Adevăratul motiv al defrișării de pe Faleză: pentru edili proști și/sau răi, plătesc contribuabilii și copacii

In Actual, ClientiCaptivi, Local

Cu al doilea mandat asigurat bine-merci, primarul Pucheanu s-a apucat de ceea ce pregătea de mult: defrișarea în masă a copacilor Galațiului.

Primii luați la ochi sunt arborii identitari ai „orașului teilor”, iar masacrarea a fost pregătită din timp, chiar cu sprijinul unei instituții care ar trebui să vegheze la calitatea mediului, implicit, la integritatea spațiilor verzi ale orașului.

Întrucât Primăria nu a răspuns încă solicitărilor noastre, luăm de bune cele discutate deocamdată cu cei de la Garda de Mediu în ce privește legalitatea tăierilor de pe Faleza Superioară, aliniamentul de pe marginea bulevardului Marea Unire, partea dinspre Dunăre.

În locația respectivă, se taie la rând arborii, în special teii din câte am înțeles. Buturugile rămase sunt imediat scoase din pământ și treansportate de la fața locului către cei de la Gospodărire Urbană SRL dimpreună cu crengile și alte resturi vegetale.

Garda de Mediu susține că a fost la fața locului și tăierile sunt făcute în baza unei expertize emise la comanda Primăriei de către oficiul local al Autorității Naționale Fitosanitare.

Cei de la Gardă nu ne-au arătat respectiva expertiză. Deși vorbim despre un document care ar trebui să fie public, care a stat la baza unei decizii de nesancționare a defrișării și permitere a continuării tăierilor, cei de la Gardă susțin că nu pot să ni-l arate.

Comisarul Liliana Cornea, care am înțeles că îi ține locul comisarului-șef Marian Mocanu, susține că Primăria trebuie să ne pună la dispoziție documentul, fiindcă este beneficiara acestuia.

La discuții, în Comisariatul din Galați al Gărzii Naționale de Mediu, cu d-na comisar Liliana Cornea și juristul instituției

Din partea Primăriei, nu am obținut încă vreun răspuns la solicitarea de a obține o copie a documentului.

Dar, din discuțiile purtate cu cei de la Garda de Mediu și din „urmele” lăsate în surse publice, reiese că Primăria, cu ajutorul Gărzii de Mediu, pregătea de acum un an și jumătate tăierea copacilor de pe Faleză.

Iar în tot acest răstimp, pare că doar s-a căutat calea cu iz de legalitate pentru a se pune în practică acest lucru fără aviz de la Agenția de Mediu, singura instituție din domeniu care a mai avut, uneori, rar, câte ceva de obiectat vizavi de poluarea zonei și masacrarea copacilor Galațiului.

Conform legii 24 din 2007, art. 12 alineatul (6), Deciziile luate la nivelul administrațiilor publice locale de tăiere a arborilor sănătoși din spațiile verzi, (…) aflate pe terenurile din zonele urbane, se pun în aplicare numai după obținerea avizului emis de agențiile județene pentru protecția mediului, respectiv a municipiului București”.

Și atunci, a trebuit ca arborii să fie scoși ca orice, doar sănătoși nu.

„După ce s-au plantat acei tei, nu au mai fost făcute tratamente. Din spusele specialistului din cadrul Primăriei, teii respectivi au suferit un şoc termic. Se vor lua măsuri, urmând ca toţi copacii uscaţi din zonă să fie scoşi, iar în locul lor se vor planta alţii. Conform planului nostru, în toamna acestui an vor avea loc lucrări de plantare”,

declara Marian Mocanu, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Galați în Viața liberă încă din mai 2019.

Tot în acel articol, se preciza că „Un tei sănătos poate suporta un an fără tratamente şi o pierdere masivă a frunzişului, dar ulterior are nevoie de tratamente preventive pentru a supravieţui”.

Dar, pe baza spuselor „specialistului din cadrul Primăriei” (care o fi acela?!), Mocanu de la Gardă practic decisese deja tăierea teilor de pe Faleză.

Ca să se acopere totuși pe lege, Primăria susținea în mai 2020 că așteaptă concluziile unei analize realizate împreună cu Inspectoratul Fitosanitar, după ce adunaseră câteva concluzii de la „specialişti de la Grădina Botanică, Direcţia Agricolă, instituţii specializate, inclusiv autoritatea în domeniu pe zona de pedologie”.

Mai mult, după aproximativ o lună, „răzbat în presă” concluziile unui ieșean – conf. dr. ing. Florin Clinovschi care predă silvicultură la Suceava. Potrivit acestuia, pH-ul solului din zona Falezei este foarte ridicat, aerul poluat, iar zăpada amestecată cu material antiderapant a făcut solul și mai toxic pentru arbori.

Nu știm unde a fost domnul Clinovschi când în Iași se defrișau teii sănătoși, fără avize, de-a ieșit un scandal național.

Dar, în toamna anului trecut, aflăm că dr. Florin Clinovschi este expertul independent angajat de Romsilva pentru a combate acuzațiile Greean Peace Romania privind tăierile ilegale de la ocolul silvic Vama.

Atât de independent este d-l dr. Clinovschi, încât este și membru în Consiliul de Administrație al Romsilva!

Vă dați seama – la câte păduri au dispărut de sub nasul dr. Clinovschi ce mai contează câteva sute de tei dintr-un oraș pesedizat, la o margine de țară, uitată de autoritățile centrale…

Deși nu am avut încă acces la expertiza celor de la Fitosanitară, culegând informații de prin articole de presă și ascultând concluzii disparate argumentate de cei de la Garda de Mediu, am înțeles că arborii nu erau totuși bolnavi. Fiindcă ar fi trebuit indicată o boală anume.

Iar cum Legea 24/2007 spune că arborii sănătoși se pot tăia doar cu avizul Agenției de Mediu, în expertiză se susține că arborii ar fi… degradați.

Dar degradați pot fi și dacă-i lași la mila Domnului, în loc să-i mai uzi din când în când, nu de două ori pe zi cum se udă gazonul inutil de pe scuarele cu borduri supraetajate ctitorite de administrația Pucheanu.

Sau tot degradați pot fi și dacă îi toaletezi cu nepricepere și sălbăticie, cum ne-a obișnuit firma de sinecuriști Gospodărire Urbană SRL!

Pe scurt, de ce să plătească copacii cu viața lor și contribuabilii cu buzunarul pentru incompetența și indolența autorităților locale care, conform aceleiași legi 24/2007, au obligația întreținerii și îngrijirii spațiilor verzi și arborilor de pe domeniul public administrat?

S-a încercat tratarea solului, îngrijirea copacilor, udarea lor și aceștia nu și-au revenit din uscăciune? Căci oricum, în 2020, majoritatea plantelor s-a deshidratat în timpul verii din cauza secetei…

Pe lângă toate acestea, chiar în expertiza alarmistă a celor de la Fitosanitară se pare că se recomandă tăierea doar a copacilor care, din cauza „degradării”, reprezintă un pericol, cu scorburi formate, crengi care stau să cadă etc. Adică nu orice arbore, dacă pare uscat, gata, îl și tăiem ca să fim siguri.

Or, pe Faleză, din 313 arbori inventariați, 117 sunt tineri și nu vor fi tăiați, iar din cei 196 de arbori maturi rămași, trei sferturi – 142, – vor dispărea. Toți de pe aceeași parte a drumului, dinspre Dunăre, că pe partea dinspre versant se pare că, brusc, solul este foarte prietenos…

După cum se vede, salvarea teilor Galațiului, câți au mai rămas în picioare, mai poate veni doar de la autoritățile centrale.

Fiindcă, în plan local, se pare că instituțiile își dau mâna să ne „scape” de copacii pe care nu pot sau poate nu vor să îi îngrijească deși entitățile locale sunt plătite gras pentru asta, iar cea națională este răsplătită la fel de generos ca să le controleze pe celelalte.

Poate-și amintește, de exemplu, d-na Marioara Gătej, șefa Gărzii Naționale, că de la Galați a fost promovată în postul fruntaș din instituția supremă a controlului Mediului.

Și poate le datorează gălățenilor măcar o respectare obiectivă a legii, logicii și bunului-simț, dacă nu cumva chiar niște favoruri de controale mai stricte și măsuri de înverzire mai ample, care să ne compenseze pentru anii grei de persecuții, cu poluare industrială deversată din plin în plămânii gălățenilor și, în același timp, spații verzi ciuntite de tot felul de „stângaci”.

Mai jos, aveți instantanee individuale ale buturugilor pe care le-am găsit pe Faleza Superioară la orele după-amiezii, mărturii asupra gradului de „îmbolnăvire”, „degradare”, dar și uscare a teilor retezați fără milă. Pentru mai multe detalii, la final aveți și un video realizat în prima zi de tăieri.

 


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu