Cât de rapidă este Legea în pedepsirea terorismului de la Liești? Ceva mai lentă decât melcul!

In Justitie, Sistemul

Am aflat zilele trecute cam cu ce viteză se mișcă șandramaua hodorogită a Justiției când e să prindă infractori la drumul mare al Lieștilor. După aproape patru ani de lălăială și plimbare de hârtii de la Poliția Liești la Parchetul Liești, apoi la Poliția Județeană și înapoi la Poliția Liești, din nou la parchetul Liești și apoi redirecționare documente la Poliția Municipiului Galați –Biroul de Investigații Criminale, dosarul incendierii a două palate țigănești din Liești pare să intre la Judecată.  Cel puțin așa lasă să se înțeleagă aducerea cu mascații, la interogatoriu, a făptașilor din dosar. Nu se știe dacă este vreo legătură cu apariția în Alternativa a articolului privind tragerea de timp și clasarea/disjungerea  cazului de terorism, cert este că s-a dispus subit audierea/interogarea comandoului care a blocat în 2014 polițiștii și mașinile pompierilor să-și facă treaba. O fi de bine sau de rău că le-a luat atâta timp? Sau au făcut instrumentare/cercetare procurorii statului paralel?

Poliția Județeană Galați confirmă că dosarul de distrugere e lovit de clasare și de disjungere

Purtătorul de cuvânt al IPJ Galați, comisar Gabriela Costin, știe că au fost mai multe etape în cercetarea/tergiversarea/clasarea dosarului. Primul dosar, cu nr 988/P/2015 a stat la parchetul Liești într-o vegetare suspectă până anul trecut, când prim procurorul Dan Păuleț pomenește despre CLASAREA dosarului. De fapt, ordonanța cu clasarea ascundea o disjungere și o continuare a cercetărilor dispusă de un alt procuror, Octavia Andreea Panait. Noul dosar a fost disjuns, fiind trimis pentru continuarea cercetărilor și înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Liești cu nr. 846/P/2017. În dosarul respectiv a fost pusă în mișcare acțiunea penală, fiind necesară în continuare, efectuarea unor acte procedurale”. Nu vrem să spunem că rămâne valabilă pasivitatea și complicitatea autorităților  în acest caz, deși faptele prezentate în Ordonanța Parchetului Judecătoriei Liești apar ca o poveste de undeva și de demult, nu ca niște acte de terorism foarte concret și frustrant, atât pentru victime, dar mai ales pentru orgoliul firesc al instituțiilor de forță ale statului.

De ce stau de patru ani refugiați în Prahova cei din familiile Stănescu?

Patru familii Stănescu sunt victimele unor acte teroriste declanşate împotriva lor de alţi membri ai comunităţii romilor din Lieşti, după ce un membru al familiei Stănescu a comis prin imprudenţă un omor cu mașina personală. Este cazul care a dus la agitaţii maxime la Lieşti, după ce Costel Stănescu, din familia celor patru Stănești deportați/sinistrați – Stănescu Ionel, Stănescu Gheorghe, Stănescu Istrate și Stănescu Vasile – a călcat cu maşina o copilă. În acţiunea de răzbunare, familia copilului ucis a incendiat două case şi a distrus bunuri din alte două case ale membrilor familiei Stănescu. Deşi cei violentaţi şi alungaţi din sat au chemat în ajutor pompierii, poliţia şi jandarmii, ordinea publică a fost la dispoziția unui comando de turbulenţi, precizați de ordonanța Parchetului Liești: Ferdinand – Bujie, Mihalache, Moise-Lupașcu, Moise – Manșo, Ferman – Mihalache, Busuioc – Minciog și Mihaela, toți din clanul Stănescu, în dreptul cărora apar următoarele activități de lege după bunul plac, adică incendiere locuințe, spart ferestre, uși, mobilier, bunuri de uz casnic și violări de ordine și liniște publică. S-a dispus și schimbări de încadrare juridică, adică din complicitate la distrugere, favorizarea făptuitorului și îngreunarea circulației pe drumurile publice în instigare la distrugere și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Cei de mai sus au făcut de rușine ditamai poliția, cică venită la fața locului să cerceteze infractori

 

 

 

Cităm din Ordonanța Parchetului Liești: „…lucrătorii de poliție au fost opriți de către suspectul Stănescu Ferman, care împreună cu alți cetățeni neidentificați s-au poziționat în fața autospecialei MAI. Deși la fața locului au sosit și alți lucrători de poliție, acestora nu li s-a permis accesul în cartierul de rromi și în aceste împrejurări cele 4 locuințe au fost distruse. S-a solicitat intervenția echipajelor de pompieri, însă acestea nu au putut interveni, întrucât calea de acces era blocată de un lanț uman format din aprox. 100 de persoane de etnie rromă. Abia după sosirea echipajelor de intervenție rapidă a fost posibilă pătrunderea și intervenția echipajelor de pompieri”. Fatalitate, după ce casele au ars bineeee.

Statul de drept a luat poziţia de drepţi în faţa violatorilor și instigatorilor

La Concilierea organizată la Lieşti în 28 ianuarie 2016 de şefa Biroului pentru Romi, Viorica Gotu, a venit toată lumea, dar familia de terorişti, nu. Motivarea improvizată atunci – nu au fost găsiți la domiciliu (deși ei se plimbau de voie pe oriunde, ba mai comiteau și un atac cu pistolul)- a rezistat până mai zilele trecute. În tot acest timp, legea a stat atârnată în cui și pogromul instituit împotriva celor patru familii Stănescu din Lieşti a continut de voie și mai ales de nevoie.

Patru femei şi opt copii cu vârste cuprinse între trei și 13 ani şi patru adulți  locuiesc din 2014 în corturi, în alte localităţi. Ei nu au mai putut să se simtă în siguranţă în casele lor pe tot parcursul cercetării/stagnării/clasării dosarului. Agresiunile au continuat în diferite forme şi la Palatul de Justiţie, şi în comuna Lieşti, notoriu fiind atacul cu pistolul asupra unor membri ai familiei Stănescu, ce încercau să revină la domiciliul lor.

Şeful Biroului pentru Romi din Judeţul Galaţi, Viorica Gotu, atrage atenţia că o prelungire a stării de provizorat şi de tergiversare a actelor de justiţie la Liești este periculoasă, deoarece tensiunile pot degenera în noi acte de violenţă. Noroc că organele statului paralel (ne) lucrează.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu