Doi gălățeni care lucrează în regie proprie treptele unei scări de bloc dau clasă șantierelor din centrul Galațiului unde, pe bani publici, zici că lucrează niște sălbatici veniți din junglă.
Oamenii s-au apucat să refacă treptele distruse ale unui bloc dintr-un cartier mărginaș din vestul orașului și primul lucru pe care l-au avut în minte, pe lângă lucrarea în sine, a fost cum să afecteze cât mai puțin condițiile de trafic ale locatarilor.
Oamenii s-au apucat tacticoși să spargă treptele ciuntite într-o zi și să care molozul, a doua zi au montat plasa de sârmă și cofrajele pentru noul beton, în a treia au turnat efectiv cimentul, iar în curând vor pune probabil și stratul de uzură sau poate chiar plăci de gresie pe pridvorul și treptele de la intrarea în bloc.
Pe timpul după-amiezelor și al nopții, au semnalizat lucrarea cu bandă alb-roșie, au îngrădit zonele unde nu trebuie să se circule și au construit special un podeț de lemn – cu balustrade, trepte și tot tacâmul – pentru ca locatarii să nu se chinuie să escaladeze peste betonul sfărâmat sau, ulterior, peste cel turnat și reavăn încă.
În fiecare seară, au montat și dimineața demontat – pe perioada lucrului – „barierele” din bandă de plastic, dar și anumite elemente ale podețului în funcție de cum aveau de lucru. În fiecare zi, au făcut curat pe asfaltul murdărit de lucrul cu nisip și ciment, iar grămada de material au așezat-o în acel colț de spațiu viran unde chiar nu deranja pe nimeni, chioar dacă pentru asta mai trebuie de fiecare dată să facă niște pași cărând mortarul și cimentul până la lucrare.
Și, atenție, am scris mai sus despre niște meșteri particulari!
Nicidecum despre cele mai mari firme de construcții ale Galațiului – Lemacons, urmașa Vega după falimentul interesant al primeia, și Tancrad – care sug bani publici de la buget pe bandă rulantă de parcă licitațiile ar fi croite fix pe mărimea, istoricul și dotările lor.
Am scris mai sus despre doi oameni care fac în nici șapte zile o lucrare ce le-ar lua muncitorilor celor două firme grandioase abonate la licitațiile Primăriei – făcând analogie la proporțiile lucrărilor, dar și numărul de personal – cel puțin două sezoane!
Spre comparație, aveți mai jos stadiul lucrării și curățenia lăsată de cei doi particulari peste weekend la lucrarea încă neterminată la bloc, dar și halul în care arăta și se circula în plin centrul Galațiului – tot peste weekend – cu pietoni pe stradă, la mila mașinilor, sau alpiniști de ocazie peste ruine și trotuare sparte încă de acum un an naiba știe în ce scop.
De fapt, este evident că cineva vrea cu tot dinadinsul să le bage gălățenilor degetul în ochi că se lucrează. Când, de fapt, se fac niște lucruri de mântuială, prost gândite și la fel de prost executate, cu niște oameni slab pregătiți profesional, lipsiți de simțul răspunderii și în condiții animalice de lucru, cu barăci de șantier printre niște tomberoane de gunoi (vezi ultima foto).
Iar asta vine probabil și din conștiința și bunul-simț educat al celor doi particulari care execută treptele de scară de mai sus. Când ditamai firmele cu patroni răsîmbogățiți de câți saci cu bani au luat firmele lor de la bugetul public nu au un minim de bun-simț pentru cetățenii din taxele și impozitele cărora se înfruptă, locul conștiinței ar trebui să fie luat de controlul instituțiilor.
Iar cum de la Primărie, sincer, nu mai avem mari așteptări, ne întrebăm totuși ce fac Garda de Mediu și Inspectoratul de Stat în Construcții? Oare birocrații de acolo ce lefuri au și câți stau într-un birou? Ce mașini conduc, ce averi li s-au mai înmulțit?…
Dar despre toate acestea în materialele viitoare.
Află în acest link cum poți să susții financiar activitatea publicației independente Alternativa – Jurnalism fără mogul.