Sunt semne serioase că opacitatea în comunicarea adevăratelor intenții ale GF Gupta pavează drumul spre un iad al folosirii ilicite a finanțării garantate de statul român.
Evoluții de ultimă oră par să indice că „omul oțelului verde” de la Liberty Galați, Sanjeev Gupta, se vede și cu mâna în buzunarul contribuabilului român, și cu sufletul în raiul investițiilor de aparențe.
Am verificat: nu e treaba voastră!!! Acesta este răspunsul generic al tuturor celor care se joacă de-a bugetul și hoțomaniștii.
Hai mai bine să facem niște exerciții de imaginație creativă și preventivă!
În contextul în care la data de 07.10.2020 au fost publicate în Monitorul Oficial normele de garantare și de acordare a împrumuturilor destinate susținerii marilor companii solicitante (document elaborat și aprobat de către Comitetul Interministerial de Finanțare, Garantare și Asigurare din cadrul EXIMBANK SA), Sanjeev GUPTA – prin intermediul omului său de încredere Ajay AGGARWAL, și-a intensificat demersurile de promovare a propriilor condiții ce ar trebui incluse în cadrul contractului de împrumut pe care LIBERTY GALAȚI SA îl va încheia cu EXIMBANK SA, pentru garantare, și cu sindicatul bancar special format din SAN PAOLO BANK Italia, CEC BANK SA, BANCA TRANSILVANIA SA și GREENSILL BANK Germania, pentru accesarea împrumutului.
Cât de naiv financiar să fii ca să nu pricepi că se prepară/pavează drumul pentru transportul/transferul împrumutului din conturile combinatului în cele ale GFG Alliance? Adică spre o formă fără fond juridic, chichirez remarcat prompt și de presa din Marea Britanie.
Până la episodul cu extrasele de alertă financiară ale presei din Marea Britanie, țara de origine a imperiului GFG, să facem încă o remarcă, deprinsă din economia de veșnică tranziție a României de undeva spre orice: negociatorul Ajay AGGARWAL propune EximBank niște condiții formale, neangajante și fără conținut concret de garantare, ce deviază șuvoiul de bani de canalul ce asigură curgerea către destinațiile de esență.
Paranteză cu esențe (ne)garantate de investitorul Gupta: creditul va fi divizat în două segmente – unul pentru asigurarea capitalului de lucru și unul pentru asigurarea unui fond investițional destinat dezvoltării companiei gălățene.
Bazându-ne pe minima prudență bancară și maxima disciplină financiară, nu e de bun simț să fim intrigați de izul duplicitar al tranzacției, prin care se pun la dispoziția investitorului Gupta 250 de milioane de euro, garantați de statul român, pe un gaj gajat deja?
În aceste ipoteze de lucru, EXIMBANK SA ar trebui să stipuleze clar o serie de măsuri prin care să nu accepte la plată o serie de facturi pro-forme prezentate de LIBERTY GALAȚI SA pentru studii de fezabilitate sau pentru avansuri ale unor proiecte de investiții, ci doar facturi provenite din contracte ferme de achiziții ale unor soluții tehnice omologate (contracte bancabile), puse la dispoziție de marii producători mondiali de echipamente.
Mai mult, fondurile accesate să nu fie utilizate pentru repornirea unor instalații oprite care prezintă o stare avansată de degradare și a căror viață de exploatare nu depășește maximum 3 ani de zile, ci doar pentru dezvoltarea unor soluții tehnice moderne.
Iată de ce am solicitat managementului Combinatului siderurgic Liberty Galați să informeze comunitatea gălățeană despre urmările concrete ale trombonirii în forță a Memorandumurilor, semnate în iunie 2020.
Iată și dovada: “LIBERTY Galați lucrează în prezent la o serie de proiecte pe termen lung, alături de partenerii cu care a semnat Memorandumurile de Înțelegere, în această vară. Vom ține la curent toate părțile interesate, inclusiv comunitatea locală, cu privire la progresul acestor proiecte odată ce noi și partenerii noștri vom fi pregătiți să facem acest lucru”.Pentru informații suplimentare contactați…„ Păi nu pentru informații suplimentare am contactat?
Semnalul pentru actuala opacitate a companiei familiei Gupta a fost dat încă de la prima venire a lui Sanjeev Gupta la Galați. Întrebare pentru Gupta: „Ne puteţi spune la ce valoare se ridică tranzacţia şi la cât a fost evaluat combinatul de la Galaţi?
„Din păcate, această informaţie este acoperită de clauze de confidenţialitate, cel puţin deocamdată. Cred că în viitor această informaţie va avea un alt regim, însă momentan această tranzacţie nu a fost încă aprobată de Comisia Europeană. Odată ce va fi aprobată, vom mai vedea. Dar ce pot să spun este că Galaţiul este o afacere profitabilă şi bună. Cu siguranţă vă spun că această valoare a fost substanţială. Felul în care această tranzacţie a fost structurată este că ArcelorMIttal, atunci când va pleca, va lăsa bani pentru investiţii şi va lăsa o sumă substanţială. Această sumă substanţială a crescut preţul pe care noi îl plătim pentru Galaţi, pentru că noi plătim pentru banii pe care ArcelorMittal îi lasă aici pentru investiţii”.
A se reține, Mittal a lăsat bani din gros pentru investiții, după cum am scris la vremea respectivă!
Directorul Exim Bank Galați, Mirela Bibicu, nu are știință despre creditări cu Liberty, și ne cere totuși să trimitem cerere, ca să ne răspundă după o lună că tot ce vrem noi să știm nu trebuie să știm, că e secret bancar.
County managerul Ionel Borș este pe poziții și manageriază tehnica de tip „mucles” în comunicare: nu știe, n-a auzit, nare timp de vorbit cu ziariștii, este în deplasare, e bolnav de covid, pierde semnalul, etc.
Comunicatorul oficial Dorian Dumitrescu nu pierde semnalul, dar ca să fie sigur că nu-i scapă nimic, cere SMS, ca să anunțe că e permanent în ședință.
Când aude despre ce vrem să scriem, directorul executiv al Combinatului Liberty Galați, Bogdan Grecu, unul dintre primii șefi care a aplaudat pleașca cu investitorul Gupta, cere întrebările în scris și trece telefonul reporterului pe lista neagră a respinșilor indezirabili.
Se înțelege, nu am primit nici un detaliu, nici măcar un refuz politicos.
Cei de la Ministerul de Finanțe au răspuns: Cică am greșit adresantul, trebuia scris la Ministerul Economiei. Am scris și acolo, dar nu am nimerit biroul: trebuia la Informații publice și nu la relații cu presa. Probabil că la Informații publice nu au un om de promptitudine, dar orișicât, mai este timp să ofere detalii până obține Liberty Gupta creditul garantat, cu titlul de ajutor de stat.
Am încercat și o aruncare în concretul academic însăilat cu multă larghețe în Memorandumul specific heirup-ului numit „ Academia LIBERTY – GREENSTEEL”, adică libertatea și știința de a produce oțel „verde”, zis și decarbonizat.
Un comunicat din 23 iulie 2020, ne informa că LIBERTY Galați și Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați au făcut deja primii pași în crearea Academiei LIBERTY – GREENSTEEL. Cei doi parteneri au preliminat, au discutat, au detaliat, au premeditat seturi de inițiative, de colaborări în cercetare științifică aplicată, în educație, în vânarea de tineri specialiști pentru industria oțelului, etc.
În 18 noiembrie, încurajarea rămăsese valabilă, dar la stadiul de intenție și entuziasme futile.
Văzut dinspre Universitatea Dunărea de Jos, Memorandumul Sanjeev Gupta-Lucică Georgescu se traduce în vizita delegației Universității Dunărea de Jos din Galați la combinatul Liberty Galați, interacțiuni la mai multe cafele, despre facilitățile tehnice ale laboratoarelor facultăților, oferta lor de studii, etc., etc.
Carevasăzică, după aproape jumătate de an, Academia LIBERTY – GREENSTEEL de Galați, mentorată de Sanjeev Gupta și Lucică Georgescu, au identificat 23 de pre-proiecte de interes, pe care le-au pus în brațele conducerii Universității Dunărea de Jos, care a desemnat experții, care vor contitui echipele mixte de lucru (Liberty-UGAL) pe fiecare pre-proiect, la, la la, olala…
Și în acest caz, se reconfirmă ce am mai spus: tocmai când să ia viteză, mașinăria Academia LIBERTY – GREENSTEEL s-a gripat din motive tehnice – are toată energia cuplată la claxon.
Concluzie parțial pandemică: după închinarea la Memorandumurile de Înțelegere GFG, pare că Dumnezeu a pus mâna pe capul Sidex de Galați (mare atenție la Dumnezeul Gupta de Liberty, ce se simte bine cu mâna în traista garantată a poporului!!!).