Bunurile de la Lacul Vânători sunt dezmembrate și vândute la fier vechi. În 2019, Primăria Galați promitea skijet-uri, pontoane plutitoare, căsuțe rustice și terase la Lacul Vânători

In BugeTun, ClientiCaptivi, Local

Gospodărire Urbană SRL, cea care are în administrare Lacul Vânători, vrea să vândă la fier vechi bunurile publice aflate în zona cu pricina. Lacul Vânători (zis și Lacul Partidului) ar fi trebuit să intre într-un program intens de modernizare încă din 2019, conform unui calendar făcut public chiar de către cei de la Gospodărire Urbană, societate aflată în subordinea Consiliului Local Galați. Lacul Vânători a rămas însă în paragină, așa cum se întâmplă de mai bine de 20 de ani, iar bunurile aflate pe malurile lacului au început acum să fie dezmembrate și vândute la fier vechi.

Potrivit unui raport întocmit în luna ianuarie 2019 de cei 7 membri ai Consiliul de Administrație (CA) al SC Gospodărire Urbană SRL Galați (societatea de interes public care are în administrare Lacul Vânători), în acest loc de agrement ar fi trebuit făcute următoarele lucrări de modernizare (vezi facsimil mai jos):

1. Racordarea zonei de agrement la rețeaua de energie electrică disponibilă

2. Amenajarea căilor de acces pe dig și în pădure

3. Realizare rețea de canalizare

4. Spații de joacă pentru copii

5. Realizarea împrejmuirii zonei de agrement

6. Achiziționarea de bărci, hidrobiciclete și skijet-uri

7. Amenajarea unei piste de canotaj

8. Amenajarea unei plaje cu nisip și bazin de apă

9. Amenajarea de locuri de parcare în pădure

10. Compartimentare lac pentru: pescuit sportiv, agrement nautic și scăldat (inclusiv pentru copii)

11. Realizarea unei instalații de tratare a apei

12. Amenajare spații de cazare pentru turiști cu căsuțe rustice racordate la rețeaua de apă, iluminat și canalizare

13. Amenajare zonă pentru evenimente și reuniuni

14. Terasă restaurant cu specific pescăresc, cu ieșire la malul lacului

15. Discotecă

16. Zonă de promenadă în pădure

17. Amenajare zonă picnic în pădure cu foișoare și grătare

18. Zonă pentru campare cort

19. Sistem de supraveghere permanent

20. Sistem de iluminat cu reflectoare/proiectoare pe timp de noapte

21. Sistem de taxare automat

22. Clădire administrativă cu dotări anexă

23. Reabilitare și consolidare dig și sistem de evacuare a apei

24. Reabilitare canal de preaplin

25. Terenuri pentru activități sportive: fotbal, tenis, volei, baschet, etc.

26. Pontoane plutitoare pentru ancorare ambarcațiuni (hidrobiciclete, bărci, etc.)

27. Grupuri sanitare, dușuri și anexe specifice activității desfășurate.

 

Iată mai jos articolul pe care l-am publicat în data de 30 ianuarie 2019, în Alternativa – Jurnalism fără mogul, cu privire la investițiile fantomă anunțate la Lacul Vânători (cunoscut și sub numele de Lacul Partidului).

Autoritățile locale vorbesc despre skijet-uri, căsuțe rustice și discotecă la Lacul Vânători. Cum arată investițiile care nu se vor face niciodată

Era o listă cu 27 de puncte care mai de care mai interesante.

Suna foarte bine „sistem de iluminat cu reflectoare pe timp de noapte” sau „pontoane plutitoare pentru ancorare ambarcațiuni”.

Problema este că nu s-a întâmplat absolut nimic bun la Lacul Vânători de atunci și până astăzi.

Din ianuarie 2019 încoace, au trecut mai bine de doi ani și jumătate, iar Lacul Vânători este în continuare în paragină, într-o stare de degradare oripilantă.

Pare că autoritățile locale au lăsat în mod intenționat să se degradeze acest loc de agrement aflat la Lacul Vânători pentru ca apoi să aibă motiv să îi vândă bunurile la bucată, la fier vechi, și cine știe ce proiecte imobiliare să născocească în acea zonă.

În ultimii ani, la Lacul Vânători doar s-au pompat degeaba bani publici. Ca într-un lac fără fund.

De exemplu, în anul 2017, Lacul Vânători a înghițit de la bugetul local suma de 463.657 de lei (100.000 de euro) și a produs venituri de numai 164.934 de lei. Așadar, o pierdere importantă, de aproape 300.000 de lei.

Gălățenii care se încumetau să mai meargă vara la Lacul Vânători o făceau pe propria răspundere și pe riscul lor, căci plaja nu era amenajată, lacul era plin de gunoaie și sticle sparte iar locurile de grătar arătau mizerabil.

Între timp, Lacul Vânători a fost închis publicului pentru că nu avea toalete conforme din punct de vedere sanitar și nu prezenta garanții pentru cei care veneau să înoate acolo.

Cu toate astea, Lacul Vânători a avut personal plătit acolo din bani publici, chiar și șefi care de fapt nu administrau nimic.

Luau salarii degeaba (vezi articolul mai jos).

Municipalitatea taxează cu 6 lei intrarea la “Lacul Vânători”, deși nu oferă absolut nimic de acești bani (galerie foto)

Iată că acum bunurile de la Lacul Vânători sunt dezmembrate, date la casat, la fier vechi, la gunoi, interesant ar fi să aflăm unde anume vor ajunge aceste bunuri.

Cum la fel de interesant ar fi să aflăm și unde anume au ajuns șinele vechi de tramvai scoase de la Casa Roșie până în Bariera Traian, care probabil i-au îmbogățit pe unii.

Potrivit unui proiect de hotărâre care va fi supus votului consilierilor locali la ședința din luna septembrie 2021, sunt propuse pentru casare următoarele obiective de la Lacul Vânători:

1. Cabină salvamar

2. Cabină metalică DJ

3. Copertină PVC cu schelet

4. Pichet incendiu Lac Vânători

5. Pichet incendiu Port Ambarcațiuni.

Gospodărire Urbană SRL solicită trecerea acestor bunuri din domeniul public în domeniul privat al Municipiului Galați pentru a le putea da la casat (vezi facsimil mai jos).

Cui, unde, cum și pe câți bani vor fi valorificate aceste bunuri – astea sunt lucruri pe care vom încerca să le aflăm.

În acest moment nu există un proiect de modernizare a zonei de agrement de la Plaja Vânători.

Administrația Pucheanu nici măcar nu a încercat să acceseze fonduri europene pentru a face din Lacul Vânători un loc modern pentru petrecerea timpului liber.

Și nici nu a vrut să aloce fonduri consistente din bugetul Primăriei Galați pentru a face acolo o zonă frecventabilă pentru gălățenii amatori de distracție, asta deși în anul 2019 spunea că vrea skijet-uri pe lac, pontoane plutitoare, discotecă și alte minuni care, evident, au fost îngropate într-un dosar cu șină.


Dacă vrei să sprijini financiar publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face dând click AICI. Sau mergi mai jos, spre contul nostru de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu