Caiacele pe Dunăre au explorat Zona Interzisă ce leagă/separă? Galațiul de Brăila

30 de caiace au plecat de la Brăila și au sosit la Galați după o cursă de 4 ore pe Dunăre. Nu e mare lucru, dar este enorm pentru idea de a face dintr-un astfel de eveniment de început de primăvară semnalul deschiderii sezonului turistic în Zona Metropolitană Dunărea Polis Galați-Brăila. Sună abisal, e normal, dacă raportăm totul la abisul mental dintre mahării Puterii PSD de la Galați și Brăila și la prăpastia dintre intenții și realizări în turismul pe Dunăre la Dunărea Polis. Au tras peste prăpăstii un fir al cooperării și angajării pe axa Dunării  50 de tineri activiști ai Comunității RO100 Curăţăm Galaţiul (și Brăila). Oricum, este mai mult și mai de ținută decât ce însăilează penibil Primăria Galați în Festivalul Scrumbiei.

 La câtă subdezvoltare și depopulare este la Galați, merge și ironia cu „deschiderea sezonului turistic”

Am avut deci prima ediție de extracție civică a „Cursei Caiacelor pe Dunăre”, un prim pas în relansarea turismului în zona Galați – Brăila, prin valorificarea potențialului unic al Dunării.  Pe o vreme însorită, aproximativ treizeci de ambarcațiuni și aproape cincizeci de temerari la padele, printre care și reprezentanți ai autorităților din Brăila și Galați, au mers pe Dunăre de la Brăila la Galați și au dat startul sezonului turistic 2018.

În așteptarea participanților la croazieră, gălățenii din zona foișorului de pe Faleză au încins o horă împreună cu membrii școlii “Dans Popular Galați”. Au ascultat apoi muzica interpretată de “Evergreen Live Music Duo” și de Fanfara ”Valurile Dunării”.

La sosirea pe Faleză, caiaciștii au fost întâmpinați de un public numeros și entuziast și li s-au înmânat diplome de participare din partea organizatorilor.

Iubitorii sportului cu padela care au participat la Cursa Caiacelor și publicul de pe mal au fost acompaniați la evenimentul turistic de partenerii Comunității- Imbold Galaţi și UVSAR Galați, ”Dans Popular Galați”, fanfara ”Valurile Dunării” din cadrul Centrului Cultural Dunărea de Jos Galaţi, Evergreen Live Music Duo și 360 Degrade.

Prin această acţiune, Comunitatea RO100 Curăţăm Galaţiul îşi propune să determine schimbări, în primul rând la nivel de mentalitate

Dunărea trebuie să devină mai mult decât un simplu cuvânt, care nu mai spune nimic gălăţenilor. Redescoperirea Dunării poate reprezenta cheia succesului în dezvoltarea orașelor Brăila și Galați, dar și a întregii zone.

Demonstrația e fost făcută: împreună, se poate!

Paul Găvănescu, consilier local PNL Galați: „Proiect comun Brăila –Galați, este o provocare, o încercare extraordinară din partea unui grup care a avut un scop – să aducă în atenție șansa turismului dunărean. E motivație și pentru factorii de decizie să acționeze. Comunitatea de tineri România 100 Galați  a dat o amploare neașteptată evenimentului, este nevoie de o atfel de acțiune, o cursă a explorării spațiului dunărean, de plăcerea trasului la padele, e o activitate ce sparge barierele comodității. Dacă ar fi o competiție, s-ar putea oferi și un premiu, ar ridica nivelul participării”.

Canotor anonim Brăila: „N-a fost o întrecere, ci doar o plimbare cu prietenii, am descoperit frumusețile Dunării și vrem să promovăm și acest sport, poate îl transformăm și într-o competiție Galați-Brăila”.

Alina Seghedi, coordonator platforma România 100: „Dezvoltarea plutește pe Dunăre, este superbă priveliștea, se văd posibilitățile de dezvoltare – faleza, ștrandul – sigur, după ce se curăță gunoaiele. Cu arhitecții aș începe de urgență un proiect de urbanism inteligent. Sunt oportunități de dezvoltare a turismului, ar fi foarte utile escapadele  turistice cu caiacele pe Dunăre, cu servicii oferite de ghizi, care să facă atractive astfel de activități. Cu sprijinul primăriilor, s-ar mări efectele activităților turistice de acest gen”.

Marian Dumitru, coordonator Comunitatea RO 100 Curățăm Galațiul: „ Credem în potențialul turistic al Galaților, Dunărea pulsează viață, este  o legătură puternică Galați-Brăila, sudată azi și de participarea simbolică – un consilier local din Galați, unul din Brăila și un director din Primăria Galați, dar și invitați de la București. „Sezonul turistic” este o ironie, pentru că nu există încă… Iată, noi am mobilizat 30 de caiace, am adus niște turiști din București, poate fi un model contagios, la anul o să fie mai mult decât azi. Suportul material a fost al Asociației Imbold, dar au venit mulți cu ambarcațiunile proprii. Primăria ar putea susține caiacismul și explorarea, ce poate fi făcută prin sport și mișcare. Expedițiile cu ghid local, cu promovarea poveștilor Dunării pot fi un obiectiv de viitor. Dacă noi, un grup de 10-20 de oameni am putut face atâtea, am desfășurat un drapel uriaș, am adus fanfara, am oferit un concert simfonic, vă dați seama câte ar putea face Primăriile reunite din Galați și Brăila?”

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Exit mobile version