Pe tronsonul dintre străzile Tecuci și Brăilei, dat în folosință cel mai recent, la începutul lui 2017, s-a decopertat a treia oară asfaltul. Iar această nouă intervenție survine celei făcute imediat după inaugurare, când s-a descoperit că nu se pozaseră cabluri de comunicații, dar și uneia de acum aproximativ un an, când o avarie la rețeaua de apă a prilejuit și ea altă spargere a străzii.
Tronsonul pe care a apărut surparea asfaltului și unde a trebuit să se decoperteze strada pentru a se vedea ce se întâmplă dedesubt este ultimul și singurul finalizat în mandatul de primar actual.
Fiindcă exproprierile au durat ceva mai mult decât se preconizase, finalul lucrărilor de reabilitarea a străzii Traian s-a petrecut în mandatul lui Ionuț Pucheanu. Începută de pe vremea lui Dumitru Nicolae, cu lucrări ISPA de înlocuire a anumitor porțiuni de țevi de apă și conducte de canalizare, reabilitarea străzii a continuat în mandatul lui Marius Stan cu refaceri de carosabil, eliminarea parțială a liniei de tramvai, dar și demararea lărgirii primei porțiuni de stradă, spre strada Brăilei.
Se pare însă că partea care i-a rămas de finalizat lui Pucheanu s-a făcut în mare grabă fiindcă, de la inaugurarea acestei ultime porțiuni, cel puțin trei intervenții au spart asfaltul proaspăt turnat.
Una a fost la introducerea senzorilor buclelor de trafic ale UTI în proiectul „unda verde”, urmările altei decopertări sunt vizibile pe banda doi a sensului de mers dinstre strada Tecuci către strada Brăilei, pe la jumătatea distanței, iar despre o alta vorbim chiar acum, în cele ce urmează.
Se află chiar în fața casei de la nr. 49, iar fiul proprietarei ne-a spus că terenul începuse să se lase, căscându-se o gaură între carosabil și bordura trotuarului.
„Când s-a reabilitat strada, s-a ajuns la țevi, cei de la Apă Canal ne-au spus că țeava (noastră, n.n.) de canalizare nu este racordată la magistrală și a curs ani de zile, era o groapă foarte mare aici. (…) Au zis că proiectarea nu includea canalizarea, dar au zis că racordează, au intrat în curte, s-au uitat… și au constatat acum că nu a fost racordată. Cei care au venit azi de la Apă Canal au zis că nu e responsabilitatea lor și vor sesiza poliția că am tras noi canalizare…”
Și, pe bună dreptate, discuția a continuat sub semnul indignării, omul fiind uimit de acuzațiile aduse de operatorul local de apă și canalizare. Cum să acuzi pe cineva că ar fi spart și refăcut beton de zeci de centimetri grosime ca să tragă o țeavă de canalizare? Dacă ar fi fost vorba despre o țeavă pentru furat apă din rețeaua publică, mai merita efortul, dar așa?…
Dar familia proprietară are și acte care atestă că imobilul, datând din 1911 și achiziționat de ei prin anii ’80, este prevăzut de mult cu toate utilitățile, inclusiv apă potabilă și canalizare. Așa cum rezultă și din acest memoriu explicativ ce însoțea obligatoriu orice act de vânzare cumpărare în acea perioadă.
Sau cum dovedește însuși contractul pe care cei de la Apă Canal l-au semnat pentru adresa Traian nr. 49, în care sunt prevăzute foarte clar inclusiv servicii de canalizare.
Tot din relatarea la fața locului am mai aflat că inclusiv la refacerile de acum trei ani au existat niște contre între constructor și dirigintele de șantier numit de Primărie, primul refuzând să facă sau să refacă racordări neprevăzute în proiectul și devizul de reabilitare a străzii Traian.
Situația pare a fi chiar mai gravă decât se vede cu ochiul liber. În sensul că pământul spălat de scurgeri ar fi o cantitate mare, surpat de pe o zonă cu întindere mare, ce ar afecta inclusiv stabilitatea casei, dar și a casei vecine, de la nr. 51.
Doar că, la momentul lucrărilor, s-a făcut astfel încât să pară problema rezolvată.
„Efectiv nu am văzut ce au făcut. Era o groapă foarte mare aici. Nu au vrut s-o astupe, șeful de șantier a zis că nu (face, n.n.), la insistențe foarte mari a venit diriginta de șantier și l-a rugat să remedieze problema. A zis că a rezolvat. A astupat cu pământ, Apă Canal au zis că au racordat…”
Practic totul s-a consemnat ca fiind în regulă acum trei ani. Doar că o stradă nouă se sparge în mod repetat și asta, din câte știm noi, încă în perioada de garanție a lucrării!
Mai mult, Apă Canal, la explicațiile cerute de Alternativa – Jurnalism fără mogul vizavi de cauza incidentului de pe Traian nr. 49, ne-a dat un răspuns halucinant.
Un răspuns care aruncă pisica în curtea Primăriei și a celor care au supervizat din partea acesteia proiectarea, execuția, dar și plățile lucrărilor de refacere a străzii Traian pe milioane de euro din bani publici. În viziunea lor, rețelele de apă și canal sunt în perfectă stare cu racorduri individuale cu tot, dar, fără să acuze direct, trimit vina undeva în zona rețelei de agent termic.
Pe de altă parte, pe o stradă recent reabilitată, pe bani foarte mulți, pe trotuarul vestic, unde se află numerele impare, se pot vedea din loc în loc niște „relicve” metalice. Nouă ni s-a spus că ar fi răsuflători sau guri de vizitare de la rețeaua de încălzire sau cea de apă caldă.
Aceste guri de răsuflare sau de vizitare nu mai aveau ce căuta pe o stradă modernizată cu excepția cazului în care, deși întârziată de indolența autorităților, reabilitarea s-a făcut după proiecte vechi, neactualizate.
Problema este că și în alte locuri de pe stradă se lasă asfaltul în preajma gurilor de canalizare. Iar alte locuri unde s-a înlocuit stratul inițial stau mărturie gravelor deficiențe de execuție și poate chiar de proiectare a porțiunii de stradă Traian între străzile Tecuci și Brăilei.
Vedeți în filmul de mai jos toate detaliile și cronologia refacerilor de mântuială de la lărgirea străzii Traian la zi.
Practic, deși i-a mai rămas de terminat doar o mică porțiune din strada Traian, administrația Pucheanu a făcut totul în grabă, neprofesionist, îngropând sub mii de tone de beton și asfalt greșeli de proiectare și execuție ce s-ar putea să ne coste alte sute de mii de euro de la buget.