Maratonul militarilor s-a încheiat, cel al civililor continuă. Iată cât au vaccinat medicii gălățeni cu pensii speciale! FOTO&VIDEO

In Actual, Local, Sanatate, Sistemul

Vaccinezi, nu vaccinezi, vremea umblatului cu seringa p-afară trece. Iar unii cred că oamenii nu observă cum instituțiile în care aveau cândva încredere îi cam lasă baltă.

Alături de biserică, armata domină cam în toate clasamaentele generale la capitolul încredere, iar la începutul pandemiei, în lupta contra coronavirusului, era pe primul loc, cu peste 88%.

Recent, armata a intrat în atenția publicului gălățean prin prisma exercițiului de luptă demonstrativ la care au participat, în poligonul de la Smârdan, președintele Iohannis și omologul său polonez.

Însă președintele a arătat foarte puțină spre deloc preocupare pentru activitatea militarilor gălățeni, cei mai importanți, în actualul context, fiind chiar cei din spitalul „Dr. Aristide Serfioti”, aparținând Ministerului Apărării Naționale.

Să fie oare asta din cauza cifrelor impresionante care descriu activitatea medicilor militari, profesioniști care, spre deosebire de colegii lor din civilie, se vor bucura și de o pensie specială pe măsura titulaturii ministerului de care aparțin?

Fiindcă, nu trebuie uitat, pentru a se respecta țintele de relaxare ale guvernului foarte drag domnului preșeinte, s-au declanșat mai multe maratoane de vaccinare, încluzând chiar spitalele militare între „forțele combatante” contra pandemiei.

Deși inițial nu era pe lista spitalelor militare unde se vaccinează la „foc continuu” 24 de ore din 24, spitalul militar din Galați – dar și altele din orașe lăsate mai la coada reformelor (Focșani, de exemplu) – a intrat brusc în piesă.

Pe 8 mai, la nici 24 de ore după ce ne-am arătat nedumerirea că doar anumite unități medicale ale MApN par preocupate să lupte non-stop cu seringa-n brațul cetățenilor, oficial a pornit maratonul vaccinării și pe Traian nr. 199, locul unde, la începutul pandemiei, se fălea una dintre primele instituții medicale din țară intrată în carantină din cauza neglijenței angajaților.

Aceștia se infectaseră între ei, mai exact, într-un „tovărășesc” schimb de experiență și molecule de aer respirat cu colegi de-ai lor de la conducerea unității omoloage de la Focșani…

Vezi cum Am cerut, s-a putut! Brusc, intră și Galațiul pe lista orașelor cu vaccinare la liber în spitalul militar

Coincidența a făcut ca și maratonul „civil”, organizat de autoritățile locale (Primărie, Prefectură, Jandarmerie, Poliția Locală) cu sprijinul esențial al numeroșilor voluntari, studenți la Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității „Dunărea de Jos”, să debuteze cam în același timp cu maratonul militarizat.

Pe 9 mai, duminică, a început campania de vaccinare în sistem drive-through, în parcarea celui mai mare mall gălățean, campanie care continuă cu succes și în acest moment, până pe 8 iunie (editare ulterioară) inclusiv.

Iată de ce trebuie să dăm Cezarului ce este al Cezarului, fiindcă cifrele zilnice ale vaccinării direct din mașină sunt între 500 și 900 de doze inoculate zilnic.

În afară de faptul că distribuirea certificatelor, la finalul procesului, se face cam românește, la o coadă dezorganizată (lipsă de interes a Primăriei, prin Poliția Locală, care ar fi putut găsi o formă de implicare procedurală dacă ar fi vrut), restul procesului merge șnur și foarte plăcut chiar prin amabilitatea și entuziasmul cadrelor medicale și voluntarilor studenți.

Nu degeaba am ținut să facem și un film chiar în ziua debutului acțiunii, impresionați fiind de modul în care s-a organizat vaccinarea de-ți era mai mare dragul să-ți sufleci mâneca…

În ce privește maratonul vaccinării în spitalele militare, oficial, comunicatul MApN a sunat cam așa, tot prin intermediul Agerpres, agenția de presă a statului român:

„Un număr de 21.100 de persoane care nu aveau o programare prealabilă au fost imunizate împotriva COVID-19 în cadrul maratonului de vaccinare organizat, în perioada 4–11 mai, în spitalele militare din Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara, informează, miercuri, Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Astfel, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din Bucureşti, s-au vaccinat 3.863 persoane (dintre care 1.071 pe timp de noapte), la Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria” din Braşov – 3.519 persoane (554 pe timp de noapte), la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca – 3.402 persoane (dintre care 821 pe timp de noapte), la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” din Constanţa – 2.687 persoane (530 noaptea), la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar „Dr. Ştefan Odobleja” Craiova – 3.266 de persoane (dintre care 619 noaptea), la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. I. Czihac” din Iaşi – 1.560 de persoane (600 noaptea), iar la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Victor Popescu” Timişoara – 2.885 persoane (569 pe timp de noapte).”

Poate vă întrebați de ce nu se spune nimic concret și despre Spitalul Militar de Urgență „Dr. Aristide Serfioti” din Galați, cu atât mai puțin despre vaccinări de noapte etc.

Păi, foarte simplu, medicii militari gălățeni au avut grijă să nu se obosească prea tare. Sau, cel puțin, nu mai mult decât o fac în mod normal, în toate celelalte zile în care nu e niciun maraton în plină „tragere”, ca să spunem așa.

La SPMU din Galați sunt două centre de vaccinare unde trebuie să te programezi din platforma online, lucru dovedit dificil cel puțin pentru anumite categorii sociale și de vârstă. Un alt centru a fost înființat mai recent, fără programare, dar fix acela a mers mai în relanti în perioada de maraton când a fost „scos la careu” și spitalul militar din Galați, adică 8-11 mai.

În 21 aprilie, ne amintim, prefectul Galațiului susținea că „suntem în vreme de război și toți medicii ar trebui să iasă cu seringa în stradă.”

Află cum Oameni vechi – Prefectul de Galați și președintele Consiliului Județean – vor vaccinare cu muncă patriotică

Noi considerăm că acea declarație ar fi trebuit să fie un moment de cotitură, un imbold pentru accelerarea vaccinării în jjudețul Galați. Așa încât am strâns date și vă prezentăm mai jos situația vaccinărilor de la Spitalul Militar începând din acea dată la zi.

Așadar, în perioada maratonului de vaccinare prin spitale militare, doctorii gălățeni cu grade au vaccinat 312 gălățeni fără programare, din care 96 chiar în zilele când, oficial, SPMU „Dr. A. Serfioti” ar fi trebuit să ia parte direct la respectivul maraton.

Deci, din 21.100 de vaccinați neprogramați la nivel național, gălățenii au contribuit cu 312. Adică 1,48%.

Este acesta un procentaj onorabil pentru ditamai medicii militari gălățeni, pasibili de pensie specială spre deosebire de confrații lor din sistemul public, inclusiv cei pe care i-a bătut soarele în cap, i-a suflat vântul și i-a măcinat praful în parcarea mallului, de exemplu?

Așteptăm părerea voastră la comentarii, noi credem că medicii militari de la Galați au preferat să nu se implice prea tare și inclusiv lor li se „datorează” procentajul amărât de doar 10% din populația județului vaccinată până în acest moment.

Noi să știți că am încercat să facem inclusiv o promovare a acțiunii declanșate de MApN în spitalele militare și am mers duminică, 9 mai, pe Traian 199 să vedem dacă obținem o situație a numărului de vaccinări, să luăm câteva cadre, să încurajăm oamenii să vină fără programare.

Am fost tratați cu o atitudine scorțoasă și chiar disprețuitoare de parcă ne-am fi dus să întrebăm cine a tras în noi în jur de 22. Chit că spitalul s-a închis și în acea zi, ca în toate zilele de altfel, la ora 20.00…

Ni s-a spus că n-avem voie cu camera dincolo de poarta spitalului, că trebuie să ne acredităm, să cerem informații prin interpelare oficială etc. – un fel de libertatea presei cu programare. Or, noi ne dorim libertatea presei în sistem drive-through…

Așa că am renunțat la ideea de a ne mai osteni pe timpul și cheltuiala noastră, așteptăm să vedem dacă cetățenii au ceva de spus vizavi de prestația medicilor militari în „războiul” contra pandemiei. Poate suntem noi Gică-contra degeaba și chiar n-ar fi cazul fiindcă lumea este mulțumită…


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

2 commentsOn Maratonul militarilor s-a încheiat, cel al civililor continuă. Iată cât au vaccinat medicii gălățeni cu pensii speciale! FOTO&VIDEO

  • Articol de 2 lei, inutil si Tendențios. Acesta nu este jurnalism, este prostie curatã.

    • Mihai ANGHELUȚĂ, Jr.

      Argumente? Căci, altminteri, această remarcă nu are valoare de comentariu, ci doar de refulare neputincioasă…

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu