Sezonul turistic pe Dunăre începe în caiacele cursei Dunărea Polis Galați-Brăila!
Este mesajul concluziv al organizatorilor cursei de caiace din 24 martie. Ei pomenesc în mesajul public lansat către comunitățile din Galați și Brăila de o ultimă șansă pe care o lăsăm să curgă inutil odată cu Dunărea – factorul politic trebuie să vadă interesul comun, să arunce orgoliile, să propună dezvoltări integrate și durabile. Competiția amicală de canotaj Brăila-Galați denumită „Cursa Caiacelor pe Dunăre” poate fi startul către o gândire de viitor. Iată manifestul integral.
„Evenimentul va avea loc pe 24 martie şi va marca începutul sezonului turistic la Galaţi. Care sezon turistic?, vă veţi întreba. Pentru că, până acum, despre turism la Galaţi doar s-a discutat. Noi ne propunem să trecem la fapte!
Credem că zona noastră are un real potenţial turistic şi că acest potenţial trebuie valorificat. În acest context, Dunărea este o adevărată comoară pentru oraşul nostru.
O comoară despre care am cam uitat, în ultima perioadă.
Vă invităm să o redescoperim împreună.
În cea de-a patra sâmbătă a lunii martie vom organiza o cursă pe Dunăre, de la Brăila la Galaţi. Va fi o cursă a caiacelor. Mai exact, ne aşteptăm la un număr de minim treizeci de caiace pe apă în acea zi.
Alături de membri ai comunităţii noastre, vom invita în caiace politicieni, ziarişti, bloggeri, reprezentanţi ai autorităţilor şi alte personalităţi relevante la nivel local. O parte dintre invitaţi vor fi din Brăila, deoarece noi credem că cele două oraşe nu se pot dezvolta decât printr-un efort comun. Ne aşteptăm să vină şi pasionaţi ai sportului cu padela din alte oraşe, chiar şi din Bucureşti, care vor fi invitaţi de partenerul nostru în această acţiune – Imbold Galaţi.
Cursa va dura aproximativ patru ore, iar sosirea va fi pe Faleza Dunării.
Aici vom organiza o conferinţă de presă, vom discuta despre potenţialul turistic al Dunării şi vom acorda diplome de participare tuturor celor care au fost alături de noi în această aventură.
Dorim ca acest eveniment să se repete şi în anii ce vin, iar „Cursa Caiacelor pe Dunăre” să devină în timp o tradiţie care cu adevărat să marcheze deschiderea sezonului turistic în Galaţi.
Prin această acţiune, Comunitatea RO100 Curăţăm Galaţiul îşi propune să determine schimbări.
Noi credem că Dunărea nu trece prin Galaţi degeaba. Ea trece pe aici gratis. Dar nu degeaba.
Gratis, adică nu trebuie să investim în a aduce în oraş o astfel de oportunitate. Ea este deja aici. Trebuie doar să operăm o schimbare, în primul rând la nivel de mentalitate. Mentalitatea fiecăruia dintre noi.
Dunărea trebuie să devină mai mult decât un simplu cuvânt, care nu mai spune nimic gălăţenilor. Redescoperirea Dunării poate reprezenta cheia succesului în dezvoltarea acestui oraş.
Acţiunea noastră este doar primul pas. Haideţi să-l facem! Împreună.
Se poate”.
Cei doi meșteri în ale ratării unui super-eveniment dunărean, Adetin Picu Roman și Sorin Enache, viceprimari de Galați, echipați în canotori de administrație au băgat doi ani la rând – pe Ivan Patzaichin și canotcile lui – în zona de gunoaie și bălării și colmatări crăpate de secetă. Era oferta zilei – cursele Rowmania în cea mai jegoasă zonă a Falezei, printre niște sălcii jerpelite, cu cheul rupt și îngust, burdușit cu resturi de bărci, încurcat de cabluri haotice și grătare. Marca terasa Monaco.
Dacă aici a stat campionul de clasă A Ivan Patzaichin patru ediții, zâmbind stingherit când încercam să-l iscodim dacă atât merită această întrecere de brand turistic, ce ar pune Metropola Dunărea Polis pe harta turismului înalt, de ce n-ar sta și „Cursa Caiacelor pe Dunăre” tot acolo, nu?