Când să spunem gata! directorii prăduirilor din irigațiile Câmpiei Covurlui se duc, hopa! ei se întorc

In Actual, BugeTun, Politruci&Traseiste

Peste toată lucrarea cetelor de „specialiști” în jumulirea bugetelor de investiții, reparații sau reabilitare din sistemul de irigații al județului Galați se păstrează o liniște mormântală. Anii trec, apa prin canalele de irigații parcă stă sau chiar curge invers și sparge stațiile de pompare, directorii de la FTIF Galați se schimbă la fiecare doi ani, pe criterii de sinecurism politic, infrastructura distrusă de Federația udătorilor de Covurlui nu este preluată la ANIF, conform legii, și în irigațiile de Covurlui curg doar despăgubirile către frăția transpartinică a profitorilor de recoltă calamitată.

Dacă veni vorba despre mormântul sistemului de irigare gălățean, se cheamă că există intrinsec pe dispozitiv și gropari. Pe câțiva i-am identificat deja în materialele de presă puse de vreo doi ani în fluxul de informații Alternativa-fără mogul și Ora 25. Începem să pricepem că chiar și cu echipă de decizie schimbată și directori noi (fini, nași, cumetri de-ai gigeilor peneliști Stângă și Scarlat), prăduirile forte cu canale și pompări se aranjează tot din birourile sforarilor și manipulanților pesediști. Fincă nu o pune nimeni din activul de Partid de stânga dreapta, se formulează aproape singură întrebarea despre (r)evoluția la zi a stării sistemului de irigații în județul Galați: cine sunt astăzi groparii/raptorii/prăduitorii sistemului de irigații din județul Galați? Câteva indicii le vom fixa în secvențele de mai jos.

Era cât pe ce să credem că coaliționiștii peneliști amplasați la FTIF Galați  vor repara dezastrele clocite de agenții diversioniști de la PSD în ultimii 10 ani

Ne-am făcut iluzii fără sens. Anunțarea unui concurs de desemnare a unui nou director la FTIF Galați părea că pune treburile pe cursul lor firesc. Problema este că firescul ordinar nu coincide cu „firescul” de Partid. În loc să-l vedem cap de listă pe directorul interimar plantat de PNL Stângă la FTIF încă din vara lui 2021 (Sorin  Pârvu), s-a prezentat la concurs un fel de iepure de cârpă: Iulian Iosif, șef de grup al consilierilor PNL în Consiliul Județului. A fost declarat „admis” în 8 decembrie 2021 la proba scrisă de la ANIF, pentru a trece la etapa următoare a concursului pentru ocuparea funcției de director FTIF Galați.

 

Prezenți și ei cu tot tupeul din dotare la concurs, groparii de sinistră vocație ai sistemului de irigații Câmpia Covurlui din ultimii 15 ani – Aurel Zamfir (fost PDL, acum pripășit pe la Forța Dreptei) și Petre Bărceanu (PSDist de excelență) au fost refuzați, din motive de punctaj sub baremul impus.

 

Cu CV-ul potrivit (studii de Business si Administrarea Afacerilor la Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, FSE, Contabilitate și Inf.de Gestiune, șef de grup consilieri județeni), necompromis și neimplicat în sectele coteriilor de influență care au măcelărit infrastructura FTIF de irigații), Iulian Iosif părea omul potrivit pentru câștigarea concursului și relansarea sistemului de irigații.

PSD-istul înrăit în deturnări și devalizări de bugete (Petrică Bărceanu) tremura deja, chiar dacă tocmai fusese numit director Administrativ interimar de către directorul Liviu Baltagă, la presiunile senatorului micilor cu muștar PNL, Gigel Scarlat. Directorul cu mare experiență în irigații, Liviu Baltagă, i-a făcut imediat raport de incompetent și l-a trimis la ANIF București, pentru că Bărceanu nu îndeplinea condițiile de studii.

Raportul a fost blocat/boicotat/palmat de tovarășii lui de potlogării FTIF-iste, adică cei doi Gigei de muștar penelist,  Stângă și Scarlat.

Așa se face că că terminatorul și devalizatorul Bărceanu (via Jupânul licitațiilor răsucite Ionel Chiriță), au continuat prăduirile forte de pe Terasa Covurlui. Operațiunea a continuat cu furie și elan distructiv și după parașutarea la directorit irigațiile a heirupistului habarnist penelist Sorin Dănăilă.

Periculos de bine plasat (șef al Comisiei de Agricultură din Senat), Gigel Scarlat l-a menajat extrem de bine pe impostorul Bărceanu, menținându-l la butoane și trafic de influență, chiar dacă ancheta demarată de Prefectura Galați și ministrul Agriculturii au fixat cotele  dezastrelor administrative și financiare pe care le-a  deversat Bărceanu peste FTIF/FOUAI.

Un rezumat al Raportului (secretizat pentru presă doi ani de prefectul călimară Gabriel Panaitescu – USR), este disponibil deja pe site-ul Societății Jurnaliștilor din Galați (https://ora25.ro/concluziile-comisiei-de-control-privind-distrugerea-sistemului-de-irigatii-campia-covurlui-galati-sunt-fara-dubii-s-a-furat-se-praduieste-vor-fi-sterse-urmele/)

Concluziile comisiei de control privind distrugerea sistemului de irigații Câmpia Covurlui Galați sunt fără dubii: s-a furat, se prăduiește, vor fi șterse urmele

Bănuiala s-a confirmat: iepurele de cârpă de fațadă și aparențe a fost respins în etapele următoare ale „concursului”. Directorul oportunist Sorin Dănăilă  a dispărut în ceața agitațiilor politice (ce lipsă de imaginație, ce grețoasă rocadă, pensionarul cumulant de pensie socială cu salariul, Sorin Dănăilă, a fost pripășit inspector șef la Garda de Mediu Galați, fiind înlocuit ca la un pocnit din degete de directorul interimar/împuternicit Sorin Pîrvu, tocmai ejectat de la Gardă, fără titlul de funcționar public).

Novicele Pîrvu spune că a dat concurs pentru funcția de director adjunct de unitate și are în subordine tot ce pe parte tehnică. Care concurs, când a fost?  – rămâne de scormonit în etapele următoare de monitorizat băltirea de interese și dezastre din irigații.

Poate că tocmai din aceste motive de băltire clientelară candidatul Sorin Pîrvu nici nu s-a prezentat la concurs, deși e posibilă și varianta stării proaste în care se afla la momentul examenului – fiind prea afectat de o problemă familială.

Sorin Pârvu nu este deloc demobilizat de astfel de proceduri și formalități, pentru că oricum și orișicât, directoratul lui la FTIF va fi de tip sinecură, de décor, de fațadă, cât timp la contolul actelor și documentelor rămâne satrapul Petre Bărceanu și secundul de operațiuni dubioase Ioniță Oprea.

De altfel, dilema fără ieșire pentru noul director (cu împuternicire) FTIF Galați e șocant de simplă: va primi ordine de operațiuni când de la dubios împuternicitul Gigel Stângă, când de la mult prea împuternicitul Gigel Scarlat.

Va fi cazul, mai ales că la orizontul cam îndepărtat al finalizării investițiilor programate la FTIF Galați se anunță etapa decisivă a bătăliei de la Cotu Văleni

N-ați auzit de frământările de la Cotu Văleni?  Sigur veți mai auzi, cel puțin cât timp presa de vigilență (o mai fi existând?) și organele de stat și somnolență garantată se vor activa și vor sta fixate pe pretextele cu care licitația adjudecată va fi iarăși întoarsă pe dos.

Sărim deocamdată peste deversările de fonduri de investiții în rețeaua irigațiilor din Covurlui, trombonite de actuala conducere a FTIF Galați, ca să ne mocirlim în mlaștina licitațiilor contestate de specialiștii în atribuiri de lucrări rafistolate.

De exemplu, la cea mai mare investiție, cea de la Stația de pompare și Aducțiune (SPA) Dunăre, adică inima sistemului de irigații, trebuia deja semnat contractul. Nu se poate, constructorii gălățeni s-au contestat între ei! Este  obiceiul (prost) al locului, deci trebuie așteptat până se soluționează această contestație.

Se reactivează procedura standard, clasică, a reatribuirii lucrărilor unei firme –client, de pe poziția a doua sau chiar a treia. Se vântură în mediile de dezinformare cum că e normal, fiind o criză a firmelor specializate în astfel de lucrări. Ei, aș! Nu e nici o criză de firme, Partidul are totdeauna clienți pregătiți!

La licitația SPA Dunărea s-au prezentat șapte firme, au rămas în competiție patru, și acum se bat două grupări: Tancrad cu Remico, care este  și liderul asocierii și gruparea cu antecedente Hidrogal – Hidraconstruct. Nu știm toate detaliile atribuirilor, serviciul de licitații de la ANIF București ține bine sub control confuzia, pare că e o tensiune între ofertanți, sunt acuzați câștigătorii (gruparea Tancrad-Remico), cum că a prezentat o ofertă prea mică pentru a acoperi valoarea reală a lucrărilor.

Comisia a lucrat vreo 20 de zile, sigur se va merge pe reanalizarea dosarului, se trage de timp încă vreo 15 zile de respectat proceduri, probabil că pe la mijlocul lui martie ar putea deveni operativă atribuirea lucrărilor.

Dacă rezultatele sunt din nou contestate și se intră în instanțe, mai durează șase luni. Fiind stația principală de pompare, lucrările trebuie neapărat să înceapă în 2023, altfel, sistemul va pompa doar sforării și gogomănii, în loc de apă multă și bine dozată. Este urgență maximă, știut fiind procentul de apă introdus de SPA Dunăre în rețea -60%. Celelalte stații completează necesarul de apă cu diferite procente: SPA Prut – 5%, SPA Liești Siret – 5%, SPA Ionășești – 20% (ce irigă 15 000 ha), stația Nămoloasa, care aparține de Brăila furnizează încă 5%  și restul sunt federațiile mici, independente, cu propriile stații de irigare.

Încercările de a face transparență publică peste sumele imense vânturate în angrenajul irigațiilor (unde sifonarea bugetelor către clienții politici este aproape regula) s-au împotmolit în mlaștina intereselor partidului – stat.

De-a lungul anilor, a fost mult nămol sinecurist aruncat la poarta FTIF Galați de către directorul obedient penelist Sorin Dănăilă (a trimis jurnaliștii la București să ia informații publice despre matapazlâcurile din Galați), s-a dat cu mâzgă administrativă și la ușa Prefectului USR Gabriel Panaitescu-Călimară (a refuzat să ofere detalii – conform Legii 544, despre concluziile comisiei de control trimisă de Prefectul PNL Avramescu la FOUAI Câmpia Covurlui).

Iată de ce am pomenit mai sus de liniștea mormântală în conexiune cu cetele de „specialiști” în jumulirea bugetelor de investiții, reparații sau reabilitare din sistemul de irigații al județului Galați.

Noua echipă de la FTIF sună însă goarna succeselor cu efecte întârziate

În diversele ieșiri publice, directorul împuternicit executiv Sorin Pârvu susține că de când a luat comanda la FTIF, succesele îl încearcă. De exemplu, cică a încheiat sesiunea de irigații pe locul trei pe țară!?? Performanța se datorează dedicației și eforturilor noii echipe de la FTIF Galați.

Este compusă din directorul executiv Sorin Adrian Pârvu, directorul de unitate (adjunct) Alexandru Șerban (da ce credeați, că odată excretat de la sinecura de director de porturi la APDM rămâne fără post de director specializat la orice, inclusiv la pompe și irigații?), Iulian Vițel, șef birou Operațiuni, care îl înlocuiește pe Dragoș Chicoș (și tocmai uns șef peste tineretul PNL de la Șendreni), Oana Manea, sef Serviciul Patrimoniu și Exploatare, Andrei Florea, șef (cu împuternicire) la serviciul Achiziții și Avize, care îl înlocuiește pe Norocel Sava, acum doar consilier.

