ANAF Tecuci pare să aibă reguli de funcționare proprii când e să se returneze banii încasați cu titlul de taxă poluare, taxă emisii poluante, timbru de mediu.
Niște cetățeni care au tăria opiniilor lor ne scriu că până în prezent nu s-a restituit nici o taxă pe timbrul de mediu la Tecuci, ANAF Tecuci pretextând inițial că nu a primit cota repartizată de la Agenția Fondului de Mediu.
Cererile de informații depuse la AFM Bucuresti la compartimentul economic si studiere dosare arată că în 3 iunie 2019 a fost virată la Tecuci suma de 1 000 000 lei (un milion lei), atât cât s-a solicitat.
Animată și de dorința de oleacă de relaxare de vară toridă, directorul Dodu a negat inițial că s-au primit acești bani, apoi a băgat o diversiune (vineri 07.06.2019) cum că de fapt acești bani i-a trimis către ANAF Galați, pentru că ea nu a avut timp să lucreze dosarele în termenul necesar. Această manevră se traduce cam așa: faceți voi la Galați plăți și de banii nostri, că doar n-o să-mi stric concediul. Galațiul a făcut suplimentar plăți de 750 000 de lei? Până în acest moment, nu sunt date certe. Certă este plecarea în relaxare fiscală de două săptămâni a directoarei ANAF Tecuci, Nicoleta Dodu.
Ce să însemne acest dispreț funcționăresc? Depășirea termenului legal de plată (30.06.2019), pentru a se ajunge în instanță sau la proteste de stradă? Să fie ceva scandal la care să se bage cei 3036 de solicitanți de plăți? Să fie vorba de nereguli în acte, de culoare politică sau pur și simplu de lene?
La interes a intrat domnul director Mirică, sef de ANAF județul Galati. Înainte să intre delegația petenților nemulțumiți la audiență, s-a întâmplat un hop-ș-așa telefonic. Doamna Dodu de Tecuci a băgat niște răgăminți insistente de a nu merge în audiență, pentru ca i se strică concediul, ce naiba, se rezolvă la Tecuci, da după 24.06.2019, când revine la muncă.
Ce le-a spus șeful ANAF cetățenilor din Tecuci? Că știe problema Tecuciului, că a hotărât de comun acord cu ANAF Tecuci să fie virați banii Tecuciului la Galați, deoarece se schimbase procedura și nu și-au putut asuma riscul ca Tecuciul – în termenul dat foarte scurt – să nu reușească să încheie toate transferurile către cetățeni. Cum adică, ANAF Tecuci nu are oameni cu aceiași pregătire ca cei de la ANAF Galați, capabili să ducă la îndeplinire sarcinile de serviciu în termenul fixat? S-a impus însă o altă constatare : interesul directorului ANAF Galați a fost mai mare decât interesul directorului ANAF Tecuci, de a-și respecta cetățenii pe care îi reprezintă.
După cum merg treburile returnării de taxe la Tecuci, trebuie invocată și niște fatalitate românească: în regimul de Ciumă Roșie PSD-ALDE, taxații de provincie nu pot să aibă aceleasi drepturi ca si cetățenii din capitala de județ.
Aceștia ne-au spus că principial și procedural, traseul banilor ce se returnează cetățenilor cu titlul de taxe de mediu este următorul: tranșele sunt repartizate direct de la București către secțiile financiare de la Galați, Tecuci și Tg Bujor, și nu prin intermediul ANAF Galați. Fiecare dintre aceste servicii financiare locale are suficient personal pregătit și bine dotat logistic, pentru a proceda la plata taxei de mediu către solicitanți.
Dovada vine chiar de la București – de la teritoriu se cere permanent, dar de la Centru se dă cu țârâita. S-au găsit și pretexte dubioase. Cum că contribuabilul serios și de bună credință e mai analfabet decât guvernanții devotați cauzei.
Stadiul soluţionării cererilor se prezintă astfel: numărul cererilor soluţionate este de 10.519, suma efectiv restituită contribuabililor fiind de 29.524469 lei (bază plus dobândă). Diferenţa de 72.482 lei dintre suma virată şi cea efectiv restituită este reprezentată de retururile sumelor virate către contribuabili.
Incredibil, se trimit banii din teritoriu înapoi, datorită înscrierii eronate a conturilor bancare în cererile de restituire depuse!!? Contribuabilii aflaţi în această situaţie vor fi notificaţi în vederea reglării situaţiei.
Iniţial, restituirea trebuia făcută în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018 pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare și taxa pentru emisiile poluante, iar timbrul de mediu trebuia restituit între 1 septembrie 2018 şi 31 martie 2019. Aceste termene au fost amânate şi acum toate fostele taxe auto au același termen de restituire: 30 iunie 2019.
Recidiva este la ordinea zilei – până pe data de 21 mai 2019, la nivelul judeţului Galaţi fuseseră soluţionate doar 10.519 cereri de restituire a taxei auto din cele aproape 24.000 depuse în total, dar suma virată de AFM către AJFP Galaţi a fost jumătate din cea solicitată.
Ce spunea Guvernul acum vreo lună, când anunța suplimentarea bugetului AFM, e demonstrație pură. „Transferăm suma de 700 de milioane de lei din fondul de rezervă către fondul pentru mediu în scopul restituirii sumelor către cetăţeni. Astfel, vom continua să asigurăm fondurile necesare pentru recuperarea taxei auto de către toţi românii care au acest drept”, a declarat premierul Viorica Dăncilă. „Guvernul va face eforturi pentru ca fostele taxe auto să fie restituite până la sfârșitul lunii mai 2019”, a confirmat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.
Lipsește din comunicat codul după care trebuie întocmită/cifrată cererea de returnare a taxei de poluare către Guvernul PSD-ALDE: se scrie corect „ se ia taxa” și nu „se dă taxa”.