INCONȘTIENȚĂ! Cum se lucra la blocurile Arcada la o zi după ce un muncitor a căzut de la 16 m înălțime | VIDEO

In Actual, ImpoziTaxe, Local, Siguranță, Sistemul

Autoritățile statului în disoluție se vădesc și în modul prin care cei vizați de controalele acestora par că nici nu se sinchisesc de ele.

La o zi după accidentul grav petrecut la unul din blocurile construite de renumita firmă Arcada SA, muncitorii lucrau mai departe în disprețul celor mai elementare reguli de sănătate și securitate în muncă.

După cum se știe, marți, 13 (!) aprilie, un tânăr de 21 de ani care lucra pe șantierul unuia dintre blocurile construite de/pentru firma Arcada – pe strada Crizantemelor, în spatele blocului de garsoniere Cancaz, pe partea dreaptă cum se merge dinspre strada Tecuci către strada Mihail Kogălniceanu – a căzut de la 16 m înălțime.

Culmea este că muncitorul accidentat nici nu avea formele legale de muncă întocmite la momentul producerii accidentului.

Din câte am reușit să aflăm, muncitorul lucra de fapt pentru un subcontractor al Arcada SA, firma dezvoltatoare a viitoarelor blocuri de locuințe din zonă.

Cei pricepuți într-ale statisticii ar putea face un calcul de probabilități din care să reiasă cam ce șanse există ca, din toată formația, fix un muncitor prezent la lucru fără forme legale să fie cel lovit de chinga unei macarale și să cadă de la etaj…

Nici nu este de mirare că, ulterior accidentului, în urma controalelor, firma respectivă a fost depistată cu încă un angajat prezent la lucru în fapt dar fără acte… în drept.

De fapt, nepăsarea constructorilor care lucrează în Galați vizavi de reglementările legislației muncii în general și de autoritatea organelor de control în special pare să fie o regulă, nu o excepție.

A doua zi, pe la 11, mergând către o documentare, am oprit în zonă să vedem cum se lucrează efectiv la blocul cu pricina, unde avusese loc un accident grav în ziua precedentă, grav deoarece se pare că muncitorul are șanse mici de supraviețuire după ce a căzut de la o înălțime corespunzătoare etajului 5.

Tot la etaje superioare – 2 și 3 – se lucra și miercuri. Bineînțeles, fără echipamente de lucru și de protecție, fără încălțăminte adecvată, căști și centuri de siguranță pentru lucrul la înălțime.

În filmul de la finalul articolului puteți vedea în detaliu cam cum se lucra efectiv în zonă, la un nivel de echipare de râs, demn de filmele cu Stan și Bran constructori de zgârie-nori, dacă toată situația n-ar fi de plâns în contextul accidentului amintit.

Ditamai firma cu pretenții naționale de mare constructor – inclusiv în domeniul podurilor și tunelurilor – Arcada SA își angajează subcontractori care folosesc forță de muncă la negru și o echipează în trening și teniși.

Nemuriciul de la Inspecția Muncii, cheia indiferenței constructorilor

Dacă veți merge pe șantierele gălățene sau măcar le veți privi atent de la distanță, la înălțimea structurilor sau printre utilajele care se învârt grăbite la sol, veți putea lesne observa că cel puțin casca de protecție este un accesoriu opțional.

Dar nu rar lipsesc și încălțămintea adecvată, cu talpă groasă și bombeu întărit, echipamentul de lucru este incomplet, mănușile sunt adesea rupte când nu sunt absente, materialele se ridică cu excavatorul sau încărcătorul frontal în loc de macaraua cu chingi de asigurare.

Centurile de siguranță la înălțime, căștile insonorizante, măștile de protecție la praf și noxe sau ochelarii de protecție sunt alte echipamente aproape inexistente, dar pericolele de accident pândesc la tot pasul.

Nu mai vorbim de igiena pe șantiere care este un joc al hazardului: greu spre imposibil de găsit apă pentru spălat, spații pentru pauza de masă, toalete la distanțe rezonabile sau alte elemente indispensabile sănătății în muncă.

Ei bine, și fiindcă toate acestea trebuiau să poarte un nume, acesta este același din vremurile reinstalării în forță a puterii neocomuniste, rebotezate PSD, sub conducerea nemuritorului Ion Iliescu și a atotputernicului Adrian Năstase.

Viorel Dumitru, Inspectorul Şef-Adjunct pentru Securitate și Sănătate în Muncă al Inspectoratului Teritorial de Muncă Galați este personajul de (i)responsabilitatea căruia se leagă aceste probleme. De pe la începutul anilor 2000 din câte ne ajută pe noi memoria.

Mai exact, de când l-a luat alt nemurici în brațe și l-a făcut adjunctul său. Și ne referim aici fix la Ionel Petrea, directorul de care ITM Galați abia a reușit să scape după aproape 20 de ani de neclintire în post, indiferent de vremuri, succedări de guverne, dar mai ales indiferent de grozăviile care s-au petrecut în spațiul muncii gălățene, cu angajați la negru, accidente grave și controale pe teren din An Nou în Paști.

Mai mult, Ionel Petrea l-a lăsat „moștenitor” pe Viorel Dumitru în scaunul din care a plecat la pensie prin 2017, puterea pesedistă ținând morțiș să mențină acest interimat păgubos, cu Viorel Dumitru pe post de director-adjunct coordonator și, în același timp, inspector șef-adjunct pe partea de SSM.

Vă dați seama despre ce miză vorbim de vreme ce s-au ținut pesediștii într-atât, cu dinții, să nu cumva să fie scăpată pe mâna cui nu trebuie, vreun alt director care să nu răspundă la ordine strategice.

Cum ar putea fi, de exemplu, acelea de a nu se trezi cu controale pe cap firmele „prietene cu PSD”, mari asfaltatoare ori constructoare de obiective grandioase din bani publici…

Ciudat este cum de noua putere – în cazul acestei instituții, în logica algoritmului politic al împărțelii din coaliție, PNL – după ce și-a instalat directorul general la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Galați, nu a găsit de cuviință să scape de făptuitorul Viorel Dumitru.

Și credeți-ne că știm ce vorbim, chiar în termeni penali! Probabil că piața muncii gălățeană are atâta durere-n portbagaj de autoritatea inspectorilor pe linie SSM conduși de Viorel Dumitru și fiindcă știu ce… flexibil este acesta. Mai țineți minte când răspundea la telefon unui procuror, acceptând să nu amendeze firma nașului acestuia pentru muncă la negru?

Revenim curând cu detalii despre dosarul penal al lui Viorel Dumitru din care a scăpat doar cu o amendă. Fiindcă nu degeaba unul din partidele actualei coaliții se cam codește grav când vine vorba despre dezideratul fără penali în funcții publice…


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu