Primăria Galați nu se dezminte: pușcărie supraaglomerată și în centrul pentru persoanele fără adăpost | FOTO

In Actual, ClientiCaptivi, Local, Sanatate, Sistemul

Din incompetență, impotență sau pur și simplu rea-voință, Primăria Galați a transformat centrele de sprijin din subordine în adevărate pușcării pe perioada de izolare obligatorie.

După ce s-a emis Ordonanța Militară nr. 8 din 9 aprilie, Primăria și-a închis centrele de asistență socială, dar tratamentul aplicat beneficiarilor, ba chiar și unei părți a personalului este adesea mai rău decât cel din închisori fiindcă nu au fost luate măsuri corespunzătoare.

Vă amintiți, am scris despre centrele de sprijin pentru tineri din strada Zimbrului, unde s-a ajuns ca tinerii să se roage de autorități să le trimită și lor ceva de mâncare fiindcă în afară de niște legume crude, câte o pungă de făină, zahăr și mălai plus o sticlă de ulei nu le-a dat nimeni nimic.

Află despre o Bătaie de joc la un cămin al Primăriei Galați. Tineri defavorizați sechestrați și ținuți flămânzi | FOTO

Iată că ne parvin informații și din interiorul Centrului de Urgență pentru Persoanele fără Adăpost, așa numitul CUPA, aflat în curtea Spitalului de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”.

În acel centru, din informațiile noastre, sunt 11 camere și 46 de locuri. Ei bine, dat fiind că în Galați nu există azile de noapte, ca în alte orașe, acolo trebuie preluate inclusiv cazurile ocazionale și, adesea, în centru se îngrămădesc peste 100 de beneficiari ai unui loc unde să pună capul peste noapte.

Am reușit că ar fi peste 60 de persoane cazate acolo. Însă ce am reușit să aflăm este că inclusiv personalul care lucrează ture de câte 14 zile încontinuu a ajuns să conviețuiească cu aceștia în dormitoare improvizate, prin birouri și pe culoare, folosind aceeași toaletă.

Ordonanță militară dată de niște civili mai simpluți

Una dintre curiozitățile acestei stări de urgență sunt chiar ordonanțele militare date, culmea, de niște civili. În cea numerotată cu 8, s-a decis izolarea personalului care lucrează în diferite centre de sprijin pentru tineri, persoane defavorizate, în centre de bătrâni și alte astfel de instituții de servicii sociale.

Astfel, art. 9 din respectiva ordonanță, instituie, pe perioada stării de urgență

„măsura de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul angajat al centrelor prevăzute la art.9 alin.(1) pe o perioada de 14 zile”

și mai precizează că

„Perioada prevăzută la alin.(1) este urmată ciclic de o perioadă de izolare preventivă la domiciliu, pe o perioadă egală cu cea de izolare preventivă la locul de muncă, prezența personalului în centru asigurându-se în ture/schimburi.”

Ordonanța pare a fi scrisă pe un colț de șervețel și de genunchi fiindcă

  • 1. nu spune ce se întâmplă cu persoanele fără adăpost sau defavorizate care ar fi depistate și ar trebui introduse în astfel de centre pe perioada stării de urgență – iată de ce de cerșetorii și cei fără adăpost de pe străzi nu se atinge nimeni fiindcă nici nu au unde să-i ducă –

  • 2. nu precizează ce se întâmplă cu cei din centre care au slujbe totuși și trebuie să ajungă la muncă dacă ei sunt ținuți cu forța acolo – vezi cazurile de pe Zimbrului – și

  • 3. deși stipulează că „personalului care deservește centrele prevăzute la art.9 alin.(1) i se asigură de către furnizorul de servicii sociale echipamentele igienico-sanitare și de protecție necesare”, nu spune nimic despre hrană, cu atât mai puțin de ce tip și câtă trebuie să fie aceasta etc. Așa s-a ajuns la situația de pe Zimbrului unde am auzit că iar se face foamea de o săptămână, dar asta este o discuție pe care o vom face separat, în curând.

Și la CUPA există probleme cu mâncarea fiindcă mulți beneficiari susțin că nu mai este deloc atâta hrană câtă era înainte și acum flămânzesc în timp ce personalul beneficiază de catering.

Astăzi, sâmbătă, 25 aprilie, s-a făcut „schimbul de tură” și am aflat cum s-a dormit 14 zile în centru, dormindu-se prin birouri și pe culoar deși ordonanța, vă vom arăta, spune altceva.

 

 

Observați, angajații centrului plus paznicul au trebuit să doarmă în birouri sau pe culoar lângă un calorifer, pe jos, pe o saltea.

Aceasta deși ordonanța spune foarte clar că

„În situația în care furnizorii de servicii sociale nu au resurse proprii de cazare pentru aplicarea prevederilor (referitoare la izolarea în instituție, n.n.), autoritățile administrației publice locale pe raza de competență a cărora funcționează serviciile sociale prevăzute  au obligația identificării și asigurării, în proximitatea acestora, de spații pentru cazarea personalului izolat preventiv la locul de muncă, a hranei zilnice necesare acestuia precum și asigurării transportului personalului, care este în izolare preventivă la domiciliu, de la locul de muncă la domiciliul/reședința acestuia și invers, cu respectarea măsurilor de protecție și prevenire a infecției.”

Așadar, pentru mai puțin de 10 persoane pe tură, ditamai Primăria nu a găsit niște locuri de cazare decente, cu duș și toaletă separate, să nu trebuiască oamenii să doarmă pe jos, lângă calorifer. Aceeași Primărie care ține morțiș să organizeze gale internaționale de box, evenimente megagigaintergalactice etc.

Mai grav, din ce am înțeles noi, în tura care a lucrat până acum neexistând vreun cadru de specialitate – asistentă medicală sau doctor – s-a ajuns chiar în situația ca unui bătrân de 70 de ani să i se facă foarte rău, fiind suferind cu inima se pare, măsura chemării ambulanței să se ia abia după ore bune de la declanșarea stării de tensiune foarte mare și nimeni nu ne poate spune dacă acesta a supraviețuit întrucât a fost transportat într-un final la Spitalul Județean în stare gravă și autoritățile țin batista pe țambal.

Dar ne interesăm, săpăm mai departe și vom reveni.

PS: Primăria lui Pucheanu – calificativ pe care ni-l asumăm în urma discuțiilor purtate cu mai mulți angajați care ne confirmă că acesta dictează, nu conduce – a binevoit inclusiv de această dată să facă urechea toacă la solicitarea de informații publice pe care i-am adresat-o.

De această dată, încă de la prima oră a zilei de vineri, am adresat în scris solicitarea de mai jos și am sesizat remiterea ei telefonic.

„Solicităm un punct de vedere vizavi de situația gravă a condițiilor de cazare asigurate personalului carantinat în Centrul de Urgență pentru Persoanele fără Adăpost.

Vă rugăm să ne precizați cât se poate de în detaliu câte locuri (paturi) le-ați asigurat, în câte camere, cum sunt asigurate condițiile de igienă – număr toalete, dușuri, sortiment și cantitate de materiale igienico-sanitare asigurate – precum și regimul alimentar asigurat – câte mese pe zi și în ce tipuri de alimente constau acestea.”

Deja se împlinește aproape un an și probabil peste 10 solicitări de informații importante – în special referitoare la achiziții și stări de fapt grave – la care am primit număr de înregistrare și nu ni s-a dat absolut niciun răspuns. Deci noi suntem obișnuiți.

Dar poate s-o găsi vreo instituție care ar putea controla și lua măsuri vizavi de activitatea Primăriei Galați să ne demonstreze că mai există oameni în structurile statului care au curaj să ridice privirea din pământ și să ia la scuturat social-democrația dictatorilor parveniți uitați stăpâni peste orașe, precum Galațiul, care totuși au arătat la ultimele două alegeri că vor altceva. Bine, mai rămâne acum să dovedească și cei de partea cealaltă a mesei unde prezidează Pucheanu et co. că nu cumva s-au obișnuit ei înșiși cu social-democrația de Dunărea de Jos și poate chiar, pe sub masă, le-o fi și plăcând cum arată…


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, poți s-o faci aici. Sau dă un click mai jos, spre contul nostru de Patreon, pentru a ne ajuta cu o donație. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu