Pe de altă parte, ÎNCĂ 1,1 milioane de euro au șanse să fie votați astăzi pentru Calorgal prin nebăgarea de seamă, indiferența sau complicitatea consilierilor.
În ședința Consiliului Local, primarul va încerca să treacă o hotărâre – ilegală în opinia noastră – prin care gaura neagră Calorgal să-și „umfle” capitalul social la mai mult decât dublul celui actual.
„Proiect de hotărâre privind majorarea capitalului social la Societatea Calorgal S.A. Galați”
Practic, de la 4.930.925 lei (1,07 milioane de euro), cât are capital social Calorgal în prezent, primarul vrea să ajungă la 10.032.930 de lei (2,25 milioane de euro) prin suplimentarea de la buget cu 5.400.000 de lei (1,17 milioane de euro).
Mai țineți minte când scria colegul Iulian Grosu aici, pe Alternativa – Jurnalism fără mogul că Pucheanu dă 10 mii de euro pe un studiu care nu îi va folosi la nimic? În buna lui credință și prezumție de negolănie se înșela! Iată rezultatul.
Deși, din câte am înțeles din surse de încredere, directorul Calorgal are greutăți în a explica celor din Consiliul Local cum s-a cheltuit subvenția de două milioane de euro din această iarnă, primarul vrea să îi mai dea un milion și o sută de mii de euro!
Cine are chef să citească elucubrațiile primarului din expunerea de motive o poate găsi mai jos. Dacă voi înțelegeți ceva, să ne spuneți și nouă.
Totuși, ca să rămână subliniată pentru posteritate, merită citată următoarea gogoriță:
„Testul investitorului privat prudent (…) a concluzionat că acțiunea de finanțare este una fezabilă și ar fi realizată de către un investitor privat în condiții de piață, independent de orice considerent de politică publică, strict datorită performanțelor financiare oferite de acest demers.”
Nu, zău! Care performanțe financiare? Primește vreun privat subvenții de la stat cu ghiotura precum Calorgal?
Noi ne-am uitat la capitalul social al altor două firme, dar private și profitabile:
SN Damen, peste 2.200 de angajați, 6,5 milioane de euro, iar Arabesque, peste 2800 de angajați, 14.005.000 de lei capital social (300 de mii de euro).
Iar Calorgal are doar 480 de angajați, de la 1 decembrie 2108 va mai avea doar 177 de angajați, dar nu poate face performanță fără minim 2 milioane de euro la teșcherea, adică 13.000 de euro per angajat!
Iar asta în condițiile în care mai și încasează subvenții anuale de peste 2 milioane de euro cu doar 15.000 de apartamente racordate, iar consilierii sunt efectiv luați de proști și puși să aprobe aceste sume după ce ele au fost plătite de facto…
Pentru ca prosteala să țină și mânuțele consilierilor să fie mai ușor ridicate pentru un vot ce s-ar putea lăsa pe viitor cu nino-nino, toată tărășenia a fost sprijinită cu un studiu pompos intitulat „Testul investitorului privat prudent”.
Studiul este elaborat de o firmă „celebră” FDI Top Consult, aceeași care o plătea pe judecătoarea Camelia Bogdan, din dosarul ICA al lui Dan Voiculescu, pe la seminarii organizate de Ministerul Agriculturii.
FDI Top Consult SRL, a târgovişteanului Lucian Păuna, este astăzi firmă de consultanţă acreditată pe lângă Ministerul Agriculturii şi derulează proiecte cu Agenţia pentru Finanţarea Proiectelor Rurale. Înființată pe 10 iunie 2010, sub numele de SC Green Ecolet SRL, în Suteşti, judeţul Brăila, avea ca obiect de activitate recuperarea materialelor reciclabile sortate.
Păuna a schimbat denumirea în FDI Top Consult SRL în noiembrie 2010, când a mutat sediul firmei la Bucureşti şi a schimbat obiectul de activitate în “consultanţă pentru afaceri şi management”.
În 2011, societatea adaugă noi domenii de activitate, anume “activităţi ale agenţiilor turistice” şi “activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor”. Adică exact activitatea derulată pentru Ministerul Agriculturii, în 2014, la Poiana Braşov, unde Camelia Bogdan a participat la o sesiunea de training pentru persoane din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. Astfel, judecătoarea a predat cursuri pentru “prevenirea fraudei şi a corupţiei, în vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene”, lucru considerat incompatibil cu statutul de magistrat care nu permite venituri suplimentare decât din activități didactice în instituții de învățământ.
Citește și: Profitabila Calorgal ar putea fi constrânsă să returneze banii. Dar și cetățenii ajutoarele…
Ca dovadă a superficialității studiului executat de FDI Top Consult asupra Calorgal, iată câteva perle din acesta:
„SC CALORGAL SA asigură în principal buna funcționare a sistemului de termoficare a Municipiului Galați și Tecuci”
Calorgal SA „cuprinde totalitatea activităților privind producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice, desfășurate la nivelul unităților administrativ-teritoriale sub conducerea, coordonarea și responsabilitatea autorităților administrației publice locale”. Adică Electrocentrale, producătorul de agent termic, a fost eliminat dintr-o lovitură de… condei!
„Proiecțiile se raportează la datele înregistrate in ultimul exercițiu financiar încheiat, care servește ca punct de referință – 2016”. Deci vă dați seama cât de actuale sunt!
Un lucru foarte important, la care consilierii ar trebui să deschidă bine ochii ca să nu deschidă apoi buzunarul, este faptul că, în studiul amintit, FDI Top Consult condamnă bugetul local la subvenționarea Calorgal pe cel puțin 10 ani de-acum înainte. Și pe ce sume! Mai mult decât dublul încasărilor din vânzarea efectivă de căldură și apă caldă!
Problema foarte gravă este aceea că, din toamna acestui an, România ar trebui să nu mai acorde subvenții pentru sistemul centralizat de încălzire și apă caldă. Altminteri, riscăm o procedură de infringement din partea UE. Să zicem că se va mai deroga de la termen, dar nimic nu se poate prelungi dincolo de 2019, hai 2021 maxim!
Deci antamarea a câte 1,7 până la 3,4 milioane de euro anual pentru subvenții către Calorgal, pe o perioadă de alți nouă ani de-acum înainte nu este doar păguboasă, dar și ilegală.
Conform studiului aiuristic al FDI Top Consult, diferența dintre a băga acum 1,1 milioane de euro suplimentare la capitalul social al Calorgal și a nu-i băga este aceea dintre 3,5 milioane de euro rezultați din exercițiul financiar până în 2026 și aceea de a avea datorii de 4,5 milioane de euro la acea dată. Da, dar uitați-vă cu atenție la tabelul de mai sus! Toate astea se vor petrece cu prețul a cel puțin alte 17 milioane de euro băgate în gaura neagră Calorgal sub formă de subvenții!
Bineînțeles, Calorgal SA este sortită pierii în brațele falimentului. Și atunci, la ce bună majorarea de capital social? Sunt niște credite de luat, niște firme-căpușă de plătit blat, niște salarii compensatorii cât China de dat la „atârnații” din stufoasa structură de personal din birouri?…