În traducere liberă, bugetul participativ presupune distribuirea unui procent din bugetul oraşului pentru finanţarea unor proiecte propuse de societatea civilă. Altfel spus, Primăria Galați ar trebui nu doar să țină cont de părerile ONG-urilor, ci să le și pună la dispoziție bani pentru implementarea unor proiecte care în mod evident aduc plusvaloare comunității.
De multe ori gălățenii găsesc soluții mult mai practice și mai ieftine în comparație cu cele propuse de politicienii aleși pe listele de partid. Problema este că nimeni nu ține cont de opiniile acestor cetățeni. Oamenii comentează în subsolurile gazetelor, se enervează pe Facebook și cu asta, basta. Demersul lor nu se concretizează. Este egal cu zero.
Societatea civilă din Galați, așa șubredă cum este ea, ar trebui să se implice mai adânc în problemele comunității. Dar pentru asta este nevoie ca tot mai mulți gălățeni să conștientizeze că sunt importanți în comunitatea din care fac parte, că votul lor liber exprimat este decisiv în alegerile care vor urma.
Așa, ca chestie, merită să amintim că bugetul participativ este un instrument adoptat cu succes de peste 1.000 de oraşe din lumea asta, printre care Londra, Paris sau Berlin. Acest program presupune alocarea unui procent din bugetul oraşului pentru finanţarea unor proiecte propuse de societatea civilă.
Însă, în acest Galați capturat de PSD, unde puterea este de 28 de ani încoace în mâinile acelorași indivizi insalubri, este greu de crezut că primăria va înțelege vreodată că trebuie să lucreze în folosul gălățenilor și nu împotriva lor.