EXCLUSIV: Prezidențiabilul USR crede că „sistemul s-a blegit” și anunță reforma structurilor și a serviciilor | VIDEO

In Actual, Local, National, NePriveste

Candidatul USR la președinție nu se teme să anunțe o reformare a structurilor statului, inclusiv a serviciilor de informații, pe principii de competență.

Pe jumătate gălățean – jumătatea „cea bună”, soția sa fiind din Galați – Dan Barna a subliniat faptul că orașul „pare dat cu fixativ, la fiecare revenire constatând cu amărăciune că în oraș totul a rămas la fel, încremenit”.

„(În Galați, n.n.) există resurse, există companii cu activități complexe – și aș sublinia aici inclusiv locul de unde tocmai venim, șantierul Damen, unul dintre puținele din lume în care se pot construi aproape orice tip de navă, fie ea comercială, utilitară, de pasageri sau militară – dar în sectorul public lucrurile pare că au rămas neschimbate”,

a remarcat Dan Barna cu amărăciune, găsind în asta unul dintre motivele pentru care cetățenii Galațiului manifestă atât de multă lipsă de încredere în autorități, posibilitățile de dezvoltare ale zonei și, implicit, în propriul viitor în aceste locuri.

Asumare curajoasă inclusiv în problema „serviciilor”

Dacă ați urmărit în restul presei relatările despre vizita președintelui și totodată prezidențiabilului USR la Galați, ați observat cu siguranță că au fost relatate opiniile acestuia vizavi de „vechea clasă politică care și-a terminat combustibilul”, dar și de posibilitatea reală de declanșare a unor alegeri anticipate imediat după prezidențiale, printr-o mișcare pe tabla de șah politică ce va fi inițiată chiar de USR cât de curând.

„Săptămâna viitoare, luni, marţi, o să am discuţii cu partidele din opoziţie pentru a vedea pe ce număr de semnături putem conta, pentru a putea vedea oportunitatea momentului depunerii moţiunii de cenzură. (…) În situaţia în care moţiunea de cenzură va trece, se deschide posibilitatea reală a alegerilor anticipate pe următorul mecanism: se va putea propune un premier din oricare partid non-PSD, pentru că sunt convins că preşedintele Iohannis nu va mai da încă o şansă PSD-ului. Şi atunci se va propune un premier, Parlamentul va putea să respingă acest premier, se repetă secvenţa şi intrăm în logică de alegeri anticipate. Dacă facem un acord politic, care este foarte posibil între celălalte partide, mai puţin PSD, respingând doi premieri, putem intra într-o logică de alegeri anticipate foarte firească, foarte normală, prin care închidem o criză politică în care România riscă să alunece”,

a mai spus Dan Barna.

Ceea ce însă nu s-a relatat din întâlnirea cu susținătorii USR-PLUS și presa, ținută vineri, 30 august  – și de aceea ținem noi să subliniem aici, pe Alternativa fără mogul – este soluția propusă de liderul USR pentru stoparea migrației tinerilor, dar și măsurile pe care acesta le va lua, dacă va ajunge președinte al României, pentru eficientizarea activităților serviciilor de informații, dar și a altor structuri ale statului ce trebuie să asigure siguranța cetățenilor.

Concret, Dan Barna a propus o reală măsură de stânga în ce privește impozitarea. Tinerii aflați la început de carieră să beneficieze de o impozitare redusă astfel încât să câștige suficient pentru a nu-și mai pune stringent problema emigrării.

Mai precis, Dan Barna a propus ca pârghia de reducere să se aplice în special în cazul CAS-ului, contribuția de asigurări sociale de pensie, contribuție de care sistemul s-ar putea lipsi din partea tinerilor aflați în primii 4-5 ani de activitate, mai ales dacă această măsură va fi corelată cu una a desființării pensiilor speciale, deci o degrevare a bugetului de o sarcină consistentă.

O altă asumare curajoasă credem că a avut Barna în ce privește reformarea conducerii structurilor de ordine și forță ale statului, inclusiv a serviciilor, pentru ca aceastea să-și redobândească eficiența în menținerea unui climat de siguranță socială în comunități.

Vedeți mai jos întrebarea pusă de noi – pornind de la recentele evoluții sociale, inclusiv cazul Caracal – și modul în care consideră prezidențiabilul USR că ar trebui numite persoanele din conducerea serviciilor și structurilor statului, pe principiile unei organizări riguroase, al analizei planului managerial, dar și al competențelor.

Dan Barna consideră că „nimeni nu a verificat nimic, sistemul s-a blegit până s-a ajuns în situația aceasta absurdă”.

O asumare curajoasă, după părerea noastră. Atât în ce privește schimbarea paradigmei în aplicarea cotelor de impozitare, măsură pe care o stângă reală ar fi trebuit s-o propună dacă nu ar fi chitită, de fapt, pe cheltuieli bugetare uriașe, mai ales pentru întreținerea salariilor sinecuriștilor. Dar și în ce privește suflatul în ceafa actualilor șefi de servicii și structuri, „nemuritorii” care nu doar că nu mai inspiră siguranță și încredere cetățenilor, dar se pare că, mai degrabă, au ajuns în „tovarășie” cu interlopii.


Cititorii care vor să sprijine financiar activitatea publicației Alternativa – Jurnalism fără mogul o pot face accesând acest link. Sau pot da click mai jos, pe contul nostru de Patreon, unde de asemenea pot face donații. Mulțumim de pe acum!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu