Cum îi jupoaie Primăria Galați pe cetățeni. Zeci de străzi sunt urcate în zone de impozitare mai scumpe, deși oamenii tot ca la periferie trăiesc. Administrația Pucheanu este într-o permanentă foame de bani, pentru că organigrama se umflă de la an la an

În ultimii 6-7 ani, administrația Pucheanu a tot modificat zonele de impozitare deja stabilite (A, B, C şi D), obligându-i astfel pe gălățeni să plătească impozite mai mari pe apartamente (case) și terenuri. Primăria Galați a promovat zeci de străzi din municipiu dintr-o zonă inferioară într-una superioară – cum ar fi, de exemplu, din C în B sau din B în A – pe motiv că zonele respective ar fi fost modernizate.  Așa s-a ajuns ca gălățeni din cartiere periferice să figureze în zona A, de parcă ar sta în buricul centrului.

Primăria Galați urmează să treacă și în acest an (2023) noi străzi în zone superioare de impozitare.

Proiectul de hotărâre privind „Zonarea teritoriului municipiului Galați”, cu modificările care urmează să fie aduse, a fost pus deja în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Galați.

Accesând linkul de mai sus puteți vedea în ce zonă de impozitare va fi strada pe care locuiți, începând cu 1 ianuarie 2024, să aflați dacă veți plăti sau nu impozit pe casă și pe teren, de anul viitor.

Sunt câteva artere din Galați, nesituate nicidecum în zona centrală, care vor fi trecute în Zona A de impoizitare, din 2024.

Amintim aici str. 1 Decembrie 1918, bulevardele Traian Vuia și Henri Coandă, b-dul G. Coșbuc (pe toată lungimea lui) și alte segmente din străzile Tecuci și Traian.

Pentru a avea o imagine de ansamblu, ar trebui să ne întoarcem un pic în timp (vreo 10 ani) și să vedem cum arătau zonele de impozitare în Galați, potrivit împărțirii făcute chiar de Primăria Galați.

Acum 10 ani, în anul 2013, Primăria Galaţi avea următoarea delimitare a zonelor de impozitare:

1. Zona A cuprindea cartierele Mazepa 1, 2, Centru, de la Faleză, strada Traian (ocolind Parcul Rizer până pe Radu Negru), Gară, strada Domnească (până la OMV), strada Cuza inclusiv, strada Portului, Ţiglina 1 (de la Bulevardul Cloşca) şi Ţiglina 2 (până la finele străzii Constructorilor, respectiv până intersecţia Constructorilor cu Crizantemelor), dar şi cartierul Aurel Vlaicu (între strada Tecuci și Basarabiei şi între Cimitirul Eternitatea şi Nufărului).

2. Zona B includea cartierele Micro 18, 19, 20, 21, Cartier Dunărea, Ţiglina 3, 4, dar şi o parte din Siderurgiştilor vest. Zona se întindea de la Drumul de Centură, Siderurgiştilor, Dr. Constantin Levanditi, Blaj, Piaţa Energiei, Bucureştii noi, strada Nufărului, Parcul Rizer.

3. Zona C cuprindea cartierele Micro 13 B, Micro 38, Micro 39 A, Micro 39 C, Micro 40, Aurel Vlaicu (porţiunea cuprinsă între străzile Radu Negru şi Prundului şi între Coşbuc şi Macului), dar şi Valea Oraşului (între Ana Ipătescu, Banului, Siretului şi Dogăriei).

4. Zona D de impozitare era de la str. Ana Ipătescu până pe Marinei, fiind delimitată la nord de Calea Prutului. Tot în zona D figurau str. Henri Coandă, în Micro 39 B, şi Prutului până la ieşirea din oraş şi în cartierele Fileşti şi Micro 14.

În anul 2013, așa arătau zonele de impozitare din Galați

Astăzi, la 10 ani distanță, zeci de străzi din harta de mai sus au ajuns din zona C până în zona A, alături de str. Domnească, Bălcescu sau alte străzi din centrul Galațiului.

Asta înseamnă, evident, că gălățenii care locuiesc pe străzile promovate până în zonele A sau B au plătit și vor plăti în continuare impozite mai mari pe apartament (casă) și pe teren.

Marea modernizare invocată de administrația Pucheanu pe unele străzi ridicate la gradul A de impozitare nu înseamnă decât că pe arterele cu pricina a fost turnat un nou covor asfaltic, au fost schimbate bordurile etc. Este cazul str. 1 Decembrie 1918 și a bulevardelor Traian Vuia și Henri Coandă, care au fost reparate cu bani europeni, nu din bani de la bugetul local.

Iar pentru această banală „modernizare”, gălățenii cu domiciliul în zonele respective vor fi taxați suplimentar la impozite.

Primăria Galați nu a făcut nimic altceva pentru acești gălățeni pe care se pregătește să îi jupoaie de bani, de la 1 ianuarie 2024.

Nu a făcut parcuri mari și moderne în zona lor, nu a făcut parcări supraetajate, nu a înființat noi linii de transport în comun la ei în cartier și nici nu a adus Faleza sau CNVA-ul la ei pe stradă.

Acești gălățeni locuiesc în continuare la periferia Galațiului (Micro 40, Micro 38 și Micro 39A), nu în centru, și nu au acces la teatru, la restaurante de top sau la instituții de învățământ de elită, cum au cei din centru.

Cu toate astea, acești gălățeni vor fi taxați la nivelul zonei A de impozitare, ca în centru.

La definirea şi delimitarea zonelor fiscale (de impozitare) pe raza municipiului Galaţi se ține cont de următoarele criterii enunțate chiar de Primăria Galați:

1. Poziţia terenurilor (zonei) faţă de centrul localității

2. Reţelele edilitare (din zona respectivă)

3. Gradul de accesibilitate la reţeaua majoră de circulaţie

4. Prestigiul istoric arhitectural şi ambiental al imobilelor

5. Procentul de ocupare al terenului

6. Serviciile publice urbane

7. Calitatea mediului (în zona respectivă)

8. Potenţialul de reprezentare socială.

Câți dintre cei care locuiesc la periferia Galațiului, cum ar fi, de exemplu, cei din zona fostului cinema Flacăra (Micro 40), beneficiază de toate cele 8 criterii de mai sus?

Nu de alta, dar acești gălățeni tocmai vor fi „urcați” cu japca în zona A de impozitare, pentru că locuiesc pe b-dul Henri Coandă.

Administrația Pucheanu este într-o permanentă foame de bani, pentru că schema Primăriei Galați (cu tot cu societățile din subordine) se umflă de la an la an, iar pentru asta este nevoie de încasări tot mai mari la buget. De la fraierii de contribuabili, evident.

Sursa foto deschidere: Ionuț Pucheanu/via Facebook


Urmărește faramogul.ro și pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să ne ajuți să continuăm, ne poți face o donație dând click AICI. Sau poți da click mai jos, spre contul de Patreon al ALTERNATIVA – Jurnalism Fără Mogul. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Exit mobile version