Au trecut cinci ani de când Consiliul Local Galați a mandatat Primăria să cumpere terenul proprietate privată de sub Amfiteatrul Liceului de Arte.
Când Comisia Gurzu era gata să plătească la prețul pieței, city managerul PSD Florin Popa s-a pus contra și a blocat tranzacția, iar Primarul Marius Stan a băgat banii de Amfiteatru în concertul de Anul Nou de la Galați al lui Michael Bolton.
De nouă luni, Comisia Enache lucrează, evaluează, geotopocadează și improvizează soluția acestei învârteli bugetare, dar oricât simulează o rezolvare, nu scoate socoteala care trebuia să fie gata în decembrie 2018.
Mai este puțin și defavorizarea grosieră în care sunt ținuți elevii de la liceul de Arte – singurul liceu fără sală și teren de sport și cu acces printr-un gang dubios și periculos – intră într-o nouă etapă.
De circa patru-cinci ani de procese cu final știut, Primăria Galați anunță că va cumpăra terenul de sub Amfiteatru, va plăti chiria pentru cinci ani retroactiv – de fapt, o compensare către proprietar, pentru lipsirea de folosință a terenului – și va pierde inutil o groază de bani plătind casele de avocatură care dublează cetele de juriști aflați în treabă pe la Primăria Pucheanu.
Când cei din Comisia Enache se zgârcesc, elevii de la Arte țopăie în jurul mesei, la ora de sport.
An după an și lună după lună, mai nimic nu se clarifică în dilema fără ieșire de la Liceul de Arte: cumpără Primăria doar terenul de sub Amfiteatrul liceului sau și terenul pentru terenul de sport?
Negociatorul șef Sorin Enache face ce poate – dar nu cine știe ce și nu prea mult – ca și această rezolvare să dureze enorm și să coste și mai mult.
Și, ca să fie sigur că procesele cu final previzibil vor mai ține încă 4-5 ani, „negociatorul” bagă și chiria în derizoriul caracteristic: n-o plătește de nouă luni astfel că se vor aduna, și la aceasta, penalități.
Că vorbim de bani, adică de prețurile pe care Primăria Galați se încăpățânează să le negocieze cu proprietarul Iosif Mârț, problema va avea o rezolvare și de durată, și dezavantajoasă pentru Primărie. Cei din Comisia Enache nu vor să priceapă că proprietarul terenurilor, vitale pentru funcționarea normală a Liceului, nu este dispus să facă protecție socială și nu poate accepta prețuri în bătaie de joc sau cel puțin neserioase, cum sunt cele primite de la Comisia Enache.
Astfel,la sfârșitul lunii februarie, Comisia Buget Finanțe prezidată de viceprimarul PSD Sorin Enache a trimis valoarea chiriei la care s-a gândit pentru suprafața de 462 mp, terenul ocupat de sala de festivități și trotuarul de protecție: 1,07 lei/mp/lună. Acum așteaptă punctul de vedere al proprietarului.
Ceva mai devreme fusese trimis și prețul care a fost evaluat/aranjat de societatea Primăriei, Geotopocad, în vederea achiziționării celor 1400 de mp: 144,45 euro/mp.
Cine nu cumpără sală de festivități, nu pupă nici preț de piață liberă!
În anii trecuți, tot Geotopocad făcuse propietarului de atunci o altă ofertă, de 160 euro/mp. Dar, dar după cum se știe prin „grija” neargumentată a fostului viceprimar actualmente deputat, pesedistul Florin Popa, nu s-a ajuns la nicio tranzacție.
Culmea este că, la vremea respectivă, proprietarul terenului propunea Primăriei cumpărarea suprafeţei de 1.681 mp, la un preţ negociat de 160 euro/mp CU TVA. Cum prețul de piață al terenului în zonă este de circa 200 de euro/mp, era ceva rezonabil.
Experții Geotopocad evaluaseră la 142 de euro /mp. Doar că, aplicând ȘI TVA, prețul era deci mai mare decât cel solicitat de proprietar!
Mai mult, proprietarul accepta atunci suportarea tuturor cheltuielilor notariale privind achiziția terenului. Dar, cum spuneam, degeaba, că n-a vrut Florin Popa!
Practic, s-au folosit de această confuzie a prețului ofertat de Primărie, cu TVA și fără, ca să susțină că proprietarul ceruse mai mult când, de fapt, acesta acceptase chiar mai puțin!
Recent, „negociatorii” Primăriei au venit cu o propunere hilară și dubioasă: i s-a făcut actualului proprietar, fostul procurist al vechiului proprietar, propunerea de a cumpăra Sala de Festivități.
Ca să facă ce? Am scris la vremea respectivă, ideea cu care proprietarul i-a ironizat de cei din Primăria Pucheanu: să facă Salon de nunți și botezuri în Amfiteatrul Liceului de Arte.
Astăzi, această propunere de râsu-plânsu’ nu este scoasă din peisaj de o atitudine mai serioasă și responsabilă a actualei Comisii Enache.
Practic, prin tergiversarea unei decizii de bun simț, Primăria Galați sabotează orele de sport de la Liceul de Arte și se poate spune că sfidează Constituția României – art. 49, Protecția copiiilor și a tinerilor.
Iosif Mîrț, actualul proprietar:
„La Comisie nu se înțeleg între ei. Nu spun nimic după evaluare, îmi comunică doar prețul. Au venit, au văzut, le trebuie, dar mi-au cerut să cumpăr clădirea, să fac clădire de birouri? Oricum, ar face o curte frumoasă, ar avea teren de sport, vreau să pornesc acțiunea în instanță și dacă se răzgândesc în timpul procesului… Discut cu ei de 5 ani și nu se întâmplă nimic. Terenul poate fi organizat frumos, dar e trist ce se întâmplă”.
Noi disponibilități de vânzare, dar Primăria face pe surda
Ca să-și dovedească disponibilitatea pentru o rezolvare convenabilă, Iosif Mîrț a făcut Comisiei încă din octombrie 2018 propuneri de achiziționare de teren în trei variante, în funcție de configurația existentă în zonă.
Varianta 1. Suprafața de 462 mp, la prețul de 400 euro/mp.
Varianta 2. Suprafața de 1045 mp, ocupată de sala de festivități și terenul de sport cu cale de acces, la prețul de 230 euro/mp.
Varianta 3. Suprafața integrală existentă în jurul liceului, de 1639 mp, la prețul de 170 euro/mp. În oferta făcută, proprietarul s-a angajat ca în oricare dintre situațiile prezentate și acceptate de CL, să renunțe la pretențiile de plată a chiriei cuvenite din iunie 2018 până la zi.
Era menționată și cererea de rezolvare până la 31 decembrie 2018, fie cu contract de vânzare-cumpărare, fie cu antecontract. Evident, chestia cu termenul n-a fost luată în serios, suntem în martie și din ce spune șeful comisiei, nu se întrevede o rezolvare rapidă și definitivă.
Mircea Roșca, directorul Liceului de Arte:
„Varianta a treia ar fi cea mai convenabilă, ar fi loc pentru teren de sport, iar pe terenul unde este o construcție am putea face sală de sport. Acum, jumătate dintre copii au scutire, terenul existent este periculos, colegii de la Sport nu mai au cu cine lucra, pentru că se pot accidenta copii.
Suntem singura școală fără sală de sport, nu avem unde să facem mișcare. Pare că Primăria ar merge pe varianta 2 – amfiteatru și teren de sport. Se dau 5 milioane de euro la Transurb, se dau alte 5 milioane de euro la Calorgal, dar nu putem gândi un viitor pentru copiii de la Liceul de Arte? Nu este un moft.
Copiii nu mai știu să stea corect în bănci, consideră educația fizică o pierdere de vreme. Este o greșeală, dar nu avem unde, acum se face mișcare într-o sală de clasă. Nimeni nu spune nu, dar situația rămâne nerezolvată de prea mulți ani”.
Fluviu de prostie avem, dar și elevi la Arte înecați în aluviuni de golănie?
Lucrările la Sala de festivități au început după ce Primăria a fost notificată că terenul este grevat de un litigiu în instanță.
Lucrările au fost blocate, a fost o contestație, aceasta a fost ignorată, iar prin 2004 s-a terminat construcția. În 2006, proprietarului i se recunoștea valabilitatea titlului de proprietate la Curtea de Apel. Amfiteatrul era amplasat ilegal pe terenul revendicat, Primăria s-a dovedit de rea-credință, cetățeanului nu i s-au acordat despăgubiri sau chirii.
Au trecut 13 ani și situația rămâne confuză. Proprietarul Iosif Mîrț va deschide două procese simultan, deoarece Primăria refuză să elibereze de sarcini încă un teren, la Autobaza 4. Acolo s-a evaluat terenul de vânzare pentru două loturi, s-a găsit că prețul este de 150 de euro cu TVA.
Ce haios, un teren de periferie este vândut de Primăria Pucheanu mai scump decât un teren din centru, pe care îl cumpără! E normal, așa se întâmplă când Primăria își fixează singură prețurile și face mercurialul tip „economat”.
Sorin Enache, președintele comisiei împuternicite să rezolve situația patrimonială a imobilului din str. Domnească 93-95:
„Am deblocat situația. Sunt trei propuneri, dar au preț prea mare, noi optăm pentru strict suprafața de sub Sală. Ca să putem debloca, ne trebuie expertiza de la Geotopocad, a unui expert autorizat. Este pe lege, am făcut măsurători, este extras de carte funciară, am obținut 144,45 euro/mp. Prețul pieței nu-l știu, doar ce spune Geotopocad contează.”
Reporter: De ce nu plătiți chirie pe terenul ocupat ?
S. E.: I-am trimis adresă, avem grilă de prețuri pentru spații de prestații sociale, de învățământ. Propunerea noastră pentru dl. Mîrț este de a plăti chirie la prețul de 1,07 lei/mp.
R: Doar atât? Știți cât plătea Primăria Galați pentru închirierea sediului de la proprietarul Macri?
S. E.: Nu știu! (16 000 de euro pe lună împărțit la circa 1500 mp utili înseamnă 10 euro/mp/lună, adică 50 lei/mp/lună). Acolo au forțat nota, nu știu cine a negociat și cum…Orice preț ar fi, trebuie să vii cu el în CL.
R: Aveți două loturi propuse spre închiriere unor dezvoltatori la Autobaza 4. La ce preț închiriați?
S. E.: Nici asta nu știu! Noi facem licitație când închiriem sau vindem. Dar n-am date… Eu am discutat cu el, omenește. Am sărit peste adrese, că nu ne-am putut întruni…I-am promis că dacă acceptă prețul de 144,45 euro, nu-l țin la ușă, nu mai fac adrese, să ne întrunim, să… El a spus că sub 170 de euro nu poate coborî. E drept că a fost o evaluare acum câțiva ani, la 160 de euro.
R: Nu este un conflict de interese, ca firma Geotopocad a Primăriei să stabilească prețul cu care închiriază Primăria?
S. E.: Suntem obligați să apelăm la Geotopocad. Așa e legea. El insistă pe niște drumuri… Dar este pozitiv în intenții… El poate merge în instanță să conteste evaluarea. Poate obține o contraexpertiză, repartizată aleatoriu. Ce va spune expertul, noi suntem obligați să-i dăm banii.
Trebuie să-i plătim chirie din iunie 2018, de când a devenit proprietar. Eu nu voi intra în procese cum intra Dumitru Nicolae. Nu vreau să-mi petrec timpul în tribunale. Eu am bună credință, nu poate spune că l-am blocat, dar vrea 170 de euro și eu am probleme în comisie. Dna Iurescu mă acuză că schema nu este corectă… Noi i-am transmis prețul de cumpărare dlui Mîrț, i-am transmis și prețul de închiriere, vrem să facem cât mai repede în limite legale. Dacă nu ne înțelegem, trebuie să se pronunțe instanța.
R: Cum se explică prețul mai mare decât în Centru oferit de dv. la Autobaza 4?
S. E.: Acolo vindem pe o licitație, nu pe o evaluare. Nu putem da atât, se poate interpreta, eu am o evaluare, cum să dau mai mult? Se interpretează… Am să vorbesc la Patrimoniu.
Primăria e cu spatele la zid, după ce a fragmentat terenurile în mod tembel
În loc să-i dea un titlu de excelență în refacerea esteticii stradale, primăria Pucheanu îi aplică lui Iosif Mîrț tot felul de înghionteli fiscale.
Acum, interesul reciproc face să fie propuse prețuri reduse pentru loturile scoase la vânzare: 170 de lei este un preț convenabil, alături se propune 300 de euro. Nicio casă de pe Domnească nu se vinde sub 200 de euro/mp.
Dilema e fără ieșire – ori cumpără, ori demolează Amfiteatrul. Prețul de 230 de euro este realist, ca să nu mai spunem de varianta cu 170 de euro. După cinci ani de amânări/tergiversări, după un ultim ultimatum, după încă trei luni de șmecherii ieftine și păguboase, se va intra în gangul proceselor.
Iosif Mîrț va obține inevitabil dreptul de a beneficia de chiria pentru terenul său dacă nu se reține ca rațională cererea de demolare a Amfiteatrului. În această variantă, s-ar pierde construcția de 1,5 milioane de euro.
Se adaugă chiria pe patru-cinci ani, la prețul de 15 lei/mp, cu un spor de zonă de impozitare. Pe Siderurgiștilor se plătesc deja 12 lei/mp, pentru lipsire de folosință, deci se adaugă încă 250 000 de euro. Proprietarul va obține numai din banii de chirie suma cu care Primăria ar putea cumpăra acum.
Iosif Mîrț nu face protecție socială și nu vrea pe terenul lui expoziție de sculptură în metal
Primăria Pucheanu nu plătește chiria pentru terenul de sub Sala de festivități, dar nici măcar nu vrea să elibereze intrarea pe terenul lui Iosif Mîrț. Vorbim de gardul metalic, o „operă de artă” cu bannerul Liceului de Arte Galați. Nu e departe ziua când Comisia Enache va avea de rezolvat încă o chirie – cea a „taberei de sculptură în metal” din fața Casei Iosif Mîrț…
Același tupeu de vechil prost crescut este demonstrat și în ce privește casa în ruină de alături, Domnească nr 97. Primăria este proprietară pe jumătate din imobil.
Amănunt semnificativ – nu s-a autoimpozitat cu 500% pentru starea jalnică a fațadelor, de pe care cad bucăți de mortar și cărămizi. Valoarea casei exemplar reconstituită a lui Iosif Mîrț scade având această vecinătate dezagreabilă și periculoasă.
De fapt, dacă Primăria ar fi responsabilă, ar cumpăra și partea privată, ar demola și ar deschide liceul către str. Domnească. Ar fi rezolvat astfel și accesul meschin și periculos, printr-un gang, în care deseori au căzut bucăți de stucatura casei sau chiar table de pe acoperiș ce au îngrozit copiii.
Citește în acest link cum poți să susții financiar activitatea publicației independente Alternativa – Jurnalism fără mogul.