Cetățeni neglijenți, îngroziți-vă! Pompierul dereglat Dorel joacă prost în Pălălaia ISU Galați „Foc, fum și scrum”, dar cu case închise/distruse

In Actual, Alta lume
DCIM101GOPRO

Arde la Galați ca la Radio Erevan de Covurlui! Este posibil ca în anul 2019 să mai vină la stins incendiu pompieri cu pregătirea praf și cu tehnica varză? Ba, chiar și mai și!

S-au stins de mult tăciunii rămași după marea ardere de case din buricul Galaților, în 27 iunie 2019. Este momentul ca resturile presei de la Galați să toarne oleacă de gaz pe focul incompetenței unor așa-ziși pompieri de ISU Galați

care au făcut tot ce pot ca incendiul să ardă și ce nu trebuie, făcând scrum o casă și tăciuni stinși acoperișul casei memoriale Codreanu.

Am așteptat aproape o săptămână să apară „Raportul privind cauzele incendiului de la imobilele de pe str Logofăt Tăutu și Gamulea”. Când a fost trimis, am aflat ce știam deja: că au luat foc trei case – de fapt sunt două, dar sindromul radio Erevan de Covurlui ne lucrează.

Am revenit cu o altă serie de întrebări extrase de la locatarii pățiți de la Pălălaia ISU din Centru, în 12 iulie 2019. Răspunsul a fost lucrare grea, fiind gata în 10 zile de răscolit printre roți, furtune, proceduri și presiune.

Fincă pomenirăm de presiune, am cerut detalii despre câtă presiune era pe hidranții Apăcanal Gelu Stan de la fața locului. O fi fost, n-o fi fost, nu se mai știe.  Cele două instituții pomenite ronțăie și rumegă bugetar, căci oricum nu răspund  de ce arde și nu se stinge.

Viața este frumoasă pentru angalații la stat, ziua trece, leafa merge, ei cu drag muncesc, salariul ori de câte ori au chef și-l măresc, că de aia s-au orientat la lucru în regim de monopol de stat.

 Observații pe terenul arderii de case de Centru

  1. prima mașină a pompierilor venită la fața locului nu a putut interveni, deoarece avea probleme ehnice la pompa de incendiu-semnalizare defecțiune în bord. Un vecin a declarat că pompierii au plecat imediat, semnalând însă că aveau cisterna cu defecțiuni la pompa rezervei de apă.
  2. pompierii se vânturau de colo colo echipați ca de o bâză , ia-o, uite-o, nu e, nu erau dotați adecvat, nu aveau măști de gaze, purtătorul de cuvânt Eugen Chiriță a raportat presei de senzațional de ora 5 intoxicații cu fum pentru doi pompieri, chiar din primele momente ale incendiului. Secvența este un obicei șablon al relatărilor de la orice incendiu, cam ca glumele cu ochii bulbucați ai doctorului bufon ce a pus Galații pe harta derizoriului, o procedură acoperitoare, rutinală, „intoxicația” cu fum figurând negreșit în rapoartele ISU.
  3. nu s-a simțit în teren prezența unui coordonator, șef, inspector, comandant în costum de intervenție, nu de protocoale. Oamenii au putut vedea o bâlbâială totală a pompierilor, comunicațiile nu existau, coordonarea era de fapt o harababură, coordonatorul mișcărilor în teren putea utiliza o partavoce, dar învălmășeala a fost totală la incendiul din str. Logofăt Tăutu/Gamulea.
  4. pompierul trimis la Casa Codreanu a fost mult prea prudent, nu a urcat mai sus de tocul ușii, deși incendiul nu afecta încă acea încăpere. Nu avea mască de incendiu.
  5. după stingere nu a existat supraveghere, dispozitivul de intervenție a fost retras. Focul mocnit a reizbucnit la prânz/amiază, a intervenit din nou aceeași cisternă defectă, care a sosit prima la incendiu. Nici acum defectul nu era remediat, generatorul de curent al pompei nu a putut fi activat, deoarece alertele de bord clipeau non stop.
  6. chiar și din în înregistrările de 15-20 secunde de la pompieri se aude „ăsta nu are presiune”, se văd pompieri care nu știu ce să facă cu jeturile, nici unul nu are mască de protecție, se vede autospeciala Magirus care zace cam țeapănă, cu doi pompieri-cocostârci în nacelă, într-o secvență de Stan și Bran, adică doi oameni la un cioc de barză, și ăla cu jet anemic și discontinuu. Cetățenii declară pentru reporterii tv că „furtunurile sunt goale, luați imagini de acolo…”. Un pompier strigă că nu are presiune, „sunt șase mașini la un hidrant, ce dracu!”. O vecină speră să nu se ducă incendiul și la casa ei, că „merg foarte încet ăștia cu stingătoarele…” „Nu mai au apă, nu mai au apă!” spun alți vecini alarmați.

Aamănunte ale intervenției de Gâgă-pompier, Dorel flamboiant, nătărău nătâng căzut aiurea pe tehnică 

Astfel, ca un veritabil calup de știri de la radio Erevan, franciză de Covurlui, pompierii au acționat alandala, mai întâi în Logofăt Tăutu.

Asta deși se putea reteza incendiul folosind tehnica modernă – o dronă sau o macara telescopică, pentru a acționa la focar. N-au făcut așa, au tras cu apă la margine, din locul cel mai îndepărtat, deși puteau să acționeze de pe str. Gamulea.

De altfel, confuzia totală de la brigada de pompieri a persistat și în comunicatul pentru televiziunile avide de senzațional de ora 5 – cum că ar fi vorba de trei imobile arse: sunt doar două, una dintre locuințe, cea a proprietarului Voinescu având două ieșiri/intrări, și pe Logofăt Tăutu, și pe Gamulea.

Chiriașii lui Voinescu abia au reușit să-și mai salveze unele dintre obiecte; proprietarul a fost scos în ultima clipă, având probleme de deplasare; neacționând la focar, au favorizat extinderea incendiului; nu au avut pe toată desfășurarea intervenției apă în ciocurile de barză – fie din cauza unor defecțiuni la pompe, fie din cauza presiunii scăzute în hidranții Apă Canal = Gelu Stan / PSD.

Pompierii  ISU „General Eremia Grigorescu” al judeţului Galaţi. inspector şef colonel Ion Toma  nu păreau să aibă instrucție, inspirație, tehnică, cunoștințe și …apă.

Nu că și pompierii ar fi organizați ca Apă Canal, pe clanuri și familii. Dar cumetriile s-au simțit în toate cetele de Dorei frenetici doar de salvat aparențe

nu și case. Erau șovăitori, nesiguri, nedotați, slab coordonați, haotici.

„Arde podul, aveți ușă de acces!” Tipii cu mapa, neechipați, se foiau mult și fără rost, dar asta nu folosea prea mult la retezat pălălaia din pod. Nu aveau măști, deci nu se băgau acolo unde e fum. Au stat în ușă podului, nu aveau mască, au preferat să ude în direcții vagi, imprecise, în masa de fum.

Nici un pompier nu avea dotarea standard pentru intervenție (căști, măști, mănuși, tuburi de oxigen). Abia după ce începeau să stingă venea câte un pompier cu echipamentul obligatoriu, dar pe care pompierii îl foloseau parțial sau nu se pricepeau să-l folosească. Focul s-a întins rapid, începând de la ora 11, arzând la Casa Codreanu de la ora 12 până la ora 15.

Incredibil pentru o intervenție a pompierilor secolului 21, arde focul de trei ore, dar pompierii nu aveau instrumente de spart podul

erau un fel de cascadorii râsului, au aruncat apă câș, prin geamul spart de la lucarnă, iar ca o încununare, nacela „automată” de la mașina nou nouță nu răspunde al comenzi, pompierii mișcându-se caraghios în jurul mașinii ultimul răcnet.

Păreau o ceată de bezmetici, bulucindu-se alandala, deseori suprapunându-se pe activități. De multe ori, dirijarea acestui balamuc de echipă o făceau cetățenii cărora le ardea casa, indicându-le unde pot acționa și pe unde pot intra. Este incredibil cum au intrat pompierii în  transa incompetenței, uitând să ude calcanul casei Codreanu (din cărămidă) ce ar fi putut limita incendiul doar la imobilul Voinescu.

Filmările reporterilor tv arată detalii ale unei brambureli îngrozitoare

Agitație inutilă, un pompier care ciocănește cu o toporișcă penibilă în tablă, jetul cu întreruperi, vorbăria fără rost, nacela blocată.

Se pune o întrebare firească: cine îi coordona pe pompieri să acționeze în punctele periculoase, să intervină concentrat acolo unde se produc efecte maxime? Cum comunicau? Foloseau tehnica de comunicare pe o anumită frecvență, telefoane mobile sau măcar o portavoce? Unii dintre șefi erau cu costumație de paradă, pompierii urlau pentru a comunica anumite comenzi, mărind inutil și imbecil agitația și hărmălaia fără rost.

Imaginea pustiului carbonizat lăsat în urmă de pompieri spune multe despre eficiența detașamentului care a intervenit.

Puzderia de anexe și haosul locativ cere un răspuns: nu cumva pompierii ar fi fost obligați prin fișa postului să inspecteze locuințele și să impună reguli pentru situații de incendiu? Nuuu! Ei fac asta numai pentru persoane juridice, băi cetățene!

Secvență de hilar tragic la Pompierii Dorei în acțiune: pompierii de pe altă mașină udau cu furtunurile lor radiatorul mașinii în avarie

Alertă de creștere temperatură la bordul mașinii care stingea cu chiu cu vai incendiul. Era pericol imminent de calare a motorului/pompei care furniza apa. Evident, apa a fost oprită și pompierii au făcut ca mai sus.

„Probleme din fabricație!”spune pompierul chinuit de gioarsa de mașină cu pompa calată sau necalibrată. Nereușind să rezolve situația, mașina cu rezervorul plin, dar cu pompa varză, a plecat. Hilarul apare insistent în relatările pompierilor către presă, care au făcut mare zarvă și apoi au intrat în dormitare.

 „Un incendiu de proporții a izbucnit joi în centrul orașului Galați, fiind afectate trei case (sunt doar două). În timpul intervenției, doi pompieri au avut nevoie de ajutor medical după ce s-au intoxicat cu fum (cum să se intoxice cu fum un pompier, care se presupune că vine la incendiu cu masca antiintoxicație pregătită?). Una din cele trei case care au ars în incendiul din Galați este monument istoric (nu este monument istoric, doar casă memorială). Intervenția pompierilor a fost extrem de dificilă, pentru că în centrul orașului Galați casele sunt aproape una de alta, a explicat purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, Eugen Chiriţă, potrivit Mediafax (de ce nu au stabilit inspectorii ISU uzanțele de amplasare a caselor, cu acces pentru pompieri?)

„Am intervenit cu şapte autospeciale (autoscara pentru intervenţii la înălţime, automată și inaccesibilă pompierilor neinstruiți și mașina cu pompa defectă se pun la socoteală?), cu 35 de pompieri. A existat pericol de extindere pentru că e o densitate mare de case în acea zonă, strada Cuza cu Lăpuşneanu (str Logofăt Tăutu cu Gamulea!), centrul oraşului”, a explicat Chiriță (chiar s-a extins, casa Codreanu nu avea de ce să ardă dacă pompierii se mișcau coordonat și aveau presiune în furtunurile de incendiu și udau țintit calcanul de cărămidă din dreptul sursei de foc).

Doi pompieri s-au intoxicat uşor cu fum și au primit îngrijiri medicale la fața locului (se recunoaște amatorismul și impostura?!).

Eugen Chiriță, de la compartimentul IRP al ISU Galați vine cu precizări abia pe 5 iulie 2019

„Incendiul din data de 27.06.2019 a fost anuntat la ora 10.58.

Când au ajuns la locul evenimentului, incendiu se manifesta cu violentă la acoperisul a două clădiri invecinate, de pe strazile Logofat Tautu si Gamulea, semn că incendiul a fost anunțat târziu, de o persoană în vârstă care a incercat să stingă el incendiul inițiat.

Focul s-a propagat la clădirea de patrimoniu aflată în vecinătate, prin intermediul unei anexe gospodărești (hambar) care a transmis incendiul de la imobilele afectate inițial, către podul celei de-a treia clădiri.
Cercetările cauzei de incendiu au arătat drept cauza probabilă a incendiului, un scurt circuit produs la un conductor defect, amplasat în podul clădirii, și necorespunzător faţă de materiale combustibile din podul clădirii care a inițiat incendiul.  