Cu acești oameni, directorul Sorin Pârvu spune că va mișca cu forță noile proiecte de îmbunătățire a sistemului ancrasat al irigațiilor din Câmpia Covurlui. Puțin probabil, cel puțin atât timp cât din schema de decizie încă fac parte doi dintre groparii irigațiilor gălățene: Petre Bărceanu și Ioniță Oprea, unul șef la serviciul Administrativ, celălalt șef la Resurse Umane.

Este adevărat, schema caracatiței de putere și decizie la FTIF Galați s-a reașezat cumva, după venirea stolului de șefi tineri trimiși în teren de PNL Stângă, dar care nu prea folosește la nimic, cât timp de manivelele pentru deversări de bani trage „expertul” Ionel Chiriță. Pentru necunoscători, Ionel Chiriță este eminența forțoasă de pe circuitul adjudecării de lucrări cu bugete mari și cu defecte de fabricație catastrofale (canale cu pantă inversă, batardouri aberante, stăvilare ilegale, etc.) dar și „buldozerist trucator financiar” de la Hidraconstruct,  care, normal,  contestă adjudecarea de lucrări de la SPA Dunăre.

Despre metodele de lucru ale buldozeristului Chiriță vom detalia într-un episod următor, deoarece povestea prăduirii sistemului FOUAI (președinte Gheorghe Ifrim) și a distrugerii stației de pompare SRP Vânători este lungă și lată și are dosarele bine pitulate și blătuite la organele statului de Partid, și mai ales la ministerul agriculturii Daea. Acum, stă sub presiune chestiunea recepției investiției de blazon din portofoliul „noii echipe” de la FTIF Galați: Cotu Văleni de sub malurile câș ale Prutului.

Recepția la lucrările de la Cotu Văleni bate pasul pe loc (să răsară busuioc) cam de vreo doi ani

O pustie de neconcordanță între vederile proiectantului și ale constructorului pe chestiunea unui mal de la Prut, care trebuia să fie mai pieziș (și a ieșit cam curmeziș) reconfirmă obiceiul prost al aflării în treabă cu orice preț. Chiar dacă regula este „constructorul face ce îi desenează sau scrie proiectantul” și apoi predă lucrarea cu avizul Comisiei de recepție (comisie compusă din reprezentat ANIF București, reprezentant CJ Galați, reprezentant ISC și trei membri FTIF Galați), treaba nu e deloc simplă, deoarece constructorul nu e oricine. Este chiar jupânul lucrărilor primite pe linia licitațiilor de insucces tehnic, dar de mare impact și dedicație în estorcarea bugetelor generoase: Ionel Chiriță, de la nelipsita firmă Hidraconstruct. E de amintit aici ce nu văd organele de cercetat coincidențe și rafistolări de bugete.

Când Hidraconstruct Chiriță apare, apa din canale stă pe loc sau dispare

E chestie de canale cu pantă inversă, infiltrații sau fisurări, stăvilare blocate, irigații din canale de desecare, etc. Etapa licitațiilor răsucite,  în care Hidraconstruct a câștigat după reajustare de preț este istorie, acum s-a trecut la nivelul superior: faci din lucrare doar ce-ți convine, proiectul fiind doar o țidulă inutilă.

Cum este posibil să execuți o lucrare fără să respecți proiectul (de exemplu lucrarea de la Cotu Văleni)?  Eh, e un fleac de recalculare!

Intrai cu 35 milioane, dar la minister se făceau mici înțelegeri, hai s-o facem cu 57 milioane! Trebuie luat totul de la capăt. Proiectantul făcea calcule de reajustare a prețurilor, să fie mai ieftin…Tot era scump. S-o reevaluăm! Și au reevaluat-o: din 57 s-a făcut 74. E cale bătută. Se scoate la licitație cu 28, ofertează un constructor cu 32, nu e bine!!!, trebuie reașezată, și a ajuns 64, adică dublu de cât s-a oferit inițial. La Cot a fost pe circuit un proiectant, un expert, care cunoaște prețul pieței, care… Proiectantul Condruț a decedat anul trecut. Poate și din motive de logică specială la licitațiile cu irigații de Partid: totdeauna jocul este așa – reevaluare, să fie mai ieftină, dar să iasă mereu mai scump!

La Cotu Văleni, ultima reevaluare de prin 2021 era de 74 milioane de lei. Scopul este ca să câștige lucrarea cine trebuie. Hidraconstruct a avut preț mare, era pe locul patru, dar a reușit să-i îndepărteze pe cei care au câștigat. Le-a găsit hibe și defecte. Câștigătorul lucrării de la Cotu Văleni, Tancrad și Remico, lucrează pe investiții și la Brăila, și acolo lucrarea duduie. La Galați nu se poate, stă pe loc de aproape trei ani.

Contestarea licitației de la Cotu Văleni e pusă deja pe deviza clasică de acțiune mafiotă: „România este țara unde orice este posibil” adică, interpretată în stil ghepardian, toate lucrurile trebuie schimbate pentru ca nimic să nu se schimbe!

 

N-ar fi prima oară când firma Hidraconstruct lovește pe la spate, operată din umbră de soțul dnei patroane Valentina Chiriță, Ionel Chiriță. Asociat cu Tică Răileanu, de la Hidrogal Mark, Chiriță este supra potent financiar. Hidraconstruct  este condus de soția lui Chiriță, Valentina Chiriță, dar în rol de băiatul dur, tupeist, scandalagiu, traseist, specialist închipuit, fără pregătire, ce se prezintă și se semnează inginer, dar în afaceri cu textile, cu mobilă, cu farmaceutice, specializat pe falimentat firme și pe băgat la licitații săgeți (gen Intransiv), este altcineva.

La astfel de probleme are de făcut față noua echipă de conducere de la FTIF Galați. Cotul Văleni este singura investiție în execuție, canalul de beton monolit este finalizat, folia este fixată pe canalele vechi, cel nou nu are nevoie de poliuree, dar are panta inversă. „Experții” în impostură de la FTIF nu au cerut clarificări, se știa de viteza mai mică a apei, trebuia dalat, trebuia găsită soluția tehnică, reducerea rugozității, creșterea vitezei sau scăderea pantei. N-a fost interes, a fost incompetență fără limite, acum este prea târziu.

Expertiza a lovit cu măciuca: canalul este deja turnat și eroarea nu mai poate fi remediată, se adaugă plăcile fisurate, de profunzime, care se amplifică. Mai mult, apa trebuie să urce la deal, cota din amonte fiind mai mare decât cea din aval.

Cum va rezolva aberația tehnică de la Cotu Văleni „expertul” Chiriță? Probabil cu metoda verificată: fără accept, fără documente, cu intimidări, fapt împlinit și pumni în masă. Fincă face pe băiatul rău, i se reține garanția de lucrări la marea plesneală?!! Bună glumiță!

Ce e nou în irigațiile din Câmpia Covurlui? Răspuns corect: Nimic!

 

 

 

 

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

2 commentsOn Când să spunem gata! directorii prăduirilor din irigațiile Câmpiei Covurlui se duc, hopa! ei se întorc

  • Cetateanul multumit

    liberalii nu mai apreciaza oamenii de valoare. nulitatile sunt promovate…

  • Un liberal autentic

    Daca liberalii nu se vor trezi, va fi greu! Conducerea partidului la nivel local e reprezentata doar de apropiati ai sefului. Cei mai multi nu au dovedit nimic, iar daca au avut rezultate, au reusit doar pe smenuri.
    Gafton ar putea sa ia lectii de la baietii astia.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu