Brand de Galați: Ionuț Betonuț Pucheanu Demoleanu  dă poporului modernizare prin betonare  și demolare.  Azi, lovește la Piațeta Florilor de Tei și la imobilul de epocă de la str. Bălcescu 17

In BugeTun, Local

Da ce credeați, că Primarul Pucheanu stă mai prost decât „demolatorul” Marius Stan? Iată că recuperează- vă pune la pământ imobilul de epocă de pe str. Bălcescu nr. 17.

Paranoia betonării spațiilor verzi din centrul orașului atinge nivele critice în „regenerările urbane” de la Hotel Dunărea, Romarta, Spicul și Parcul Eminescu. O culme a cinismului îngropării/sifonării bugetului local către clientela parandărătului este atinsă la „Piațeta Florilor de Tei”.

Cât se odihnește din această ebuliție a tragerii în beton a Centrului, Primarul Ionuț, poreclit Betonuț Pucheanu pune și de o demolare: casa de epocă din Bălcescu 17.

Din ce s-a scris la „Viața liberă” despre o altă demolare, traseul demolării este laborios și stufos

și este o chestiune de interes public, cât timp instituții ale statului sunt solicitate să avizeze cu competență dosarul demolării. Până în acest moment, instituțiile statului dovedesc o competență mizerabilă – tac mâlc. Tac cu maxim de obediență Electrica, Salubritatea Ecosal, Serviciul de Taxe şi Impozite Locale, creditul ipotecar, ANAF și la nivel de maxim dispreț , Primăria Pucheanu. Mențiune specială pentru arhitectul șef Dragoș Buhociu, un complice cu înaltă calificare al potlogăriilor de administrație PSD.

Ce am aflat de la Inspecția de Stat în Construcții? Doar că ISC-ul nu are persoane care să dea relații, dar are proceduri

Șeful plecat fiind, la ISC cetățeanul și reprezentantul intereselor lui, muncitorul de presă, întreabă, dar nici un funcționar al statului nu le răspunde. Omerta variant PSD este desăvârșită. Aici nu se vorbește nici măcar despre proceduri… Oricum, nu ISC decide demolarea, ci clientul: dacă vrea, poate! Acolo unde clientul vine cu documentație, se dă și acordul ISC privind demolarea. Cu atât mai mult dacă e și pericol public,  cade o cărămidă, o tencuială, ceva…

Exact asta s-a întâmplat zilele trecute, la casa de epocă Bălcescu 17 (fost Gen Berthelot 47) când cineva a ajutat cărămizile să cadă în trotuarul pe care nu circulă nimeni și a pus și o etichetă (pregătită din vreme?) cu „Pericol! Cad cărămizi!”. Poate că s-au alertat vecinii, poate că un expert plătit de proprietar a făcut o expertiză și i-a schimbat încadrarea la o altă clasă de risc seismic… Adică de la clasa II la clasa I, de maxim pericol. Hm! De asta să fi fost făcute presiuni asupra vecinilor, că este mai simplu să-și dea acordul la demolare… Să fi dat o decizie -în sensul demolării clădirii – Ministerul Lucrărilor Publice? O fi fost în atenția Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice? Nimeni nu confirmă, nimeni nu infirmă.

Solicitată să precizeze datele problemei demolării ce se pregătește la ultima clădire dintr-o zonă de protecție, Primăria Pucheanu tace de trei săptămâni iar biroul relații cu presa are interdicție de a comunica cu presa (angajații au telefoanele închise pentru jurnaliștii fără mogul).

O fi fost, n-o fi fost expertiză? Se poate demola sau nu? Comisia de la Buzău ar fi putut spune că este zonă de protecție și în jurul lor, pe 500 de m nu se poate demola, se consolidează, se menține?

Curiozitate: dacă s-a făcut declasificarea și trecerea clădirii la altă clasă de risc seismic, aceasta se face cu aviz de la Ministrul Culturii, zona str. Bălcescu fiind totuși declarată (la alte demolări avizate pe această stradă) zonă de protecție a rezervației de arhitectură veche. Se poate face declasificarea clădirii la un cabinet de avocat? Cum ar fi cel de lângă clădirea supusă intențiilor de demolare…Clădirile nu vorbesc încă, dar vecinii curioși și vigilenți…

Vasăzică, pe baza fake-ului cu cărămizile desprinse și a avertizării, clădirea ar fi fost trecută de la clasa de risc seismic II la clasa I. Conform normelor, la clasa II, probabilitatea de prăbușire este redusă, deși  pot fi degradări structurale majore la cutremur. Clasa I e cea cu schepsisul necesar  pentru demolare.  Iată cum sună clasa de risc seismic cu chichirezul demolării fără drept de apel: construcție cu risc ridicat de prăbușire, la cutremurele cu intensități specifice zonei seismice de calcul.

ISC avizează, dar nu știe. Primăria știe, dar nu vrea. Direcția de Cultură vrea, dar nu poate

Deși dă aviz de demolare, ISC nu știe ce expert a făcut expertiza. Primăria Pucheanu știe ce expert, dar are amnezie prelungită. Poate se știu mai multe la Direcția de Cultură? Da de unde!

Iată ce crede consilierul Marius Mitrof depre situația confuză a clădirii fără noroc din Bălcescu 17, din orașul decrepit Galați, rasolit de Ionuț Betonuț Pucheanu:

 Marius Mitrof: „Imobilul din Galaţi, str. Nicolae Bălcescu, nr. 17, se află în afara zonei protejate stabilite prin PUZ- Zone construite protejate din municipiul Galaţi, aprobat prin HCL nr. 63 din februarie 2015. În această situaţie, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, ca instituţie publică, nu are competenţe.

Dacă ceea ce se aude despre imobilul de la adresa menţionată, respectiv faptul că ar fi desfiinţat, rămâne la latitudinea administraţiei publice locale, a Primăriei Galaţi prin Instituţia Arhitect Şef, de a lua o decizie conformă, în condiţiile în care imobilul respectiv, dincolo de arhitectura sa deosebită, reprezintă, alături de cele câteva imobile de pe strada Nicolae Bălcescu ( tronson strada Brăilei- str. General Iacob Lahovary), un memento din vechea stradă Mavramol. Desfiinţarea totală ar însemna şi ştergerea unei părţi a istoriei oraşului, greu încercată pe plan urbanistic, din 1947 până în zilele noastre.

O soluţie, aflată la îndemână, ar fi menţinerea faţadei dinspre strada Nicolae Bălcescu, renovarea ei şi andosarea de un corp de clădire nou, modern, construit chiar în spatele fațadei istorice”.

Constatare de Smart City cu administrație  de Stupid City: cum adică, clădirea de pe str. Bălcescu nr 17 a rezistat cutremurelor majore din 1940, 1977, 1986 și 1990, dar nu va rezista cutremurului  de mucles din Primăria Pucheanu?

foto: VL

Piațeta Florilor de Tei betonate și splendorile cazematelor dintre esplanadele/promenadele Pucheanu Betoneanu

Scrisori, intervenții, proteste, petiții, articole de presă nu au contenit să descrie oroarea betonării exagerate a spațiului verde din zona centrală a orașului.  Culmea cinismului a fost atinsă de Primarul Pucheanu atunci când declară fără jenă că zona verde din Parcul Eminescu nu numai că a scăzut, dar a fost mărită(suprafața spațiului verde înaintea demarării proiectului era de 3.240 mp, iar după finalizarea acestuia va fi de 3.360 mp).

Betonarea de fapt împlinit, care curge fără nici un fel de opoziție din partea cetățenilor conștienți din Galați, este dusă la paroxism în altă zonă a str. Domnească – fosta alveolă creată prin demolarea Arenei de Box. Acolo, idea de spațiu armonios și regenerat inteligent, după principiile urbanității durabile,  a primit un pumn în falcă. De fapt, ideea din titlu – „Piațeta Florilor de Tei” este pusă la pământ, este pur și simplu exterminată și îngropată în valurile ireale de beton. Imaginile spun mai mult decât 1000 de cuvinte. Priviți și tremurați! Pucheanu poate și vrea să facă mult mai mult decât atât.

Precedentul de la Spicul și Romarta n-a fost decât un exercițiu. Acolo, pe lângă alte aberații, rămâne perplexantă utilitatea celor două estacade-cazemată de beton, înalte de 1 m, în plin traseu de promenadă (cumva să nu atace lighioanele din Pasajul Dunărea plimbăreții de Romarta?).

Teoretic „Piaţeta Florilor de Tei”, va fi prevăzută cu nouă locuri de parcare a autoturismelor (!?), spaţii verzi (simbolice), arbuşti ornamentali (plante de borcan, pentru aparențe), alei de acces, iluminat public modern şi bănci pentru odihnă, căci doar așa se face „un oraş modern, civilizat, prietenos şi deschis cu cetăţenii săi”, zice Ionuţ Betonuț Pucheanu, primarul municipiului Galaţi, în gazetele cu ziariști de pseudonim  și în fluturașii vârâți și la cutiile poștale, ca campanie electorală șmecherească, înaintea termenului și pe banii fraierului contributor.

Hă, hă, a fost licitație, să fiți sănătoși! Câștigător, Asocierea Rovis Lider S.R.L. & ATU Consulting S.R.L, pentru 449.413,02 lei (T.V.A. inclus) pentru servicii de proiectare şi execuţie. Ce ne plac licitațiile noastre!

Iată descifrat și misterul aducerii de tailandezi-filipinezi pe șantierul Parcului Eminescu. Rovis Lider nu are oameni să termine în termen lucrarea contractată, dar o primește lejer pe a doua.


Cititorii care vor să sprijine cu bani activitatea publicației Alternativa – Jurnalism fără mogul o pot face accesând acest link. Sau pot da click mai jos, pe contul nostru de Patreon, unde de asemenea pot face donații. Mulțumim!

Iti ia doar o secunda pentru a-i sprijini pe Faramoguli!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

One commentOn Brand de Galați: Ionuț Betonuț Pucheanu Demoleanu  dă poporului modernizare prin betonare  și demolare.  Azi, lovește la Piațeta Florilor de Tei și la imobilul de epocă de la str. Bălcescu 17

  • Cladirea de pe Balcescu e o mizerie, fara nicio valoare la momentul actual. Si nici in viitor. E doar o ruina, un pericol pentru cei care trec prin zona. Daca sunteti atat de sigur de valoarea ei, de ce nu o cumparati? E de vanzare…

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu