Plenul Camerei Deputaților, for decizional, a votat în unanimitate marți, 13 octombrie 2020, proiectul de lege privind introducerea în Codul penal a confiscării extinse, ceea ce înseamnă că averea nejustificată a unui infractor condamnat la minimum 4 ani de închisoare poate fi confiscată. Legea va merge la promulgare la președintele Iohannis dacă nu va fi atacată la CCR, informează G4Media.
Proiectul adoptat de Camera Deputaților modifică articolul 112 indice 1 din Codul Penal, după cum urmează:
(1) Sunt supuse confiscării și alte bunuri decât cele prevăzute la art. 112, când față de o persoană se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare, instanța își formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. Convingerea instanței se poate baza inclusiv pe disproporţia,dintre veniturile licite şi averea persoanei.
2) Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei. Confiscarea extinsă poate fi dispusă şi asupra bunurilor transferate către terţi, dacă aceştia ştiau sau ar fi trebuit să ştie că scopul transferului a fost evitarea confiscării.
Am putea spune că este o veste bună, nu-i așa?
Averile nejustificate vor putea fi, în sfârșit, confiscate!
Dar, stați liniștiți, nu vă grăbiți să deschideți șampania.
Legea adoptată marți de Camera Deputaților se referă doar la persoanele condamnate definitiv la minimum 4 ani de închisoare.
Prin urmare, unui individ care are palate cu turnulețe pe la Ivești, Liești sau aiurea, dar care nu a avut carte de muncă în viața lui și evident că nu poate justifica din ce bani și-a făcut acea casă, nu îi va putea fi confiscată averea dacă el… atenție, nu a fost condamnat la cel puțin 4 de ani de închisoare.
La fel, angajații de la stat, indivizi ca Dan Nica sau Florin Popa, de exemplu, care în ultimii 25 de ani au fost bugetari, dar dețin proprietăți, au conturi bancare, tablouri și bijuterii fără număr, ei nu vor vor putea fi deposedați de avere atâta timp cât nu au fost condamnați la minimum 4 ani de închisoare.
Dar de unde atâta „discriminare”?
De ce să înceapă ancheta și confiscarea averilor doar pentru cei condamnați la închisoare?
Că sunt destui cetățeni care care nu pot justifica nici gardul de la vilă, darămite vila lor de 500.000 de euro?
Pe proxeneții care au mașini scumpe și aruncă cu bancnote în fruntea maneliștilor pe la nunți și botezuri nu îi întreabă nimeni nici în ziua de azi de unde au bani.
Au fabrică de bani acasă, au vreun SRL de făcut bancnote sau cum?
Că Fiscul ar trebuie să afle lucrurile astea.
Și să se lase cu confiscări de averi nu numai pentru cei condamnați la 4 ani de închisoare, ci pentru toți cei care nu își pot justifica mașinile și vilele pe care le dețin.
Sursa foto: Opinia Timișoarei, de la o nuntă de interlopi.