Au fost afectate trei imobile, proprietari fiind V. Bănică, S. Gabriel, C. Alexandru și Crișan M.”

Mocneala redivivus aduce din nou pompierii la dezinteres

La 20:50 tăciunii mocnind clipeau la lumina amurgului. Sunt chemați din nou pompierii, pe la 21 vine din nou o mașină, deși ei nu trebuia să plece, până nu verificau complet incendiul și focarul. Și la această oră, probleme cu presiunea.

Probleme la Instituția de monopol de stat ISU PSD, probleme la instituția de monopol de stat Apă Canal PSD. Presiune slabă și în furtunuri, și în conducte. Se repetă secvența de tâmpenie avansată, cu udatul radiatorului cu furtunul. Din discuțiile dintre ei, reiese că defecțiunea este frecventă și nerezolvabilă (précis nici unul nu îndrăznește să facă referat de casare!). Rămâne o nebuloasă contribuția la această operetă tragică a societății  publice de monopol de stat Apă Canal/Gelu Stan.  Operațiunile s-au închis pe la ora 2 din noapte, ca să se intre pe protocol de vigilență de formă.

S-a făcut 23 iulie și e fum și smog peste ISU, Legea furnizării de informații publice e sufocată

Se știe, înțelepciunea populară ne mai încearcă rareori, dar decisiv, deci redescoperim că nu toate maicile sunt surorile lui Hristos, nu toți cu urechile mari sunt din viță de măgar și evident, nu toți pompierii nătărăi și nătângi sunt de la ISU Galați.

În episodul următor, revenim cu răspusul ISU Galați la un șir de mirări de cetățean precaut – aoleu, dacă va lovi Dorel de la ISU Galați și la casa noastră? Și cu filmul freneziei pompierilor fochiști din seria „Stan și Bran pompier la ISU Galați”.

Speranțe de îndreptare sunt, că doar de aia scrie presa – vrea îndreptarea ticălosului, nu moartea lui.

Ne bazăm pe faptul că șeful colonelul Ion Toma a fost decorat cu Ordinul “Bărbăţie şi Credinţă” în grad de cavaler cu însemn pentru militari. Și dacă mai adăugăm și ce a scris pe forum domn Primar de Oancea, fost ofițer, care o fi știind el mai multe: „Bravo domnule colonel ! Iată dovada că profesionalismul până la urmă învinge în lupta cu lichelele si oportuniștii sosiți din toate zările. Sunt sigur că veți face ordine în subordonații cam needucați și puși doar pe amenzi la adresa primăriilor, școlilor, în loc să contribuie la bunul mers al treburilor și la instruirea cu adevărat a populației. Am onoarea să vă salut, etc.! speranțele urcă mai ceva ca scara pompierului către acoperișul în flăcări.

Poate că astfel le revine curajul și  oamenilor cu casa arsă, ajunși pachete de nervi  umblătoare, momentan niște răutăcioși disperați, când gândec urât despre pompierii de la ISU Galați:Sunt ei slab dotați, dar în schimb sunt foarte incompetenți!”

 

Ultima oră: Un incendiu de 7 ore a ars bine un restaurant și în jungla urbană de la A-uri. Pompierii au stins pe rupte, și pe persoană fizică, și pe persoană juridică. La ultima variantă, e cam nașpa, căci pe agenții economici îndesiți la vadul de la A-uri  se presupune că pompierii de la Pălălaia ISU Galați i-a sucălit și vânat non stop cu reguli și amenzi. Cum stăteau cu șprinclerele, dom colonel Toma? Oare iar nu fu destulă presiune la hidranții lui Apăcanal Gelu Stan PSD,  ca data trecută, la arderea de case de pe Logofăt Tutu/Gamulea?


Află în acest link cum poți să susții financiar activitatea publicației independente „Alternativa – Jurnalism fără mogul”.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

One commentOn Cetățeni neglijenți, îngroziți-vă! Pompierul dereglat Dorel joacă prost în Pălălaia ISU Galați „Foc, fum și scrum”, dar cu case închise/distruse

  • „Asta deși se putea reteza incendiul folosind tehnica modernă – o dronă sau o macara telescopică, pentru a acționa la focar.” Te-ai uitat prea mult la Chicago Fire, cumetre!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu