Cum taie și spânzură Pucheanu și coaliția puterii din Consiliul Local când opoziția vine cu lecțiile nepregătite

In Actual, Local, Politruci&Traseiste

Ședința din iunie va arăta dacă, după 26 mai, consilierii locali din opoziție doar s-au bâlbâit sau chiar nu știu cum să se opună puteriui discreționare.

Am scris pe Alternativa – Jurnalism fără mogul despre cât de ușor ar putea opoziția să pună piedici PSD-ALDE-UNPR în Consiliul Local dacă ar refuza să voteze hotărârile unde ste nevoie de majoritatea calificată de două treimi.

Doar că, la ședința precedentă de Consiliu Local, am observat cum opoziția – cei 7 consilieri PNL, 2 PMP și consiliera independentă – nu doar că nu aveau o strategie comună, dar, pe rând sau laolaltă, nici nu știau exact implicațiile hotărârilor pe care urmau să le voteze, darămite în ce puncte vulnerabile să atace argumentațiile puterii.

Pe scurt, chiar și acolo unde au ridicat probleme și nu li s-a răspuns la ele sau la hotărârile în care discreționarul pus pe căpătuială al puterii era evident, opoziția a părut brusc lovită de nevolnicie, adesea votând in corpore ce părea că dezaprobă.

Terenuri gratuite pe veci și dezmembrări cu cântec

La decizia de acordare a unui teren de 1.800 m2 parohiei „Sf. Ana”, opoziția nu doar că a votat fără să i se răspundă ce au făcut clericii cu alți aproape o mie de metri pătrați, dați în proprietate acum câțiva ani și rămași pârloagă cu toate promisiunile bisericii că va ridica un centru de asistență. Vedeți în imaginea alăturată cum arăta terenul suplimentar, de 867 m2 dat gratuit acum câțiva ani și mergeți la biserica Sf. Ana și vedeți că așa arată și acum.

Dar, mai grav, în loc să dea în folosință gratuită cei 1.800 de m2 aferenți bisericii în sine doar pe alți 25 de ani, cum se dăduseră și în anii 90, consilierii au votat în bloc de data acesta acordarea „pe durata existenței construcțiilor”. Adică pe vecie!

La cealaltă parohie, „Sf. Ștefan” din Micro 40, consilierii opoziției au fost intrigați doar de faptul că clericii au cerut acordarea gratuită a terenului de 937 m2 pe care este construită, fără autorizație biserica. Dar n-au observat că, de fapt, pe lângă acel teren, se mai dorea și „cotropirea” terenului alăturat, mult mai mare, respectiv terenul de sport al fostei Școli nr. 30, actualmente Grădinița nr. 39!

Foarte interesant este și că, deși nu i-a lămurit pe consilierii opoziției de ce dezmembrează în trei terenuri uriașa suprafață de la fosta Uzină de Apă nr. 1, primarul a obținut votul unanim al acestora. Este vorba despre 47.160 mp, înainte de plaja Dunărea cum se intră pe drumul dinspre Ivas, pe care se dorește construirea unui parc de aventură (31.062 mp), a unui sit de vizitare și promenadă postindustrial (15.600 mp), dar și cu o „rezervă” de 498 mp, numai buni pentru un loc de casă/vilă. În ciuda misterului destinației acestei ultime suprafețe, voturile primite de hotărârea respectivă au fost 25 din 25 de consilieri prezenți!…

Tarife necunoscute, dar aprobate – teatrul muzical dat pentru chermeze

Un alt punct dubios votat pe ordinea de zi a fost aprobarea tarifelor de intrare la spectacole și a tarifelor pentru diverse servicii prestate de Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”. Deși consiliera independentă Simona Vreme a atras atenția asupra faptului că nu se spune cu cât cresc aceste tarife, liberalii și o consilieră PMP au votat bine merci alături de coaliția puterii. Surpriza o vor vedea cetățenii, la portofel.

Poliția Locală gălățeană, mereu devotată intereselor primarului și partidelor de la putere. Foto: Viața liberă

La fel de lin s-a votat, dealtfel, darea în folosință gratuită, pe termen limitat – 4 ore, dar nu se spune de-acum încolo pe câți ani! – a sălii de spectacole, foaierului și grădinii de vară a Teatrului “Nae Leonard” Galați către instituțiile publice din Municipiul Galați – adică inclusiv Poliția Locală și Episcopia Dunării de Jos! Mai clar, cum mai are cineva de maimuțărit o periere de scame cu diplome și trofee, plus un mic și o bere servite cu lăutari pe final, țup! la teatru în șalvarii cu Swarovski și ițarii Armani fără să mai tot ceară aprobare în Consiliul Local, să-i știe lumea și presa mai ales.

Iar 23 de consilieri din 25 au votat o așa transformare a teatrului în sală de festivități fără să crâcnească!

Cum votaseră și cu o săptămână înainte, unanim, pentru paranghelia de Ziua Poliției Locale. Că doar poliția e a primarului și face mușchii ei ce vrea!

În schimb, când a venit vorba de tarifele per kilometru plătite de municipalitate Transurbului – din care rezultă evident subvențiile colosale – cu toate că abia urmează să se plătească un audit care să verifice calculele înaintate, 23 de consilieri din 25 (adică fără consilierele PMP) au votat bine merci creșterea propusă de primar. Iar aceste costuri crescute vor duce, cum am și scris aici, pe Alternativa JFM, la bilete mai scumpe cât de curând…

O opoziție slabă carevasăzică că e vai de capul ei și de buzunarele cetățenilor

Pe fondul acestor bâlbâieli inexplicabile, pe noi nu ne-a mirat faptul că sesizarea consilierului Găvănescu vizavi de distrugerea stadionului Dunărea la paranghelia Forza ZU a fost aruncată la „Diverse”, doar verbal și cu mare timiditate:

„Îmi cer scuze că vă deranjez! (…) dați-mi voie să vă aduc la cunoștință că în ultimele zile am văzut nenumărate imagini cu stadionul „Dunărea”. Am avizat zilele trecute (…) „Forza ZU” care a fost un succes și recunosc lucrul acesta. Iertați-mă, ceea ce s-a întâmplat după și modul în care efectiv a fost transformat întreaga bază, vorbim de terenul de fotbal, gazonul este pur și simplu distrus. Pe lângă asta, sistemul de irigații care a costat zeci de mii de euro este făcut praf, din cauza faptului că au intrat utilaje de foarte mare greutate, le-au distrus. Nu știu cine a dat acordul. Pista de atletism, așa cum era ea, pe care sute de atleți profesioniști sau amatori din municipiul Galați, își făceau antrenamentul, vă spun că azi nu mai poate să facă nimeni nimic acolo. Aș vrea să-mi răspundă cineva cine răspunde de ceste lucruri. E cumva prevăzut în contractul de asociere cu organizatorul „Forza ZU” și intră în atribuțiile lui toate aceste pagube? Sau țin de Primărie? Pentru că, dacă țin de Primărie, de noi, de Consiliul Local înseamnă că aceste reparații vin din bani publici, ceea ce nu este deloc OK. Spuneți-mi, vă rog, cine îmi poate da toate aceste informații? Vă mulțumesc!”

Nu tu adresă scrisă și înregistrată – eventual și la o instituție de control sau poate chiar la una de forță – nu tu atitudine vehementă, nu tu un ton hotărât, de ales local cu mii de voturi în spate! Doar o întrebare din gură, pe final de ridicat de la masă, „mă scuzați că deranjez, a fost un succes, iertați-mă, ce s-a întâmplat după… s-a distrus… dar oare cine mă poate informa, vă mulțumesc”

Suntem foarte nerăbdători să vedem cum va acționa opoziția la ședința de Consiliu Local de astăzi, 26 iunie, ora 14.. Dar, sincer? Nu avem mari așteptări. Se pare că sprijinul covârșitor dovedit inclusiv de gălățeni prin votul din 26 mai nu i-a convins. Ori poate nici nu este vorba despre opoziția gălățeană, poate ar trebui să vină pe scaunele aleșilor niște oameni cu adevărat noi?

Sau poate greșim noi cu scepticismul ăsta. Cu ședința precedentă în minte, haideți să vedem cum va fi a doua rundă de după votul de blam dat de cetățeni celor de la PSD-ALDE-UNPR.


Află în acest link cum poți să susții financiar activitatea publicației independente Alternativa – Jurnalism fără mogul.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu