Cu Dobre lider suprem și suprimator de entuziasme creative, dar cu Stângă maximo eliberator, Municipala PNL Galați se reinventează: cine are mai multe voturi, are mai multă dreptate!

Pentru că timpul trece și performanța electorală stă departe de peneliștii din organizația Municipiului Galați, s-au organizat alegeri. Convocarea a fost în parametrii normali, multele absențe notabile și aparent inexplicabile au întregit nota de relativ și improvizație perpetuă, regia spectacolului politic a fost oarecum bine elaborată și strunită, listele cu nume de încercuit erau pe poziții, cuvântările au fost scrise și citite cu  sau fără talent oratoric, eminența sa VPD șef maximo era la locul lui în prezidiu, ba chiar și opțiunea de vot pentru candidatul unic – Alexandru Gabriel Șerban,  era bine însușită de efectivele cu drept de vot. A stricat cumva ordinea și disciplina caracteristică unor astfel de alegeri cu final previzibil un contracandidat – surpriză: Stănică Ambrinoc. În rest, cam multă apatie și  prea multe persoane de anvergură lipsă de la o selecție de cadre de extremă importanță pentru maratonul electoral din următorii doi ani. Doar atât a reușit selecționerul Dobre din nou? Sau tocmai pentru că numai atât a mai rămas la PNL este meritul lui Stângă? Cele câteva salve trase în stil foc încrucișat – mai pe direcție sau mai pe lângă – de noua/vechea generație de împușcăreți politici pare să semnaleze că precizia tirului se mărește de la o alegere la alta. Se știe, doar cine are puterea să calce peste cadavre ajunge la vârful rezervat elitismului și cinismului bine temperat


Pentru că regia alegerilor nu rezervase timp de pierdut și cu contracandidatul Stănică Ambrinoc

demonstrația de opoziție a acestuia a fost bruiată, parazitată și chiar paralizată de oamenii de presiune de pe extreme. Cum cei 200 de „liberalii”prezenți la plebiscit aveau rezervele de liberalism epuizate, s-a trecut pe repede-repede la votat nume din liste pentru posturile presupuse de schema de funcționare a Organizației municipale PNL și a liderului de organizație. Cum rezultatele votului nici nu mai contau, masa de votanți s-a împrăștiat imediat după ce au votat. Primul care a dat semnalul plecării a fost chiar deputatul liberalilor de Galați, Victor Paul Dobre.

Victor Dobre o tulea pe scări și făcea pe naivul, pretexta că n-a sesizat nici un tir politic asupra lui, a mers cu cinismul până a întreba cine a tras în direcția lui, deși tocmai dăduse drept la replică de vreo patru ori, de mormăiau furioase niște voci feminine de pe lateralele cu tineri de serviciu la efectele secundare.

Mai întâi au fost niște pocnete din biciul de vătaf. Poc, poc!, vin europarlamentarele, trebuie rezultate, biroul și șefii lui trebuie să adune, nu să împrăștie (exact ce face Dobre de 27 de ani), să mobilizeze, nu să dezorganizeze, să se implice. Apoi, poc, poc!, cum că lipsesc din sală oameni importanți, foarte importanți, personalități ale Galațiului, unii nici n-au fost invitați…Nu e ușor să ții piept bezmeticilor PSD-ului la tv la București (la Galați, multă vreme toți liderii aveau interdicție de la Dobre să apară la televiziune, inclusiv alesul Alexandru Șerban). Poc, poc! Noi suntem principala opoziție, trebuie să fim la tv, să creăm evenimente, să fim vizibili. Am mai ales o echipă la municipiu și anul trecut, e a treia oară, să sperăm în succes.

De câte ori a vrut sau s-a simțit împuns, Dobre a făcut morală și observații

A făcut pe tătucul supărat și flamboaiant și după ce a vorbit Ambrinoc, și după expunerea de intenții a lui Șerban, și mai ales după ce Petrișor Potec a atacat : „Suntem blamați că n-avem coloană vertebrală, că n-avem competiție internă, că ne e frică de așa zise valori, că facem blaturi cu PSD. Graba strică treaba! Ani de zile un singur om a decis ce e mai bine pentru partid, a fost lăsat, că e mai experimentat și priceput. N-a fost bine, o acceptăm și noi. Valoarea ne-o dă caracterul, voința și profesionalizarea. Să fie reformare serioasă! Deciziile nu le iau câțiva oameni la o masă, ci echipa credibilă.”

Dobre a lovit imediat sub centură – ce bătaie i-a administrat acum 10 ani lui Potec în alegeri, care e un fost PDL-ist!: „Nu accept să-mi dea cineva lecții de liberalism! Nu admit ca cineva care are o gazetă susținută din banii PSD să de lecții de liberalism! Nu vii de câteva luni în partid și câștigi campanii…” Reacție Potec: „Dacă în ultimii doi ani ați avut opoziție la Galați, opoziția se poate numi Onuț Atanasiu” (aplauze, ovații, strigăte: Bravoo! Bravooo!”).

George Stângă a țintit și el către mobilizarea de care are nevoie PNL, trăgând salve către bisericuțele de partid care au o filozofie debilă: „Pe acei colegi pe care voia îi ghidează, dar faptele-i trădează îi vom lăsa deoparte!.”

 PNL este o mașină foarte bună, dar cu cauciucurile dezumflate?!

„Aceste bisericuțe uită realitatea: Adversarii PNL nu sunt în interior, sunt în exteriorul PNL!”. PNL este o mașină foarte bună, dar cu cauciucurile dezumflate!. Echipa nouă are multe de învățat, dar are determinare și putere de muncă. Și vrem accedere pe funcție pe bază de meritocrație. Vom recurge la un sistem electronic de monitorizare a activității de partid. Vom identifica meritele politice. Vrem să fim alternativă reală la Ciuma Roșie! Oricât de dese sunt drumurile unora pe la conducerea centrală, pentru a mă critica, a ne critica, pentru a nu avea timp de proiecte, pentru a ne apăra de proprii colegi de partid, vă spun: este foarte trist! Eu sunt cel care va semna în 2020 listele PNL de candidaturi în fiecare localitate. Nu ne abatem de la ce am stabilit împreună. Din păcate pentru cei care ar dori înțelegeri ascunse cu PSD, vă asigur că nu se va întâmpla astfel de lucruri. Pe acei colegi pe care voia îi ghidează, dar faptele-i trădează îi vom lăsa deoparte.”

A sărit ca ars Dobre ca să reamintească plenului cine e trădător: „Stângă, care a lăsat municipiul și a plecat la candidat la județ, deși a fost o înțelegere…Aud și eu chestia cu Bucureștiul: e o tâmpenie! Baltă era un candidat de Primar pe modelul nostru. L-am gonit! Să fie candidat de Primar oricine, dar să fie de valoare! Nu eu i-am pus pe listă pe toți? Pe Stângă l-am dus și la serviciu…”

Stănică a salvat onoarea deteriorată a PNL de face alegeri cu candidat unic

Stănică Ambrinoc s-a înscris în ultima zi, ca să nu fie din nou alegeri cu candidat unic. Echipă nu are, nu este convocat să se implice în munca de partid, a propus o altă structură de organizare pentru a face eficientă munca de la om la om. Este mai cunoscut în mediile PSD-iste decât în cele PNL-iste. Moțiunea prezentată a fost repede tratată cu o zeflemea generalizată, stimulată chiar de VPD, care l-a ironizat chiar de la început, secretarul Sorin Crețu neintervenind în respectarea timpului de expunere a candidatului. A fost dezamăgit că tinerii nu au priceput cât de importantă este mixarea experienței cu energia tinereții.

Alexandru Gabriel Șerban crede că va putea lucra în echipă și va face față testelor electorale. Vrea comunicare și muncă de la om la om. Vrea să lucreze la proiectul bugetării participative- chestionarea cetățenilor privind prioritățile de bugetare a lucrărilor publice, pe cartiere. Vrea comunicare cu presa, dar la ora alegerilor nu prea avea chef de dat declarații către presă, poate dintr-un reflex al prudenței, mai ales că tătucul Dobre era încă prin preajmă și nu e prea clar dacă i s-a eliberat permisul de vorbit cu presa. Nici el nu a sesizat că s-a tras asupra lui Dobre, dar când e să facă o definire a atmosferei create de atacul generalizat la Marele Guru moralist dar cu fundul politic gol, are o exprimare lapidară: cum îți așterni, așa dormi. Nu știe de ce Ștefan Baltă a lăsat baltă lupta politică și șefia la liberali, scăpând o oportunitate rarisimă, de a fi în același timp și prorector și președinte de municipală la doar treizeci și ceva de ani.

George Stângă este pozitivist, cum că partidul lui e viu, nu joacă pe aranjamente, gata cu interimatul de 150 de zile, bat alegerile la ușă, în martie era prea târziu pentru ciclul de alegeri cere începe. Noua organizație are treburi grele, organizarea alegerilor parlamentare cere muncă multă făcută de oameni dedicați. Stângă crede că segregarea introdusă de Onuț Atanasiu și Petrișor Peiu și alimentată de intervențiile arțăgoase ale lui Victor Dobre – cum că peneliștii noi și pedeliștii vechi nu s-au integrat în Noul PNL – a fost o gafă impardonabilă. Trăiască însă spontaneitatea, creativitatea și reacționarismul!

Iată și niște informații tehnice: 250 membri ai PNL Galaţi au ales Biroul Politic Local, forul de conducere al Organizaţiei Municipale a PNL Galaţi și președintele. Președintele este consilierul local Alexandru Şerban, în vârstă de 30 ani, membru din anul 2009, fost preşedinte al Organizaţiei Locale de Tineret a PNL  Galaţi, în perioada 2013-2017. Voturile pentru au fost distribuite astfel: Alexandru Şerban -187 voturi, Stănică Ambrinoc – 9 voturi. Biroul Politic Local este compus din: Petrişor Potec  şi Angela Stela Ivan (prim-vicepreşedinţi); Cornel Ene, Marta Bencze, Ion Teodorescu, Clementin Raclău, Cristina Necula, Mirela Bănescu, Gabriela Grecu, Anamaria Hărăbor (vicepreședinți); Cristina Bălan, Ciprian Boran, Eduard Ciulei, Bogdan Costin, George Dodan, Lucian Gîrleanu, Valeriu Hărăbor, Vasile Lupu, Cătălin Meşter, Aurelia Melinte, Andrei Mihăilescu, Gabriela Munteanu, Bogdan Răchileanu, Ilieana Sorocoleţ (membri). Funcţia de trezorier va fi ocupată de Alexandru Nistor.


Dacă vrei ca în Galați să mai existe jurnaliști independenți, poți ajuta Alternativa – Jurnalism fără mogul să continue! Află cum.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Exit mobile version