Cheia de deblocare a caracatițelor stă la polițiști! Agentul Sălăjan, mai tare decât Godină! | VIDEO

In Actual, ClientiCaptivi, Local, TraficChin

Ca să nu se supere supermarketurile sau autoritățile care jupoaie și ele cetățenii, filmul de mai jos nu face înconjurul presei mainstream.

Doar publicații locale din zona unde s-au întâmplat cele filmate sau reviste auto au redat o adevărată revoluție în aplicarea legii în România.

Revoluție care, la 30 de ani, tot de la Timișoara vine.

Acolo unde, susținuți de un primar controversat dar totuși mai limpede la minte decât alții, polițiștii au mers și au deblocat personal roțile autoturismelor sechestrate de supermarketuri.

În curtea acestora, mulți clienți – care oricum sunt jupuiți pentru produse de uz curent mai mult decât în țările din Vestul Europei și la o calitate mai slabă – se trezesc cu roțile blocate de așa-zisele „caracatițe”. Pentru încălcări reale sau doar închipuite ale unor regulamente de funcționare a parcărilor.

Cum este inclusiv cazul gălățeanului pe care noi l-am surprins în fotografia de deschidere a acestui articol, chinuindu-se cu un prieten să-și elibereze roata stânga față blocată în parcare Kauflandului din Micro 21.

Omul a reușit să scoată roata, și-a pus rezerva și urma să definitiveze îndepărtarea totală a blocatorului mecanic acasă, cu scule adecvate.

„Și dacă vă dau în judecată ăștia de la supermarket că le-ați luat și eventual distrus caracatița?” „Să mă dea!”

Și arăta a om serios, de vârsta a doua, cu nevastă și copii acasă. Avea dreptate? Păi, cam avea.

Acte de comerț fără forme legale

Fiindcă iată cum se ajunge aici și faptul că toată situația este un abuz o confirmă și polițistul din video, agentul șef Sălăjan de la Timișoara. Acesta, pe bune, dacă ministrul de Interne Vela ar vrea cu adevărat să revoluționeze imaginea poliției în ochii românilor, ar trebui să-l ia nu comunicator, ci strateg pe relația dintre poliție și cetățeni sau instituțiile statului.

Priviți în video cum explică el, ca la proști, ca la aroganți, ca la abuzivi indolenți (dar cu relații la șefii poliției), ca la ce vreți dumneavoastră mai dăunător pentru o societate care de 30 de ani se tot chinuie să scape de mentalități comuniste, aberante.

Atunci când se duc într-o parcare de supermarket, clienții, fără să știe, sunt băgați cu forța, fără știința lor, într-o relație comercială cu un terț. Respectiv, cu o firmă de pază/securitate care se ocupă inclusiv cu blocarea roților celor ce staționează peste o perioadă de timp considerată ca rezonabilă, parchează fără a ține cont de marcaje sau pe locurile rezervate speciale.

Fiindcă nu au calitatea să aplice sancțiuni – să dea amenzi de exemplu – proprietarii parcărilor, respectiv multinaționalele deținătoare ale spațiilor comerciale, recurg la acest intermediar: firma subcontractoare care tarifează serviciul de deblocare.

Nimic ilegal până aici doar că:

1. Serviciul de blocare este în beneficiul supermarketului; clientul nu cere, evident, operațiunea aceasta. Deci, de ce ar trebui să plătească el deblocarea? Cui îi folosește această „corecție” aplicată clientului? Clientului? Nicidecum. Ci supermarketului care va beneficia de clienți mai disciplinați în a-și parca propriile autovehicule. Așadar, plătește-ți hingherii, băi supermarketule!

2. În cazul în care nu are omul bani la el – sau nu îi are pentru aruncat pe fereastra de oportunitate găsită de Kaufland ori alt samsar de alimente care se pretează la o mizerie de regulament ca să mai jupoaie clientul de un ban – firma cu „caracatițele” refuză să deblocheze roata autovehiculului, intrând direct pe tărâmul unei infracțiuni grave. Se numește sechestrarea fără drept a unui bun care oricum depășește poate de sute sau mii de ori valoarea taxei de deblocare cerute, sechestrare ce nu se poate face fără o hotărâre judecătorească.

Iată de ce citează polițistul Sălăjan din Timișoara care a confiscat caracatițele: fiindcă sunt dispozitive/mijloace folosite la săvârșirea unei infracțiuni – sechestrarea fără drept. Și, fiindcă a fost efectuat un act de comerț fără actele legale necesare – firma de pază încearcă să ia bani cu japca pentru un serviciu de blocare pe care proprietarii autoturismelor nu l-au solicitat – menționează și încălcarea Legii 12 din 1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite, respectiv art. 1 lit. a) :

„Constituie activități comerciale ilicite și atrag răspunderea contravențională sau penală, după caz, față de cei care le-au săvârșit, următoarele fapte: efectuarea de acte sau fapte de comerț de natura celor prevăzute în „Codul” comercial sau în alte legi, fără îndeplinirea condițiilor stabilite prin lege”

Cum ar fi existența prealabilă a unui contract sau măcar a unei înțelegeri, cum este cea de deasupra unei tejghele când cumpărătorul cere și vânzătorul îi dă contra plății prețului afișat sau convenit.

Prin lipsă de reacție, autoritățile încurajează pe față asemenea practici fiindcă sunt profund interesate și ele să jupoaie cetățenii

Polițistul Sălăjan este mult peste orice fel de Godină care toată ziua se limitează doar la a da din gură. Sălăjan nu și-a cerut transferul, precum fostul polițist rutier din Brașov, la o brigadă de intervenții speciale sau altundeva unde nu trebuie să aleagă între complicitatea la nelegiuire a șefilor și propriul spirit civic, de cetățean responsabil aflat în slujba celorlalți cetățeni.

El a venit la fața locului imediat de cum a fost apelat de cetățeni prin 112. Și, în ciuda „hingherilor” necooperanți și a riscului de a fi dat pe mâna șefilor din poliție de către patronul cu apucături de securist al firmei de pază, și-a făcut prompt datoria.

A deblocat cu mâna lui mașinile oamenilor, a confiscat blocatoarele și chiar și-a asumat cercetarea și amendarea dacă va fi cazul firmei care s-a pretat la abuzuri.

La 30 de ani de când România a crezut că a scăpat de comunism și abuzuri din acestea strigătoare la cer, o lege abia apucă să facă saltul de la cuvinte degeaba pe o hârtie la realitate utilă în viața reală. Și cine știe cât va mai dura de la aplicarea în Timișoara până la cea din Galați, de exemplu, sau alte zone din „Estul sălbatic” și comunistoid al României.

Și, totuși, asemenea practici nu ar fi posibile fără complicitatea autorităților. Dar de ce se pretează autoritățile la a tolera așa ceva?

Și aici, gălățeni, fiți atenți că vă dăm un pont clar. Autoritățile fac și ele bani din așa ceva când au chef. Ați auzit, de exemplu, de Gospodărire Urbană, SRL-ul Consiliului Local căruia i s-au dat în exploatare, ilegal, fără licitație, aproape toate parcările publice din oraș?

Ei bine, nici reperezentanții GU nu au voie să vă sechestreze mașina! Nu sunt o autoritate publică, chiar dacă au fost împuterniciți de administrația publică să exploateze hălci întregi din domeniul public. La fel ca orice firmă, dacă au vreo pretenție financiară pentru deblocarea roții și aceasta nu se poate rezolva pe loc, trebuie să vă lase vehiculul liber și să vă dea în judecată ca să-și recupereze creanța prin instanță.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face aici. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu