Cancerul hepatic primitiv si secundar și cancerele colorectale sunt atacate cu chemoembolie și la Galați

In Sanatate, Sistemul

Gata, la Spitalul Județean Clinic de Urgență „Sf Apostol Andrei” din Galați se fac operații de chemoembolizare hepatică, in cadrul proiectului «Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare dezvoltare si crearea de noi infrastructuri de cercetare», în parteneriat cu Academia de Științe Medicale. Este proiectul minune prin care a fost achiziționat angiograful instalat în cadrul spitalului, și care va fi piesa centrală în aplicarea procedurilor unor pacienți cu cancer hepatic, atât primitiv dar și secundar (hepatocarcinom si respectiv metastaze ale unor cancere colorectale)

Pacientii vor beneficia de proceduri de chemoembolizare hepatică cu microsfere absorbabile, adică o procedură endovasculară de ultimă oră în tratamentul acestor maladii

Chemoembolizarea hepatică reprezintă o metodă de tratament minim invaziv al cancerului hepatic, fiind o procedură adresată pacienților fara indicație chirurgicală. Se efectueaza în sala de operație dotată cu angiograf, cu anestezie locală, fără a fi nevoie de anestezie generală sau sedare. Cu ajutorul imaginilor angiografice, un cateter extrem de subțire permite embolizarea selectivă a arterelor nutritive ale tumorii hepatice ; astfel, chimioterapicul administrat intraarterial în tumoră, prezintă concentrație maxima și reacții sistemice minime iar particulele de embolizare întrerup alimentarea nutritivă a tumorii.

Procedurile vor fi efectuate de dr. Radu Dumitru (coordonator echipă), de la Spitalul Fundeni și o echipă de medici din Galați – dr. Laura Rebegea, dr. Dan Botezatu, dr. Gabriela Bălan, dr.Lupu Mary  Nicoleta și asistenții de radiologie  as. Grecu Mihaela, as. Raducu Mariana si as. Bogdan Oana.

Dr. Radu Dumitru,  medic în cadrul Institutului Clinic Fundeni şi coordonatorul proiectului„Vrem să facem cunoscut acest tip de tratament pacienților din Galați și din județele apropiate. A fost o decizie a Academiei de Științe, pentru a avea o distribuție geografică cât mai largă a acestei proceduri. Echipa este pluridisciplinară, pentru situațiile de comorbidități.

Este un domeniu nou, aflat în expansiune continuă la nivel european şi chiar mondial, iar una din componentele acestei proceduri este chemoembolizare. Se aplică de exemplu pentru situațiile de ciroză și cancer avansat. Aceasta procedură  substituie intervenţiile chirurgicale clasice. Vorbim aici de pacienţi care, din cauza gravităţii diagnosticului şi a stadiului bolii, nu au indicaţie chirurgicală. Până acum, aceşti pacienţi nu aveau alte soluţii terapeutice cu excepţia chimioterapiei sistemice. Vom efectua aceste proceduri de chemoembolizare în cadrul Laboratorului de angiografie a Spitalului Judeţean Galaţi. Acest tip de procedură necesită un timp minim de internare faţă de chirurgia clasică, cu o incizie minimă de doar doi sau trei milimetri, cât să ne permită să facem anestezia locală. Principiul procedurii, pe scurt, este acela de a administra o cantitate cât mai mare de chimioterapic la nivel local, direct în tumoarea hepatică. Procedura este scumpă, de 2500 de euro, dar o aplicăm gratuit pacienților internați în spitalul județean, deci asigurați ai statului român. Dacă ne referim la cancerului hepatocelular,  fără tratament,  rata de supravieţuire este de  doar 20 la sută, la doi ani de la diagnostic. Prin chemoembolizarea cu microparticule, rata de supravieţuire la doi ani ajunge undeva la 50-60 la sută”. 

Chemoembolizarea hepatică cu microsfere absorbabile se va desfășura pe o perioadă de cinci ani şi prevede tratarea a 50 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer colorectal sau hepatic.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu