Primarul Galațiului, suburban în plin Consiliu Local: „’tu-ți morții mă-tii!”. S-a enervat vizavi de consultarea tinerilor din Galați în actul decizional

In Actual, Local, Politruci&Traseiste

Galațiul este lovit în aceste zile de o mare neliniște, voci înspăimântate scheaună că ăl mai mare oraș de la Dunărea de Jos va fi retrogradat din poziția de municipiu de rang I.

De fapt, Galațiul și-a pierdut de mult poziția de municipiu de rang I. Recensământul abia încheiat, de pe urma căruia riscăm să aflăm că nici ca populație nu mai suntem între marile orașe ale țării, va veni doar să confirme acest lucru. Ca o consecință a multor deficiențe pe lângă care gălățenii au trecut de-a lungul timpului indiferenți sau, chiar mai grav, aplaudând ca proștii care au văzut pentru prima oară în viața lor o bordură și o dungă pe asfalt.

În ultima ședință de Consiliu Local, s-a dezbătut înființarea Consiliului Consultativ pentru Problemele Tinerilor (CCPT), structură la care să adere tinerii între 14 și 35 de ani și cu care să se dezbată problemele specifice de care se lovesc tinerii: educația, locurile de muncă, voluntariatul, accesul la finanțări, facilitățile sportive etc.

Legea care stipulează aceste CCPT-uri este tocmai din 2006, deci înainte de admiterea României în Uniunea Europeană. Dar Galațiul, ca municipiu european ce se pretinde, abia acum a auzit de ea…

Abia acum s-a aflat la Galați că tinerii, începând de la vârsta când primesc o carte de identitate, au și ei dreptul de a fi ascultați. Și de a primi eventual și niște răspunsuri de la autoritățile locale cărora părinții lor – dar și majoritatea dintre ei, cel puțin de pe la 18-21 de ani în sus – le plătesc taxe și impozite cu vârf și îndesat.

Ei bine, și în această inițiativă admirabilă a ținut primarul Ionuț Pucheanu își bage coada, adăugând la lege, pentru a-și crea și în CCPT un mediu confortabil, cum îi place oricărui pesedist. Adică un loc de discuții în stil… monolog, în care nu are de înfruntat opinii diferite de ale sale, cu atât mai puțin critici din care unele ar putea deveni chiar vehemente.

Și, atunci, a adăugat la lege – lucru foarte grav pentru o autoritate locală. Și cu atât mai mult pentru un primar care se pretinde mare campion în administrație, de fapt absolvent de Drept la cvasianonima facultate de profil a Universității „Nicolae Titulescu”, universitate particulară la care au absolvit, între alții, Florin Iordache zis „Ciordache” de la PSD, George Pădure zis „Ana Electronic”, Tudor Barbu, cel care făcea emisiuni în stil România TV la B1TV, dar și Cătălin Măruță care dezbate despre cracul drept sau stâng al vedetelor, la ProTV.

Concret, Pucheanu – ca inițiator al proiectului de HCL care transpune în plan local niște drepturi pe care tinerii le-au dobândit în plan național tocmai hăt, acum aproape 20 de ani – a tăiat din drepturile tinerilor care fac parte și din organizații de tineret ale unor partide politice. Conform regulamentului de funcționare a CCPT propus:

  1. Cei care au funcții de conducere la ei la partid, de exemplu, nu pot accede în CCPT (li se refuză cererea de înscriere), iar

  2. cei care sunt simpli membri doar la un partid nu pot accede la președinția rotativă a ședințelor acestei structuri.

  3. În plus, tinerii de la organizații ale partidelor fără reprezentare în Consiliul Local nu pot accede în CCPT.

Practic, un partid care încă nu are sau nu mai are aleși între consilierii locali nu are dreptul să-și desemneze reprezentant al tinerilor în CCPT. Aviz lipsei de reacție din partea PMP, ALDE, Forța Dreptei etc. dacă există și organizații de tineret la aceste formațiuni aflate în somnolență politică…

Primarul Galațiului o introduce în ureche sau în ochi?

De fapt, ceea ce încearcă PSD-ul să facă la Galați cu acest consiliu al tinerilor în varianta mutilată legislativ de Pucheanu și ciracii săi din Primărie este o mare mizerie.

Mai exact, se încearcă

  • a) politizarea unei legi pe care România și-a asumat-o ca necesară unei societăți civile sănătoase în vederea admiterii în cercul țărilor civilizate din spațiul european, dar și

  • b) trecerea pe „persoană fizică” a avantajului de a aduce la masa consultărilor grupuri de tineri activi ai comunității gălățene.

Legea 350/2006 nu stipulează în textul său cuvinte precum partid sau politic. Acolo unde legea nu prevede, nici nu interzice, dar principiile de drept spun că nu putem adăuga la lege.

Or, tocmai asta face administrația locală gălățeană când aduce în discuție, în regulamentul de organizare și funcționare a CCPT partidele politice, organizațiile de tineret ale acestora și reprezentanții lor.

Mai mult, și CCPT este menită a fi o organizație consultativă pentru aleșii decizionali, respectiv Consiliul Local.

Ia uitați ce spune Legea 350/2006!

„Secţiunea a 6-a Administrația publică locală

Articolul 10

(1) Autoritățile administrației publice locale și județene asigură cadrul instituțional și condițiile necesare pentru participarea tinerilor la luarea deciziilor din domeniul tineretului.

(2) În toate problemele ce vizează tineretul, consiliile locale ale comunelor și orașelor au obligația de a organiza proceduri de consultare cu organizațiile neguvernamentale de tineret și pentru tineret, constituite la nivelul respectivei unități administrativ-teritoriale.

(3) În toate problemele ce vizează tineretul, consiliile locale ale municipiilor reședință de județ și ale sectoarelor municipiului București, Consiliul General al Municipiului București, precum și consiliile județene au obligația de a organiza proceduri de consultare cu fundațiile județene pentru tineret, respectiv a municipiului București, precum și cu organizațiile neguvernamentale de tineret și pentru tineret, constituite la nivelul respectivei unități administrativ-teritoriale.”

Spune ceva legea națională despre primar sau aparatul său de specialitate ori de incompetenți? Io-te că nu!

Însă primarul Pucheanu s-a apucat el să definească după propriu-i plac acest organism ca fiindu-i direct subordonat. Conform regulamentului propus, el și subordonații lui îi selectează pe tinerii care pot fi membri ai CCPT, el convoacă ședințele, el și aparatul lui beneficiază de sfaturile și consultanța pe care o pot asigura tinerii municipiului.

Mai precis, și-a tras o lege pentru binele comunității pe persoana lui fizică și, eventual, pentru cultul propriei personalități marcante la el pe scara blocului de șmecheri care stau în apartamentele soacrelor…

Doar că, mânăria legislativă a fost observată de către cel mai tânăr dintre consilierii locali, Adriana Silion – ex-Pațilea, 27 de ani, PNL – care i-a atras atenția lui Pucheanu asupra intervențiilor mârșave, dincolo de cadrul legal național, făcute pe textul propunerii de hotărâre, cu articol, literă, punct (și virgulă).

După ce a încercat să-i țină piept tinerei consiliere cale de vreo 5 minute, Pucheanu a trebuit să se dea bătut și să retragă proiectul de pe ordinea de zi.

Modul în care a încercat să introducă un schimb de conducere dictatorial, de tip Bełarus, și în această structură civică a tinerilor i-a fost dejucat fără drept de apel de cea mai tânără voce din Consiliul Local.

Însă, Lukașenko de Galați nu s-a mulțumit doar să anunțe că retrage proiectul de pe ordinea de zi, ci a mai tras și o înjurătură – „’tu-ți morții mă-tii…” – printre dinți, înainte să apuce să-și decupleze microfonul de la instalația de sonorizare a Consiliului Local (vezi mai jos în video).

În ciuda calității execrabile a transmisiei video asigurate de televiziunea de casă a PSD, respectiv TV Galați, deținută de familia fostul turnător la Securitate Florin Pâslaru, înjurătura se aude foarte clar, mai puțin finalizarea modală sau genitivală a acesteia.

Mai exact, n-am putut stabili dacă primarul municipiului Galați – localitate ce riscă să decadă, de la rang de municipiu grad I, la rang de târg ce se lasă condus de către un birjar cu înjurăturile aferente – intenționează să efectueze un act textual cu niște persoane decedate ale unei mame la modul pervers, introducându-și instrumentul în urechile respectivilor, sau a ținut doar să individualizeze  personajul matern invocat, menționând apartenentul acestuia. Adică nu putem chiar băga mâna în foc, că, în loc de „în ureche”, n-o fi pronunțat „Ochiule”.

Întâmplător (sau nu), Cristi Marian Ochiu – fost lider la organizația de tineret a PSD Galați, fost șef de cabinet parlamentar a lui Dan Nica, fost administrator la Căminul Marinarilor unde erau jupuite firmele chiriașe cu tarife la întreținere umflate, fost președinte la Fundația Comunitară pentru care aleargă unii ca fraierii pe străzi și mai și plătesc din greu ca să li se permită asta etc. – este directorul din Primărie (de la Relații Publice, Cultură, Evenimente și Managementul Documentelor) care și-a pus semnătura pe regulamentul propus pentru funcționarea CCPT.

Rămâne să precizeze primarul Pucheanu, dacă dorește, cu ce și-a „ornat”, pe final, înjurătura demnă de un birjar. Dar nu un birjar de municipiu de rang I, ci mai de la țară așa…

Bineînțeles, ca într-o adevărată localitate rurală, unde primarul taie și spânzură, ba poate vine și băut la ședințe înjurând în stânga dar mai ales în dreapta când vrea inteligența sa, consilierii locali ai Galațiului au asistat muți, fără reacție, la acest comportament trivial,  suburban. Un comportament cu siguranță nedemn de un municipiu de rang I și european, cum se pretinde Galațiul din care fug tinerii pe capete, unde văd cu ochii, numai să nu mai aibă de-a face cu Pucheanu și Ochiul lui de la Primărie.


Dacă-ți place ce citești și vrei să continuăm, ne poți face o donație AICI. Sau poți da click mai jos, spre contul de Patreon al ALTERNATIVA – Jurnalism Fără Mogul. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu