În doi ani, Universitatea „Dunărea de Jos” a modernizat un cămin, iar Primăria s-a făcut că văruiește un parc

In Actual, BugeTun, Local

Inaugurarea căminului studențesc A, reabilitat din temelii, a dovedit încă o dată recordul de indolență al Primăriei chiar și în comparație cu o altă instituție de stat.

Dezafectat aproape 20 de ani, căminul A al campusului studențesc a fost în sfârșit adus la standarde actuale. Iar primarul a venit să se laude și să fie băgat în seamă deși parcul pe care se angajase să-l reabiliteze în fața căminului arată ca o spoială, inclusiv o spoliere de bani publici.

Căminul, construit după anii ’50 dimpreună cu blocurile dimprejur și căminul B, a fost părăsit de prin 2000 fiindcă inclusiv structura sa de rezistență lăsa de dorit. Însă, în ultimii doi ani, cu eforturi susținute și rugăminți fierbinți la Ministerul Educației, Universitatea (de stat!) „Dunărea de Jos” a reușit nu doar să-l reabiliteze, dar și să-l aducă la un minim de standarde actuale.

Cu aproape două milioane de euro investiție, pe din două cu bugetul central, s-a reușit refacerea structurii de rezistență, dar și recompartimentarea, astfel încât camerele să aibă băi individuale, spații tip bucătărie, sisteme PSI, inclusiv senzori de fum, camere de studiu, dar și o zonă de menaj la subsol. Astfel, dotările includ mobilier complet, televizoare, plite de gătit, dar și mașini de spălat și uscător rapid, ba chiar și supraveghere video pe culoare. Iar toate acestea la costuri de regie care se vor situa la același nivel cu cele practicate în mod normal.

„20 de ani, acest cămin a fost o pată neagră pe obrazul Universității. Am reușit însă să-l punem la punct, să-l aducem la standardele pe care orice student și le dorește”

s-a mândrit prorectorul Cezar Bichescu. Tot el a ținut să sublinieze faptul că prezența primarului la inaugurare se datorează sprijinului acordat de Primărie „la exterior”, adică, așa cum s-a angajat primarul Ionuț Pucheanu, la refacerea parcului din fața căminului.

Primarul, la cerșit atenție fiindcă a dat cu var

Doar că, așa cum se poate vedea în ilustrațiile de mai jos, primarul a venit la inaugurare probabil tocmai ca să se observe și mai tare cu câtă bătaie de joc a tratat instituția pe care o conduce acest minim sprijin pe care l-a acordat investiției făcute de Universitate.

Practic, într-o senină zi de inaugurare festivă, parcul își etala aleile crăpate, cu dale răsculate, stâlpii de iluminat strâmbi, unii aproape să cadă, băncile vechi, scorojite, unele cu crăpături în scânduri și, ca un deodorant peste o cămașă plină de negru la guler și transpirație, gazonul tip rulou azvârlit neglijent peste un pământ care, din câte știm și vedem în spațiile verzi dimprejur, poate rodi iarba – dacă este îngrijită – la fel de luxuriantă ca plantele exotice din pădurile tropicale.

„Parcul este refăcut. Un parc poate așa cum ar tebui să fie toate celelalte din Galați. Dar cu siguranță le va veni și lor rândul”

a cuvântat senin primarul, venit spilcuit să se tragă în poză cu prorectorul Bichescu și o directoare din ministerul Educației care a citit niște aberații de pe o foaie. Între noi fie vorba, o reprezentantă atât de jenibilă a guvernului Dăncilă că nici n-am mai catadicsit s-o tragem în poză. O găsiți în toată splendoarea în filmul de la finalul acestui material.

Sincer, când l-am auzit pe primar cu câtă siguranță ne prostește în față, am ieșit afară să ne mai uităm o dată la marea realizare – aveam impresia că nu ne puteam crede ochilor! Știți expresia aceea – „dă-i cu negru peste verde/Că românu-i prost, nu vede”… Ei, exact așa arată parcul, cu rulourile de gazon trântite peste ceea ce ar fi trebuit să fie pământ sădit cu o iarbă îngrijită, eventual și flori, cu var dat peste niște stâlpi descărnați până la armătură, ba și peste o buturugă rămasă de la uciderea unui tei falnic.

Cu toată părerea de rău, când aveți drum prin Grădina Publică, faceți doi pași și până la acest cămin. Să ne spuneți dacă avem noi dioptrii aiurea la lentile și nu vedem bine. Sau poate ne-am dereglat la coif și ținem morțiș să-l criticăm pe primar și când nu este cazul.

Chiar suntem curioși să aflăm și cât a mai costat această „ctitorie” și ce firmă a încasat bani publici pentru o asemenea fușereală de toată jena. 

Deocamdată, filmul și așteptăm să ne spuneți dacă, după ce ați văzut spoiala din zonă, vi se pare că avem sau nu dreptate.


Află în acest link cum poți să susții financiar activitatea publicației independente Alternativa – Jurnalism fără mogul.

 

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu