Cum a ajuns Primăria Galați să dea 480 de lei pe mesteacănul de 200 de lei. “Săparea manuală a gropilor” a ridicat prețul!

In BugeTun, Local

Primăria Galați a achiziționat 6 mesteceni, în cadrul lucrărilor de modernizare a parcului de lângă ziarul “Viața liberă”, la prețul de 480 de lei bucata. Suma ni s-a părut exagerată, așa că am întrebat Primăria Galați cum a ajuns bucata de mesteacăn să coste mai bine de 100 de euro.

În urmă cu o lună, publicam în Alternativa – Jurnalism fără mogul acest articol în care arătam că Primăria Galați va da 480 de lei pentru fiecare mesteacăn din lotul de 6 achiziționați pentru modernizarea parcului aferent ziarului “Viața liberă”.

Noi găsisem pe internet mesteceni la 123 de lei bucata, cu înălțimea cuprinsă între 2,5-3 metri. Diferența ni s-a părut mare, așa că am întrebat Primăria Galați cum a ajuns să cumpere cu 480 de lei mesteacănul de 123 de lei.

În răspunsul primit de la Primăria Galați (vezi facsimil mai jos) se precizează că ar fi vorba despre mesteceni “viguroși, cu balot, de 3,5-4 metri înălțime, nu puieți filiformi, de dimensiuni mici, care se plantează pe spațiul stradal”.

Iar acești mesteceni de 3,5-4 metri înălțime ar costa între 300-710 de lei bucata, potrivit prof.dr.arh. Roxana Negrea, cea care s-a ocupat de estimarea costurilor din “Devizul general” al proiectului, costuri pe care Primăria Galați a acceptat să le achite câștigătorului lucrării.

Nu vrem să o contrazicem pe d-na prof.dr.arh. Negrea, dar noi am găsit pe acest site mesteceni de 3,5-4 metri înălțime la prețul de 200 de lei bucata, nu cu 300 de lei, așa cum a acceptat să plătească Primăria Galați.

Dar să trecem peste astfel de amănunte și să vedem cum a crescut prețul unui mesteacăn de la 300 de lei (prețul copacului propriu-zis) la 480 de lei (prețul final din Devizul general).

Potrivit Primăriei Galați, săparea manuală a gropilor (pentru ca mestecenii să poată fi plantați în parcul de pe str. Domnească) este una din acțiunile care a ridicat prețul achiziției de la 300 de lei la 480 de lei, după cum se observă mai sus.

În afară de săparea gropilor, alte elemente care au contribuit la costul de 180 de lei au fost:

1. Transplantarea cu balot de pământ executată manual la arbori foioși și rășinoși;

2. Tutorii de protecție arbori;

3. Încărcare/descărcare material prin purtare directă, transport.

Da, dar “săparea manuală a gropilor poligonale” a fost probabil piesa de rezistență care a dus prețul la 180 de lei. Ce scumpă a ajuns să fie o banală groapă atunci când cea care face plata se numește Primăria Galați.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu