Azi 11 iulie 2018, pe strada Oțelarilor se lucra la spargerea asfaltului în niște puncte de pe traseul canalizației de cabluri subterane, pentru că – explică lucrătorii de la Tancrad – RDS a uitat să monteze toate cablurile de comunicații de pe acel tronson. Sau nu le-a montat deloc. Sau au uitat să comunice cu cei de la Tancrad că încă nu era momentul acoperirii șanțurilor. Sau…etc.
Istoria canalizației este scurtă, dar destul de lată. Oficial, Primarul Pucheanu a dat o informare în luna august 2017, prin care informa că „RCS-RDS a primit avizul de acces pe domeniul public pentru proiectarea, realizarea și deservirea infrastructurii ce ține de realizarea unei canalizații subterane pentru telecomunicații. Operatorul va dezvolta această rețea subterană, urmând să poată să o pună la dispoziția tuturor celorlalți operatori privați în mod transparent și nediscriminatoriu”. Pucheanu își freca mâinile, gândindu-se la ce bani urma să toace și să sifoneze cu haita de firme clientelare de partid. „Primăria Municipiului Galați urmează să încaseze o taxă anuală în valoare de 256.669,75 lei, pe o perioadă de 49 de ani, pentru zonele în care a fost solicitat accesul în domeniul public”.
Practic, pe teren se văd alte firme (subcontractoare RDS-RCS?) care „canalizează” lamentabil niște rețele de infrastructură urbană, ce presupun implicit o preocupare asiduă în respectarea standardelor de calitate și a tehnologiilor.
Probabil că atât firma Tancrad cât și firma Florin Selcom Construct SRL (cei doi constructori identificați pe teren lucrând la șanțuri și tubulatură de telecomunicații) nu sunt prea controlați. O anumită doză de somnolență, fie la comisia de recepție din Primărie (subordonată vestitului director „vopsea peste rugină” Capetis), fie la firma concesionară a sistemului, RDS-RCS, a dus la instalarea sindromului „trebuie spart ce tocmai s-a terminat”. Asta se întâmplă cu canalizația de pe str Oțelarilor, pe tronsonul de la intersecția cu str. Brăilei. În același punct, s-a mai lucrat și săpat deja de mai multe ori, asfaltul fiind în mod repetat ciuruit și tranșat și hăcuit, fiind evident haosul în care avansează operațiunile. Un lucrător RDS de la căminul de branșare a rețelei de cabluri subterane de la intersecția celor două străzi a confirmat că rețeaua pozată deja în subteran este funcțională în procent de 30-50%, din cauza neglijenței și iresponsabilității echipelor de lucru, care nu respectă normativele de cuplare sau deformează tubulatura.
După vreo 15 minute de telefonări și discuții în spatele ușiilor de pe holul unde a fost ținută presa, s-au dat detalii: compania nu dorește să ofere nici un detaliu despre lucrarea de canalizație de la Galați.
Subsidiar, am înțeles cum vine treaba cu relațiile publice RCS-RDS pe subiectul „canalizație subterană Galați” – nu vorbim, noi, o companie așa Capitală cu o presă atât de provincială.
De la Primărie, nu mai solicităm nici o informație. Ultima oară, întrebat fiind Primarul Ionuț Pucheanu ce lungime are rețeaua de canalizație Net City realizată până în prezent a răspuns iritat și înțepat: 1 m!
Mult mai logoreic și festivist a fost Pucheanu în alte secvențe preelectorale: „Vă pot spune că a fost semnată prima autorizație pentru compania RCS – RDS în privința realizării unei canalizații subterane pentru telecomunicații. Orașul nostru este al șaselea oraș din țară care implementează acest sistem de rețele integrate și interconectate, amplasate exclusiv subteran. Reprezentanții companiei au solicitat aceste autorizații pentru două zone de la nivelul municipiului Galați: Zona 1 – Spitalul Județean (Micro 17, 18, 19, 20 și 21) și Zona 4 – Palatul de Justiție (Țiglina I, Mazepa I și Mazepa II). Un astfel de proiect aduce ca beneficii majore eliminarea riscului de deteriorare a cablurilor pe timpul furtunilor, îmbunătățirea aspectului vizual general al orașului dar și optimizarea modalităților de furnizare de servicii către cetățenii municipiului Galați”.
Marți, 19 iunie 2018. Presa oficială anunța: „se realizează lucrări de canalizaţie subterană pentru amplasarea de reţele de comunicaţii în zona Spitalului Judeţean, între străzile Frunzei – Argeş, Argeş – Nămoloasa şi urmează apoi tronsonul Nămoloasa – Inelul de Rocadă.
Conform Biroului de presă al Primăriei, constructorul care execută aceste lucrări este SC Florin Selcom Construct SRL, iar valoarea totală a proiectului este 6.646.065 de lei (investiţie) şi 71.730 de lei (organizarea de şantier)”.
Hai, treceți la locurile dv! Calitatea canalizației e pe undeva pe sub pământ, bugetul jefuit este la locul lui.