consilieri aleși în frunte cu inginera/economista Flavia Susnoschi, singura de la PLUS. Așadar, pe lângă dumneaei, au mai jurat și expertul în fonduri europene Andrei Postică, care se pare că va conduce grupul alianței alb-bleu-oranj, dar și economistul Daniel Zinica, fratele primarului USR de la Smârdan, și Cristian Chitaru, un tânăr IT-ist.

Grupul de consilieri locali USRPLUS

Cei de la PACT au jurat prin inginera/economista Ana Maria Mihai – fostă membră PLUS până anul trecut – și profesorul de filosofie Doru Căstăian.

Prefectul Eugen Hristache

O prezență aparte, jovial dar sigur pe el și relaxat, prefectul Eugen Hristache le-a amintit aleșilor că speră ca:

„…prin activitatea ce o veți desfășura să aduceți plus-valoare fiindcă cetățenii au dreptul să trăiască într-un oraș modern și curat, așa cum și-au dorit când au votat…”

Pe de altă parte, în cuvântul său, primarul Pucheanu a părut că încearcă să câștige toleranță din partea opoziției:

„Și îmi exprim convingerea că vom putea trece cu mult mai lin şi mult mai bine dincolo de interesele partidelor pe care le reprezentăm…”

Probabil că primarul uită că chiar partidul din care face, PSD, este mereu cel mai încrâncenat în a păstra anacronismele păguboase din politica românească. Inclusiv cele care duc la comportamentul de turmă disciplinată, comportament favorizat, de exemplu, de alegerea depersonalizată, pe liste, și de dreptul liderilor de partide de a retrage sprijinul consilierilor indisciplinați…

Precizare vizavi de pozele de mai jos, în care apar doar consilierii locali alții decât cei de la PSD: nu este vorba de părtinire, ci chiar de o echilibrare pragmatică – de restul s-a ocupat fotograful Primăriei, stați fără grijă.

Anamaria Hărăbor (PNL)
Marta Iozefina Bencze (PNL)
Valeriu Laurențiu Onose (PNL)
Vasile Lupu (PNL)
Flavia Susnoschi (USRPLUS)
Andrei Postică (USRPLUS)
Daniel Zinica (USRPLUS)
Cristian Chitaru (USRPLUS)
Ana Maria Mihai (PACT)
Doru Valentin Căstăian (PACT)

Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu