Cum a ajutat-o „sistemul” pe doctorița Ioan de la DSP Galați să câștige 110.000 de euro net anual de la stat. Complicități și bani cărora li se pierde urma | GRAFICE

In Actual, BugeTun, ClientiCaptivi, ImpoziTaxe, Local, Sanatate, Sistemul

Galațiul este pe muchea carantinării și nu mai știm nimic de anchetele epidemiologice care să arate principalele cauze ale infectărilor cu coronavirus.

Dar banii s-au dat! Și încă de câteva ori mai mulți decât acum câțiva ani. Fiindcă, în definitiv, nu-i de blamat atât cel care pretinde, ci cei care dau, din taxele și impozitele noastre, bani cu nemiluita pentru servicii dubioase.

Aceasta deoarece, incredibil, deși sistemul medical își dovedește tot mai des și tragic ineficiența, banii care se plătesc diverselor servicii prestate pentru acesta sunt tot mai mulți în ultimii ani. Și, adesea, direcționați către anumite persoane.

Este și cazul vestitei Mariana Ioan, medicul epidemiolog șef de la DSP Galați, care, din poziția de „controlor” al spitalelor gălățene, pare că și-a tras o felie importantă din bugetele pentru achiziții ale acestora.

Citește despre România normală? Epidemiologul câștigă 110 mii de euro anual de la stat, dar anchetele epidemiologice nu există nici în spital | VIDEO

Concret, conducerile spitalelor, pe-o mână cu ordonatorii de credite care le au în gestiune, par să fi stimulat și aranjat cu generozitate servicii scumpe cu aparență de „căpușare”, mințindu-ne acum în față în ce privește amploarea gravă a fenomenului.

Un indiciu în acest sens este chiar răspunsul, iritat și mincinos, pe care ni l-a dat managerul Spitalului Județean Clinic de Urgență din Galați, economista Alina Valentina Dobrea, prin care ne asigura că prețul serviciilor prestate de medicul epidemiolog Mariana Ioan către spital „nu a crescut de patru ani încoace, este același”.

De fapt, d-na dr. Ioan apare ca având contract cu Spitalul Județean doar de trei ani, iar suma plătită de spital a fost cu peste 60% mai mare numai dacă raportăm 2019 la 2018. De la 88 de mii de lei, la 132 de mii în 2019, adică peste 25 mii de euro net, 2.000 de euro lunar cel puțin pentru 10 ore săptămânal…

Alina Valentina Dobrea, managerul Spitalului Județean, mințindu-ne în față că banii dați de instituția pe care o conduce Marianei Ioan – medic epidemiolog contractat de spital și șef compartiment de profil la Direcția de Sănătate Publică – nu s-au înmulțit de la un an la altul

De fapt, cu bunuri constând doar dintr-un apartament de 53 mp și conturi în care nu sunt depuși nici măcar o treime din cât câștigă într-un an, zici că epidemioloaga gălățeană de 110 mii de euro anual ori duce banii acasă, la saltea, ori îi donează altundeva. Că doar nu i-o fi pierzând la păcănele!?

În ultima guvernare PSD, epidemiologia gălățeană de la stat a sărit la remunerații fotbalistice

Primul lucru care frapează la veniturile medicului epidemiolog Mariana Ioan, de mulți ani șefa compartimentului de prevenire a bolilor transmisibile în DSP Galați, este chiar creșterea veniturilor din salarii, dincolo de cele pentru serviciile contractate individual, cu spitalele din județul Galați.

Observați totuși creșterea foarte interesantă după ce, atenție!, salariile au scăzut puțin în guvernarea Cioloș fiindcă tehnocrații se apucaseră de periat nițel grila de salarizare a angajaților de la stat, în special din ministere și instituțiile subordonate.

Veniturile din salarii, dar și din activități independente, ale Marianei Ioan, dr. epidemiolog și șefa compartimentului de profil din DSP Galați

Foarte interesant este că însăși directoarea DSP Galați, dr. Liliana Moise, nu a beneficiat de asemenea creșteri salariale, ea rămânând practic, cu mici ajustări, undeva pe la nivelul din 2015. Practic, ditamai șefa instituției unde lucrează angajată Mariana Ioan, a avut 73.587 de lei din salariu în 2015, 61.905 în 2016, 80.904 în 2017, 88.605 în 2018 și doar 88.643 de lei în 2019.

Practic, salariile și veniturile din contracte cu statul ale Marianei Ioan, față de venitul salarial al însăși șefei DSP Galați, de-a lungul anilor, arată așa.

Cum s-a ajuns ca o șefă de compartiment într-o deconcentrată să ia salariu de aproape trei ori mai mult ca șefa instituției și oricum mai mult ca președintele României – iată o întrebare la care Curtea de Conturi ar putea da răspuns, inclusiv în ce privește scamatoria legislativă prin care s-a putut pune în practică legal așa ceva.

Dar Curtea de conturi ar putea să explice și cum i-au fost atribuite dr. Mariana Ioan contractele de servicii epidemiologice – întâi direct, iar în ultimii ani prin selecție de oferte cică – la asemenea sume pentru două ore pe zi la cel puțin un spital, cinci zile pe săptămână, când vorbim de șase spitale și niște sume ce nu credem că ar sta în picioare în fața niciunui normativ.

Spre exemplificare, iată condițiile puse chiar de Spitalul Județean în caietul de sarcini:

Însă cel puțin la fel de strigător la cer este cum au explodat sumele plătite de spitalele gălățene pentru serviciile epidemiologice furnizate de persoana fizică autorizată Mariana Ioan, medic epidemiolog, dar șefă compartiment de prevenire a bolilor transmisibile la DSP Galați. Și, în același timp, chiar cooptată în structura de conducere a unora dintre spitalele pe care le deservește, dar le și controlează.

De exemplu, la Spitalul Orășenesc din Tg. Bujor, Ioan, o persoană contractată din afara spitalului, este și șefa comisiei de profil a spitalului, dar și membru în cea care decide achizițiile de dezinfectanți, biocizi și alte consumabile ce trebuie să ajute la prevenirea transmisiei bolilor și infecțiilor cu nosocomiale…

Iar când vine în control din partea DSP, se verifică pe ea însăși ca șefă de comisie la prevenția infectărilor, dar își verifică și își dă calificative și pe efectele muncii ca prestatoare epidemioloagă spre binele spitalului și al pacienților. Curat non-conflict de interese, nu?!…

Iată, sintetic, sumele încasate de Mariana Ioan de la spitale, pe ani:

Anul 2015 2016 2017 2018 2019
Spitalul Transporturi (CFR) 24.000 24.000 24.000 38.000 42.000
Maternitatea „Buna Vestire” 24.000 22.250 30.000 36.000 36.000
Spitalul de Boli Infecțioase 24.000 24.500 30.000 6.000
Spitalul pentru Copii 27.000 54.000 53.860 53.760
Spitalul Tg. Bujor 15.000 36.000
Spitalul Județean 88.000 132.000
Total 72.000 97.750 138.000 236.860 299.760
Venit declarat 57.827 95.250 138.000 206.177 322.760
Diferența 14.173 2.500 0 30.683 -23.000

Se vede că există o diferență a veniturilor rezultate din însumarea prestațiilor enumerate în declarațiile de interese și cele conform declarațiilor de avere, toate vizibile pe site-ul DSP Galați.

Din diferența aceasta reieșită la nivelul anului 2019, dar coroborând cu ce se relatează într-un interviu recent luat de Valentin Trufașu în Adevărul, există toate indiciile ca d-na Ioan să aibă în continuare contract și cu Spitalul de Boli Infecțioase, suma pentru 2019 putând fi de cel puțin 23.000 de lei, cât reiese din diferența amintită.

Oricum, de observat că imediat ce a „oscilat” în schema de clienți Spitalul de Boli Infecțioase, d-na Ioan și-a adus în portofoliu alte două spitale, Județeanul și Spitalul din Tg. Bujor, de unde a parvenit și „profesionistul” într-ale horticulturii Costel Fotea, când a ajuns county manager înainte de fi președinte de Consiliu Județean, instituția ordonatoare de credite pentru majoritatea spitalelor din lista de mai sus…

Grafic cu sumele încasate în perioada 2015-2019 de dr. Mariana Ioan pentru servicii epidemiologice de la spitalele gălățene de stat pe care le și controla ca șefa Prevenției din DSP Galați.

De observat în special nivelul sumei plătite de Spitalul Județean mai ales în 2019, clar mai mare decât cea din 2018, nu după cum ne declara fără să tresară doamna manager Alina V. Dobrea. Și, bineînțeles, de observat că această sumă e aproape cât toate celelalte la un loc, dovadă că în timp ce pentru unii Spitalul Județean e ciumă și bilet sigur la acceletratul de București, pentru alții poate fi bine merci mumă…

Prin urmare, trebuie să reținem că, într-o țară cu cetățeni tot mai bolnavi și tot mai săraci la privat, salariile la stat sunt, cel puțin pentru șefi, dincolo de orice închipuire, iar banii din taxe și impozite merg acolo unde trebuie, la oameni-cheie. An de an tot mai mulți bani ca sume, dar tot mai puțin vizibili ca efecte în ameliorarea condițiilor din sistemul de Sănătate.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu