Situație disperată la Electrocentrale SA Galați, care se îndreaptă cu pași repezi către faliment. Salariații au început deja să semneze preavizul de concediere colectivă, astfel că cel târziu la sfârșitul lunii august 2020 vor rămâne fără serviciu.
Potrivit surselor noastre, toți cei 205 de salariați ai Electrocentrale SA Galați (societate care aparține de Ministerul Economiei) vor fi concediați până la sfârșitul lunii august 2020. Până și directorul general Ion Stanciu ar urma să fie pus pe liber din simplul motiv că societatea nu mai are nimic de lucru.
Electrocentrale a mai produs energie electrică pentru a o vinde în Sistemul Energetic Național, însă doar pe timpul iernii, iar fostul combinat ArcelorMittal (actualmente Liberty Galați), altădată un client fidel, a apelat tot mai rar în ultimii ani la serviciile Electrocentrale.
„Da, este adevărat că vor urma concedieri colective, dar am rugămintea să discutați cu dl. administrator special Sinan Mustafa, pentru că dumnealui are toate cifrele corecte și vă poate da informații pe acest subiect. Nu vreau să îmi depășesc atribuțiile… Eu, ca director general, pot să vă spun doar că, din păcate, nu avem nicio perspectivă. În piață nu e nevoie de energie electrică. Combinatul zice că are nevoie de noi, dar doar ca de o manta de vreme rea. Ei (Combinatul – n.n.) spun că ar avea nevoie de noi, dar să funcționăm… Or dacă noi nu funcționăm, ce să facem? Avem producția oprită de un an de zile. Oamenii au fost în șomaj tehnic prin rotație, au luat bani cam cât salariul minim pe economie. Și eu, ca director general, o să plec acasă, pentru că nu mai avem de muncă. Să dea Dumnezeu să se întâmple o minune, să fie nevoie în continuare de noi, dar la acest moment nu se întrevede luminița de la capătul tunelului”, ne-a spus directorul Electrocentrale SA Galați, Ion Stanciu.
Cei aproximativ 200 de salariați ai Electrocentrale Galați, care vor rămâne fără loc de muncă, vor primi sume compensatorii, conform Contractului Colectiv de Muncă (CCM).
În medie, fiecare salariat concediat, de la simpli muncitori și până la directori, va primi suma de 37.000 de lei net.
Problema este că mulți dintre salariații Electrocentrale au vârste înaintate (peste 50 de ani) și le va fi greu să își găsească alt serviciu în domeniul de activitate pe care îl stăpânesc sau să se reorienteze profesional.
De-a lungul anilor, Electrocentrale SA Galați a fost condusă de mai mulți directori-cozi de topor, numiți politic: Roberto Avram (fratele lui Răzvan Avram de la AJPIS Galați, din partidul lui Durbacă), Tudor Petre (PNL), Lucian Bălțătescu (ALDE) și lista poate continua.
Electrocentrale SA, fostă CET Galați, își trăiește ultimele clipe
Electrocentrale Galați (fosta Centrală Electrică și de Termoficare – CET) a fost construită, la sfârșitul anilor ’60, pe platforma Combinatului Siderurgic Galați (în prezent Liberty Galați) pentru a prelua excedentul de gaze reziduale (gaz de furnal) și pentru a fi sursa de siguranță pentru alimentarea cu energie electrică a Combinatului, putându-se separa automat în caz de avarie a Sistemului Energetic Național.
Electrocentrale SA Galați a intrat în insolvență în anul 2014 și este condusă de un administrator special numit de judecători, este vorba despre Sinan Mustafa.
Cel mai probabil, după valul de concedieri colective, Electrocentrale va fi preluată de o firmă de lichidare care urmează să fie desemnată de un judecător sindic.
L-am contactat și pe administratorul special Sinan Mustafa pentru a obține un punct de vedere cu privire la viitorul sumbru al Electrocentrale SA Galați, însă acesta nu a răspuns până la ora publicării acestui articol.
Vom reveni.
Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.