Brateșul, în pericol de teleormanizare! Daea șovăie dacă să dea Balatonul României consilierului lui Dragnea

La câtă apă înconjoară Galațiul, v-ați fi așteptat ca, după atâta domnie PSD, să nu avem și noi Belina noastră?

Mai multe indicii i-au condus pe jurnaliștii de la Cetățeanul.net la ideea clară că, la Galați, se pregătește o reeditare a concesiunii din Teleorman. Doar teama lui Daea pare că a făcut ca Brateșul să nu ajungă (încă) într-o situație de tip Belina.

Lacul Brateș este cel mai mare lac românesc din zona de luncă, cu un luciu de apă de 2.042 ha. Este numit și „Balatonul României” pentru că este „cel mai mare”, dar și în amintirea faptului că pe la 1900 încă mai era un lac imens, de 27.000 ha de luciu de apă, după cum notează și cei de la Cetățeanul.net.

„Abandonat în 2001, când a fost falimentată fosta societate de stat Pescogal SA, prin care era administrată și Ferma Piscicolă Brateș. Deși ar putea deveni o afacere în producție de pește și agrement și din 2007 au fost depuse mai multe cereri de preluare a lacului în concesiune, Ministerul Agriculturii și Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) n-au dat curs solicitărilor. Sub Guvernul Dăncilă, șansele ca „Balatonul României” să fie reabilitat au scăzut. Recent, ministrul Petre Daea a afirmat că Lacul Brateș nu poate fi concesionat pentru că nu permite legea!”

După ce amintesc că, acum 100 de ani, lacul avea 27.000 ha, jurnaliștii notează că s-au făcut îndiguiri interbelice pentru a se stăvili revărsările Prutului, dar și desecările de după anii ’59, în vederea obținerii de teren agricol. Astfel, luciul de apă s-a redus succesiv la 7.900 ha și apoi la cele puțin peste 2.000 ha de astăzi.

Pe de altă parte, jurnaliștii notează că

„În anii ’60, a fost înființată Ferma Brateș, care împreună cu alte exploatări piscicole a fost inclusă în Întreprinderea Piscicolă Galați. O mare parte din peștele pescuit din Brateș și din Dunăre ajungea la fabrica de conserve. Tradiții erau din 1912, când la Galați au fost înființate „Pescăriile Statului”, din care făceau parte un port de pescărie, o hală acoperită pentru vânzarea zilnică en gros a peştelui, spaţii pentru angrosişti şi comisionarii de peşte, o staţie de încărcare a peştelui în vagoane CFR, un frigorifer central, o piaţă pentru căruţele care cumpărau peşte pentru desfacere la sate, depozite de gheaţă etc. În 1992, întreprinderea de stat a fost transformată în Pescogal SA Galaţi, care producea 17% din producţia de conserve de peşte din România. Prin 1994, liderii PDSR Galați l-au numit director pe Florin Pâslaru, care a falimentat Pescogalul.”

Relansarea de după perioada Pâslaru a fost sortită eșecului.

„În 2001, activele Fermei Brateș au fost scoase la licitaţie. Sediul fermei, magazii, utilaje, bărci şi unelte de pescuit au fost cumpărate de Stelian Rusu, un fost hocheist. În 1997, Rusu reuşise să preia, de la Primăria Galaţi, Plaja Brateş şi Restaurantul „Perla”, amenajate în anii ’60 pe malul lacului. De fapt, banii nu erau ai lui Rusu, ci ai lui Alfonso Calderone, un italian aflat în căutarea unei afaceri. Fostul hocheist s-a ocupat, la început, doar de exploatarea plajei. Ulterior, a obținut și concesionarea în nume propriu a Lacului Brateș, dar nu a făcut mare lucru. La un moment dat, Stelian Rusu s-a asociat cu inginerul piscicol Grigore Mihalache, care fusese șef de fermă la Brateș până în 1997 și a pus la punct un plan de refacere a exploataţiei piscicole. Însă, la scurt timp, Rusu a decedat și astfel s-a anulat concesiunea încheiată în nume propriu. De atunci, Lacul Brateș este abandonat. Fundul lacului s-a colmatat din cauza aluviunilor aduse de viiturile de pe râul Chineja și adâncimea a scăzut până la 1,2 metri.”

Afacerea Belina de Galați. Cereri noi de concesionare, inclusiv a lui Pâslaru. Daea ezită…

În ultimul deceniu, dar mai ales în ultimii trei ani, interesul pentru Brateș a crescut.

„În ultimii zece ani au fost depuse la ANPA mai multe cereri de concesionare a celor 2.063 ha, 2042 ha luciu de apă și 20 ha teren. În 2008, a depus o astfel de cerere și fostul șef al Fermei Brateș, Grigore Mihalache, care e inginer piscicol și are experiența necesară relansării activității. Fiul și nora lui Mihalache sunt tot ingineri piscicoli, deci sunt garanții în ce privește viabilitatea proiectului. În 2009, a depus cerere și o asociere condusă de Alfonso Calderone, cel care îl finanțase pe Stelian Rusu. ANPA nu a organizat nicio licitație. Ultimele solicitări de concesionare a lacului datează din 2016. La aceste scrisori de intenție a reacționat și ANPA. În noiembrie 2016, Vasile Bocănială, şeful Filialei Moldova a ANPA, declara că la București e în lucru dosarul concesionării Brateșului. Fuseseră depuse patru scrisori de intenție. Prima dintre ele, a Comfig SRL, firma familiei de ingineri piscicoli Mihalache. Altă solicitare era de la Gropeneanu Com SRL Brăila, al cărei administrator, Aurel Gropeneanu, deține două bălți în județul Brăila. A treia ofertă era a Ibolyei Rusu, văduva lui Stelian Rusu.”

Inginerul piscicol, dar și pescuitor în ape tulburi însă nu se lasă.

„A patra ofertă e cea mai interesantă. Vrea să preia lacul și Florin Pâslaru, cel care a falimentat Pescogal SA și, implicit, Ferma Brateș. Este inginer piscicol, dar și un personaj extrem de controversat.

A fost deputat PSD între 2008 și 2016, dar nu a mai putut candida pentru un nou mandat după ce a fost condamnat penal pentru că și-a angajat fiul la cabinetul parlamentar. A pierdut și procesul cu CNSAS, care l-a deconspirat că a fost turnător la Securitate cu numele de cod „Pintea”. A depus solicitarea prin firma Paf Media SRL, la care sunt asociați soția și fiul său. „Vom face pe dracu’ în patru ca lacul Brateş să dea din nou peşte. Sigur, lacul poate fi şi o zonă de agrement, dacă e făcută elegant”, declara Pâslaru. Firma Paf Media este și administratorul TV Galați, televiziunea locală a PSD, abonată la banii Primăriei și CJ Galați, „abonare” care este subiectul unui dosar al DNA Galați. Și pentru că nimic nu-i întâmplător, din 2017 Florin Pâslaru este consilierul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Procedura de concesionare demarată în 2016 ar fi trebuit să fie continuată de noul ministru al Agriculturii, Petre Daea, dar prima jumătate de mandat a trecut fără să se întâmple nimic.

La o interpelare în Senat, ministrul Daea a dat un răspuns extrem de confuz, prin adresa 11.985/10.10.2018. Pe de o parte, spune că „terenul în suprafață totală de 2.063 ha aferent Lacului Brateș, supus concesionării, este proprietatea publică a Statului Român, în administrarea ANPA”. Exprimarea „terenul supus concesionării” înseamnă că poate fi concesionat. Dar răspunsul lui Daea continuă halucinant: „În acest moment, Lacul Brateș nu este concesionat deoarece cadrul legislativ nu a permis acțiunea de concesionare”!? Răspunsul lui Daea sugerează o temporizare. E posibil să se încerce afacerea Belina la Galați, concesionarea Brateșului către Pâslaru, consilierul lui Dragnea, dar se tem de reacțiile presei.”

Păi, zicem noi, să vă temeți! Că, după cum vedeți, se vede și de la București…

(Foto preluate din articolul original)


Citește în acest link cum poți să susții financiar activitatea publicației independente Alternativa – Jurnalism fără mogul.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Exit mobile version