Câți bani publici a înghițit bâlciul sătesc botezat Târgul de Toamnă Galați. Pentru „masa festivă” a oficialităților a fost alocată suma de 9.464 de lei | DOCUMENTE

In ClientiCaptivi, ImpoziTaxe

Târgul de Toamnă Galați a fost încă de la prima ediție, în urmă cu 18 ani, un pretext pentru PSD-iști ca să mănânce și să bea din bani publici. Cheltuielile cu acest bâlci sătesc, de unde lipsesc doar tiribombele și aparatele de tip BoxStar, unde voinicii să își poată măsura forța pumnului, cresc de la an la an. Și e logic să fie așa, atâta timp cât burțile oficialităților locale sunt din ce în ce mai flămânde și mai greu de mulțumit.

Pentru cei mai tineri, trebuie să amintim că actualul Târg de Toamnă Galați a fost înființat în 2001 de un PSD-ist, este vorba despre Gheorghe Saghian. Pe vremea când era director al Direcției Agricole Galați, Saghian a zis că ar fi bine să se facă un soi de târg plătit din bani publici, unde gălățenii să poată cumpăra produse mai ieftine, la preț de producător.

Însă, acest scop nu a fost atins, căci aproape în fiecare an gălățenii se plâng că prețurile la legume și fructe cresc fix pe perioada Târgului de Toamnă, care la primele sale ediții se numea Ziua Recoltei.

Primarul Pucheanu și directoarea Viorica Sandu (în centru), la Târgul de Toamnă Galați 2019

Anul acesta, am întrebat la Administrația Piețelor Agroalimentare Galați cât a costat, în total, Târgul de Toamnă 2019, care a avut loc în Piața Centrală, în perioada 20-22 septembrie.

Potrivit informațiilor furnizate de directoarea Viorica Sandu (PSD), bugetul a fost de 38.836 de lei (aproximativ 8.200 de euro) pentru cele trei zile de târg. Spre comparație, Târgul de Toamnă 2018 a costat 29.520 de lei. Asta înseamnă o creștere de aproape 10.000 de lei de la ediția din 2018 față de cea din 2019.

Defalcat, cheltuielile cu publicitatea (reclamă în ziare și televiziuni locale, afișe, invitații, broșuri rețete, șorțuri etc) au fost de 12.476 de lei. Iar pentru protocol (adică decorațiuni, plăcinte oferite gratuit, chirie sală și „alte materiale”) s-a alocat suma de 9.464 de lei. În total, 21.940 de lei (vezi foto mai jos).

La cei 21.940 de lei s-au adăugat și cheltuielile cu onorariile artiștilor (Mioara Velicu, Gelu Voicu și alții) care au cântat vineri și sâmbătă, în Piața Centrală, pe perioada târgului. Pentru plata artiștilor s-a cheltuit suma de 16.894 de lei, pentru cel mult o oră de concert de căciulă.

Am solicitat conducerii A.P.A. Galați să ne ofere detalii în legătură cu suma de 9.464 de lei cheltuită pentru „protocol”. Așa că am adresat următoarele două întrebări:

1. Ce sală a închiriat Administrația Piețelor Galați (locația exactă), cât a costat închirierea și în ce scop s-a făcut acest lucru, cu ocazia Târgului de Toamnă 2019?

2. A avut loc o masă festivă cu ocazia Târgului? Dacă răspunsul este da, când a avut loc masa festivă, ce meniu s-a servit invitaților, câte persoane au participat și pe ce criterii au fost selectați invitații?

Conducerea Piețe Galați a evitat să răspundă clar la aceste întrebări punctuale. Nu ni s-a comunicat numele sălii care a fost închiriată pentru „masa festivă” și nici ce tratament culinar au primit invitații.

Directoarea Viorica Sandu ne-a transmis doar că mesele de protocol au avut loc în zilele de joi și vineri și că la ambele evenimente au fost invitați toți consilierii locali și județeni, plus alte oficialități locale (directori) de la diverse instituții de stat din Galați (vezi foto mai jos).

Asta este tradiția la Târgul de Toamnă, din 2001 încoace: oficialitățile locale să mănânce și să bea din bani publici. Asta în timp ce, în Piața Centrală, gălățenilor de rând li se servește circul de rigoare. Oamenii pot mânca și ei, însă pe banii lor, căci frigăruile și vinul de la tarabele din Piața Centrală sunt pe bani, nu pe „cheltuieli de protocol”, așa cum au parte în fiecare an șmecherii din PSD și nu numai.


Cititorii care vor să sprijine financiar activitatea publicației Alternativa – Jurnalism fără mogul o pot face accesând acest link. Sau pot da click mai jos, pe contul nostru de Patreon, unde de asemenea pot face donații. Mulțumim de pe acum!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu