Disperare în parcare, la Spitalul Județean! Lui Fotea i-a explodat criza coronavirusului chiar în fața competentă pregătită de campanie | FOTO&VIDEO

In Actual, ImpoziTaxe, Local, Sanatate, Sistemul

Situație penibilă la Spitalul Județean unde președintele Consiliului Județean (CJ) a pregătit ieri o conferință de presă cu galerie inclusă.

Pentru impresionarea presei, mai multe cadre sanitare țineau în mâini foi de hârtie imprimate cu mesaje de susținere, în parcarea recent inaugurată la jumătate. Adică fără etajul care se va construi probabil în viitorul mandat.

Dorindu-se o manifestare pentru presă în vederea combaterii acuzațiilor grave care curg vizavi de focarul de infecție cu COVID-19, conferința de presă organizată de președintele CJ și managerul spitalului a debutat cu o încălcare gravă a normelor de prevenție.

Adunând și cadrele medicale în aceeași incintă unde a fost primită presa – numărând aproape 15-20 de jurnaliști, cameramani, fotoreporteri – din start s-a depășit numărul maxim de persoane legal pentru o adunare publică în siguranță, conform regulilor privind prevenirea infecției cu coronavirus. Asta ca să nu mai spunem că, dintre cadrele medicale sau TESA adunate acolo, cei mai mulți erau foarte susceptibili să fie purtători de virus, de câteva zeci de ori mai mulți decât indivizii dintr-o mulțime aflată la cumpărături la piață, aflată la un spectacol sau la o petrecere privată…

Dincolo de acest detaliu, jurnaliștii au putut citi pe hârtiile imprimate în grabă ale oamenilor în halate albe sau unii direct în haine de stradă – semn că fie veniseră în afara programului sau făceau parte din personalul care n-are nicio treabă cu actul medical în sine – același mesaj penibil, ba chiar sfidător: „Suntem aici pentru voi!”.

De parcă a te afla într-o parcare, umăr la umăr cu politrucul venit să se disculpe în fața contribuabililor, ar fi vreun gest în beneficiul acestora din urmă. Și nu un gest care denotă lingușeala. Sau cel puțin frica de pierdere a unui post unde, dacă nu ai ajuns numit cu pile politice, ești cel puțin suficient de incompetent ca să îți fie clar că niște… contrapile politice te-ar putea clătina până la demitere.

Noi credeam că „eroii” sunt la datorie în (nu pe) secții ca să-și facă treaba corect, să câștige și un ban cinstit și, în general, să-și respecte profesiunea înaltă, nobilă și grea pe care și-au ales-o!

Nu credeam că le fac cetățenilor o favoare, cetățeni care oricum sunt jupuiți de 10% din venituri indiferent dacă ajung în spitale ca la Viena sau ca cele din cazul Colectiv. Bieții cetățeni care nu au vreun contract de asigurat stipulat clar și în fața cărora nimeni nu răspunde, se vede, pentru malpraxisurile și ticăloșiile din sistemul sanitar.

Pe scurt, ditamai „eroii”, unii probabil în timpul programului, purtau un mesaj la fel de jenibil (jenant+penibil deopotrivă) ca cel care anunță în supermarket „Deschidem casa X pentru dumneavoastră”.

Ditamai „eroii” au fost veniți la galeria politrucului Costel Fotea cu un mesaj jenibil, gen „Deschidem casa X pentru dumneavoastră”

Ba nu! O deschizi pentru tine, băi comerciantule, ca să îmi iei banii mai repede, să nu stai peste program cu coada răsfirată printre rafturi. Sau ca să nu mă enervez eu că te moșmondești ca melcul și să aleg să cumpăr de la concurență, pe viitor! Ești obligat să prestezi servicii medicale de calitate așa cum și cetățenii, lună din lună, sunt obligați să verse o zecime din venitul lor la Sănătate, indiferent dacă trec printr-un spital mai des decât și-ar dori sau nici o dată la 10 ani spre deloc…

În mare, ce a avut de transmis președintele Fotea a constat în disculpări personale și ale managerului de spital județean pe care îl protejează în ciuda rezultatelor evident dezastruoase, cel puțin de când s-a întețit pandemia de coronavirus. Dar au fost și acuze la adresa Ministerului Sănătății care (le) încurcă „treaba” aici, la Galați.

Baronul (roșu) bun și ministrul (liberal) cel rău

Fraze de automulțumire și autoflatare:

„Noi cei de aici, din conducerea Spitalului Județean, echipa de la Consiliul Județean ne interesează ce se întâmplă cu oamenii, cetățenii și sănătatea oamenilor din Galați. Acești oameni care sunt aicea (în parcare?, n.n.) își fac treaba. Spitalul Județean este pe ultimii 10 m în achiziția de ventilatoare mecanice portabile, 15 fixe, 9 mobile, pentru Terapie Intensivă. Eu n-am să iau niciodată decizii și nu am să mă pronunț vizavi de deciziile medicale niciodată, vom dubla capacitatea secției ATI astfel încât personalul să nu trebuiască să iasă din secție ca să ajungă în unitatea mobilă de afară. Acum nimic nu este perfect, totul este perfectibil.

Trebuie să ne concentrăm pe ceea ce înseamnă siguranța cetățenilor, pe proiectele  pe care le avem – fiindcă avem foarte multe proiecte, și în Spitalul Județean, și în județ – și credeți-mă că nu am timp să mă ocup sau să citesc toate gângurelile unor oameni care nu vor altceva decât să facă rău sau pentru că a venit campania electorală ne apucăm și noi acuma pentru că cinci luni de zile, șase luni de zile unde au fost acești oameni care astăzi ne spun cum ar trebui cum să ne facem noi treaba. ”

Acuzații de denigrare sau imixtiune din partea răuvoitorilor sau a autorităților centrale:

„Am văzut în mass media sau pe rețele de socializare cum se dramatizează că Spitalul Județean nu poate să-și desfășoare activitatea, că este o situație de nedescris, în care nu poți să mai ajungi acolo.  Scrie clar în procesul-verbal al celor de la Constanța că spitalul respectă circuitele, are dezinfectanți și materiale sanitare și nu este o problemă atât de gravă pe cât încearcă unii să o transforme și să pună o pată neagră pe imaginea acestei unități. Au venit două echipe de control de la Ministerul Sănătăţii, una de epidemiologi şi o echipă de la corpul de control, formată dintr-un medic veterinar, un jurist şi un medic radiolog. Să mă ierte Dumnezeu, dar nu cred că un medic veterinar sau un jurist au competenţa să verifice un spital din punct de vedere epidemiologic. Avem în jur de 4-4,5% cadre medicale infectate fiindcă nu au știut, au luat acest virus și au venit la servici.

Ne bucurăm și salut decizia domnului Raed Arafat de a trimite la Spitalul Județean o unitate mobilă ATI, este un lucru  extraordinar. A trebuit să facem racorduri de oxigen, la apă, la canalizare, să mai aducem câteva, cel puțin două containere, pentru ca activitatea să se desfășoare în condiții optime. Din punct de vedere  al utilităților, noi ne-am îngrijit să avem absolut tot ce îi trebuie, i-am rugat pe cei de la ISU să monteze corturi până vin containerele. Vom folosi unitatea dacă va crește numărul de cazuri, dar atunci va fi nevoie de suplimentare cu personal medical.

Singura problemă este lipsa de reactivi și de kituri (de testare, n.n.) care nu se găsesc pe piață și aicea avem rugămintea la Ministerul Sănătății sau la domnul ministru Tătaru, când mai vine la Galați, să ne ajute cu soluții concrete, nu doar cu sfaturi. Importanți sunt oamenii și dup-aia scandalurile.”

 

Dar iată și întrebări la care Costel Fotea nu a răspuns sau a răspuns evitând un răspuns direct ori chiar punând false bariere de comunicare, de parcă se grăbea undeva sau îl deranja chestiunea:

1. De ce un aparat Real Time PCR performant stă nefolosit pe un culoar la Spitalul de Boli Infecțioase, spital de linia 1 (!), de când a fost primit de la Ministerul Sănătății, mai exact încă de la începutul pandemiei? Chiar și cu plata incertă, măcar putea fi folosit cât a stat de pomană, pe un culoar, nepus în funcțiune?

2. Dacă există două aparate de testare în Spitalul Județean – unul cu 12 teste per ciclu, luat de CJ Galați, și unul performant, cu 72 de teste per ciclu, luat din banii Ministerului Sănătății, funcționează amândouă sau al doilea abia urmează să fie pus în funcțiune?

3. Cum se face că, vorba bancului, dacă oamenii muncesc atât de bine și anchetele epidemiologice s-au făcut atât de bine la Galați, au trebuit să vină epidemiologi din alt județ – turistic, expus la o adică de câteva ori mai mult infectărilor, nu în marginea țării, ca al nostru – ca să descâlcească situația de aici, a trebuit să vină și corpul de control, iar rezultatele, culmea, sunt focare de infecție fix în Spitalul Județean iar mai nou și în cel de Copii?

4. Dacă Real Time PCR-ul de la Boli Infecțioase are o situație juridică complicată, cum susține, de ce nu l-a dat Fotea înapoi sau măcar nu a sesizat public acest lucru, înainte să fie luat la întrebări de presă și să reiasă că infecțiile în masă, intraspitalicești, de la Galați sunt cauzate ȘI de lipsa numărului suficient de testări?

5. Dacă kiturile de testare și reactivii sunt singura lipsă pe care o reclamă președintele Fotea în calea unei prevenții eficiente a infectărilor în masă, de unde au găsit cei de la Spitalul de Urgență pentru Copii suficiente kituri pentru a efectua testele pe bani (270 de lei/bucata) tuturor celor care în ultimele câteva săptămâni au avut nevoie de test negativ să plece în concediu peste hotare?

6. Dacă lipsa de personal este singurul impediment în calea funcționării unității mobile de tratare trimise de Ministerul Sănătății și pentru care i-a mulțumit lui Raed Arafat, de ce nu propune președintele de CJ, Fotea cel cu numeroase spitale „în inventar” în tot județul, detașarea unor cadre medicale din alte spitale la cel Județean? A propus și nu i-a avizat așa ceva ministerul de resort?

Revenim curând și cu alte incoerențe și discrepanțe din explicațiile jenante ale lui Costel Fotea. Dar și cu susținerile cel puțin ciudate ale managerului Spitalului Județean, Valentina Alina Dobrea pe care am avut inspirația, chiar în conferința de presă, s-o „testăm” cu o întrebare-turnesol ca să ne dăm seama dacă are tăria să ne mintă – și, prin noi, cetățenii – drept în față.

Mai jos, un video cu „evitările” și fandările președintelui Costel Fotea la întrebările puse de Alternativa – Jurnalism fără mogul.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

One commentOn Disperare în parcare, la Spitalul Județean! Lui Fotea i-a explodat criza coronavirusului chiar în fața competentă pregătită de campanie | FOTO&VIDEO

  • Cei care erau imbracati in civil erau de la birouri. Nu au nici o treaba cu pacienții. Dacă un economist are competenta de a conduce un spital, de ce sa nu ne verifice un medic veterinar?

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu