Ce a fost mai întâi? Oul sau găina? Radu Turcescu: „Liderii influențează masele. Pe de altă parte, masele își aleg liderii”

In Alta lume, SocioNet

Vor fi două rânduri de alegeri în 2020, locale și parlamentare, așa că politicienii vor fi obligați să revină printre oameni. La propriu. Așa că am fost curioși să aflăm cum va influența criza COVID-19 relația dintre politicieni și alegători, dacă PNL va reuși să nu iasă cu zestrea electorală subțiată de această criză și ce rol va juca președintele Klaus Iohannis în meciurile electorale care stau să vină.

Radu Turcescu (foto) este gălățean, dar acum locuiește în Brașov. Radu Turcescu este consultant strategic de PR, specializat în Crisis Management, Reputation Management și Leadership Communication. Nu de puține ori el a ajutat lideri care se aflau în situații sensibile să rezolve crize de PR, să își îmbunătățească reputația și să comunice convingător.

Rep: Radu, cum va fi influențată relația dintre politicieni și alegători?

Radu Turcescu: Relația dintre politiceni și alegători este una bazată, la modul general, pe neîncredere. Politicienii nu au încredere în oameni, iar oamenii nu au încredere în politicieni. Sigur, fiecare are atât partea sa de vină, cât și dreptatea sa. Dar ideea de bază rămâne. Încrederea lipsește și consecința, uneori neconștientizată, este slăbirea statului.
Această neîncredere, întărită de pandemia COVID, este ironică dacă privim rațional situația. Politicienii provin din aceeași societate precum alegătorii, iar alegătorii… surpriză… aleg voluntar anumiți politicieni. Este un adevăr dur, dar avem politicienii pe care îi alegem și, implicit, merităm. Mai mult decât atât, ținând cont că toți facem parte din aceeași societate, putem afirma că neîncrederea se extinde la nivelul societății. Suntem mereu speriați, ne temem că vom fi păcăliți, nu avem încredere în noi și în cei din jurul nostru. Includem și politicienii aici.
Firește, pandemia nu a ajutat, iar încrederea oamenilor în instituții și autorități a fost și mai mult afectată. Astfel de situații sunt sensibile. Practic, orice ai face, cineva va fi țap ispășitor.

Rep: De ce politicienii sunt atât de preocupați de propria imagine?

Radu Turcescu: Teoretic, parte importantă din activitatea unui politician este de a candida și de a fi ales. Percepția și reputația sunt importante prin impactul pe care îl au în ziua votului. Astfel, orice decizie va fi tratată cu mare atenție dintr-o perspectivă politică. Există calcule, scenarii, analize… totul pentru a anticipa ce poate merge bine, dar și ce poate merge prost. Acesta este și motivul pentru care zilele acestea asistăm la un proces prin care imaginea Președintelui este dezvoltată și utilizată în războiul cu PSD. Un calcul simplu ne spune că PNL va pierde puncte, indiferent de modul în care vor gestiona această criză. În același timp, electoratul PNL, format din oameni cu o viață din ce în ce mai bună, are nevoie să își simtă amenințată libertatea pentru a riposta. Are nevoie de un dușman, evident. Și asta este ceea ce face Președintele zilele acestea.

Pe de altă parte, politicienii pot gândi că realegerea lor este spre binele țării. Astfel, vor încerca să evite acțiunile care le vor afecta imaginea suficient încât să piardă total încrederea publicului.
Să ne imaginăm că exista undeva în lumea asta oameni politici care nu se gândesc și la percepție este o naivitate.

Nu în ultimul rând, și aici este un subiect interesant… întrebarea cheie este: își doresc oamenii politicieni care să implementeze doar măsurile care trebuie? S-ar putea să avem surprize aici și să vedem că unele măsuri, deși corecte, nu vor fi acceptate de mase. Știm toți că liderii influențează masele, ceea ce oricum toată lumea așteapt. Pe de altă parte masele își aleg liderii. Ce a apărut întâi? Oul sau găina?

Rep: Cum va fi relația dintre alegător și politician în perspectiva viitoarelor alegeri.

Radu Turcescu: În primul rând, relația dintre aceste două categorii este din ce în ce mai complicată odată cu apariția Internetului, dar și a noilor generații, mai puțin interesate și mai greu de prostit. La modul general, politicienii vor avea probleme serioase în viitor în a convinge tinerii să voteze.

În al doilea rând, pandemia aceasta va schimba, cred eu, destul de mult modul în care alegătorii se vor uita la politicieni. Dacă până acum discuțiile despre competență erau teoretice, Covid a creat contextul perfect pentru ca aceste competențe să fie dovedite. Oamenii vor fi mai atenți pe cine Votează de teamă că deciziile unui politician incompetent le va pune viața în pericol.

PNL va pierde voturi, indiferent ce va face. În lipsa unei strategii clare, șansele ca actualul partid de guvernare să câștige alegerile scad pe zi ce trece. Dar… o gestionare corectă a crizei și o comunicare pe măsură ar trebui să le ofere șanse importante.
Electoratul PSD este fidel și organizat. Aici nu vor fi surprize. Dar electoratul PNL este mult mai complex și greu de analizat.

Rep: Ce trebuie să facă un politician care are reputația șifonată?

Radu Turcescu: Nu este atât de simplu întrucât nu există o rețetă clară. Printre sfaturile simple, pot aminti:

– Înțelegerea publicului relevant. Sociologic vorbind, orice politician are nevoie de o serioasă analiză a votanților săi.

– Adaptarea comunicării și acțiunilor la această analiză.

– Evitarea deciziilor controversate.

– Explicarea temeinică a deciziilor corecte, dar mai puțin populare.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu