Contract record oferit de Primăria Galați pentru igienizarea toaletelor modulare. Jumătate dintre acestea sunt însă închise

In Actual, ImpoziTaxe

În luna mai se împlinesc 2 ani de când Primăria Galați a anunțat că a încheiat un contract cadru pentru instalarea a 40 de toalete moderne în oraș, racordate la sistemul public de canalizare, prețul unei singure toalete fiind de 64.687,40 de lei (aproximativ 13.000 de euro). La 2 ani de la promisiunea privind cele 40 de toalete, jumătate dintre acestea nu au fost date încă în funcțiune. În schimb, Primăria Galați tocmai a încheiat un contract pe o sumă record pentru spălarea toaletelor modulare.

În mai 2018, Primăria Galați a încheiat cu firma gălăţeană Agioser Construcţii Civile şi Industriale un acord-cadru în valoare maximă de 2.378.013 lei cu TVA (peste 516.000 de euro) pentru montarea a 40 de toalete modulare, după cum a scris cotidianul Viața Liberă.

Primele toalete au fost inaugurate un an mai târziu, în data de 11 mai 2019, chiar cu ocazia mitingului anti-PSD de la Galați. Toatele erau însoțite, însă, de anunțuri agramate prin care gălățenii erau „învățați” cum să folosească mărețele „toalete puplice”.

„Unitatea aceptă monede de 10 bani și de 50 de ani; Unitatea acceptă bagnote de 1 leu şi 5 lei; Vă rugăm îchideţi uşa la părăsirea toaletei; sumele de bani introduse în plus se vor consuma la utilizări ulteriore ale toaletei puplice„, se spunea în afișele lipite pe ușile unora dintre toalete (vezi foto mai jos).

În acest moment, aproximativ jumătate din cele 40 de toalete modulare sunt închise pentru că nu au fost racordate la rețeaua electrică (vom reveni cu un articol pe această temă).

Cu toate astea, Primăria Galați a scos la licitație un contract de „Servicii de spălare, curățare, igienizare și dezinfecție toalete publice racordate la utilități publice în Municipiul Galați”.

Contractul a fost atribuit, în data de 17 ianuarie 2020, firmei Toi Toi & Dixi SRL București, pentru suma record de 910.310 lei (aproximativ 200.000 de euro).

Firma Toi Toi & Dixi SRL București s-a ocupat și în anii trecuți de spălarea toaletelor din Galați, este vorba de acele toalete așa-zis ecologice, de fapt infecte, care miroseau de la o poștă a fecale și urină stătută.

Primăria Galați promite toalete mai curate decât cele din mall-uri

Potrivit contractului, firma câștigătoare trebuie să igienizeze o dată sau de două ori pe zi toaletele din Galați. Acest „sau” din contract nu obligă firma să treacă de 2 ori pe zi să igienizeze toaletele. Să zicem mersi dacă va trece și o  dată pe zi.

În contractul încheiat cu firma Toi Toi & Dixi SRL se spune că, cităm:

„Vor fi înlocuite/completate zilnic odorizantele, lichidul de spălat de mâini, hârtia igienică, hârtia tip prosop absorbant etc. astfel încât să existe continuitate în asigurarea acestor produse. Serviciile vor fi prestate inclusiv în perioada rece a anului, când temperaturile sunt sub zero grade”.

Așadar, Primăria Galați promite că toaletele modulare racordate la rețeaua de utilități publice vor arăta mai ceva ca alea din mall-urile existente în marile orașe. Curate lună, cu pereții spălați zilnic atât pe interior cât și pe exterior, cu lichid de spălat pe mâni și prosoape de hârtie. O, da, dar mai întâi trebuie și funcționeze toaletele (vezi foto mai jos).

Primăria Galați spune că va deconta numai igienizările reale, verificate de un angajat al instituției, nu orice intervenție fictivă pe care firma câștigătoare ar putea să o invoce pe parcursul contractului de 12 luni.

Păi dacă e pe-așa, deși ne îndoim de vigilența celor din Primăria Galați în relația cu firmele abonate la bani publici, chiar că nu se justifică suma de 910.310 lei din contract. Sunt aproape 200.000 de euro pentru cel mult 20 de toalete, câte sunt funcționale în acest moment.

Ar veni cam 10.000 de euro de toaletă pe an. Adică, 27 de euro (120 de lei) pe zi pentru igienizarea unei toalete, asta dacă punem la socoteală toate cele 365 de zile ale unui an calendaristic (fără să tăiem sărbătorile legale).

Și chiar dacă, să presupunem, Primăria Galați ar pune în funcțiune toate cele 40 de toalete (deși e greu de crezut că acest lucru se va întâmpla prea curând), suma din contract tot ni se pare umflată.

Măcar de-ar arăta toaletele modulare ca niște locuri în care să nu îți fie scârbă să intri atunci când nevoia te împinge de la spate.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face aici. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu