Calea ferată Galați-București în pericol! Apă Canal nu este în stare să-și cupleze noua conductă | VIDEO & GALERIE FOTO

In Actual, ClientiCaptivi, Local

Conducta Apă Canal avariată recent ar fi rămas să curgă pe mai departe dacă n-ar fi reclamat-o chiar cei de la CFR.

Sursele noastre ne-au confirmat ceea ce este vizibil și cu ochiul liber pentru cine vrea să afle.

Și anume că apa scursă din vechea conductă de aducțiune a apei de la stația de pompare intermediară de la Șerbești se infiltrează în terasamentul căii ferate electrificate duble care leagă Galațiul de tot sudul și estul României, prin nodul feroviar de la Barboși, respectiv prin Făurei mai departe.

Atît de tare s-a scurs apa din conducta de aducțiune veche de peste 40 de ani, încât s-a infiltrat pe sub colina de la ieșirea din Galați către Tecuci, pe dreapta, pe unde este îngropată. Apoi a ieșit paralel cu drumul, formând o uriașă mlaștină în stânga căii ferate, dar și direct către lacul Cătușa, pe lângă calea ferată, amenințându-i terasamentul.

Disperați, cei de la Infrastructura Căilor Ferate Române au somat Apă Canal să remedieze de urgență problema, spun sursele noastre.

Săraca firmă incompetentă înecată în bani publici

După știința noastră, lucrurile stau cam așa.

În cadrul unei finanțări europene pe Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, Apă Canal cheltuie nici mai mult nici mai puțin decât 822.694.181 lei cu TVA pentru un proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată.

Banii vin dintr-o finanţare nerambursabilă de la Fondul UE de Coeziune – 511.757.962 lei – o finanţare nerambursabilă din bugetul de stat – 78.268.862 lei – și finanţare din bugetele localităților vizate, între care și Galațiul, de 12.041.366 lei.

Contribuția efectivă a societății Apă Canal S.A. Galați este de 90.123.336,79 lei, adică vreo 11% din valoarea proiectului.

Dar stați liniștiți că banii ăia vin de la noi, din mărirea fără nicio limită de bun simț a tarifelor pe metrul cub de apă chioară, dar și de ape uzate deversate direct în Dunăre cum nu o dată v-am arătat.

Vezi un VIDEO HALUCINANT: Dovada impotenței complice a Gărzii de Mediu din cauza căreia gălățenii ajung să își facă nevoile direct în Dunăre

Ei bine, așa cum am mai scris aici, pe Alternativa fără mogul, Apă Canal S.A. se comportă mai rău ca o întreprindere comunistă, responsabilitatea sa socială și răspunderea pentru eficiența fondurilor uriașe cheltuite fiind aproape de zero.

Bani sunt dar nu are cine să muncească pentru ei

Deși, în cadrul proiectului amintit mai sus, s-a executat o nouă conductă de aducțiune pentru apa adusă tocmai de la Vadul Roșca, prin pompele intermediare din Șerbești, la stația de la Filești, aceasta stă nefolosită de aproape un an.

Se pare că asocierea Rotary Construcţii SRL Bucureşti – Delta Antrepriza de Construcţii şi Montaj 93 SA Bucureşti, contractată de Apă Canal S.A. în cadrul proiectului, nu mai reușește să cupleze noua conductă la traseul ce vine prin Șendreni de la Șerbești.

Astfel, toată alimentarea sub presiune ce vine de la Vadu Roșca se duce către stația din Filești tot prin conducta veche. Cea care este sită de-atâta coroziune.

Problema este că, deși trebuiau să se aștepte oricând la avarii, cei de la Apă Canal nici nu întrețin vechile conducte până la intrarea în flux a celor noi.

Astfel, conducta care s-a spart – de 10 zile susține Apă Canal, de cel puțin câteva luni credem noi văzând câtă apă este în jur – nu poate fi oprită fiindcă vanele nu mai funcționează. Fie s-au betonat de-a lungul timpului pentru a mulțumi diverși proprietari ai terenurilor de deasupra, fie s-au furat mecanismele, cum ne-a spus nouă un angajat al Apă Canal de cum am pătruns la locul avariei.

Fiindcă apa nu mai poate fi oprită, muncitorii au încercat repararea „pe viu” cum se spune. Ca acum mai bine de jumătate de secol, cu pene de lemn înfundate în spărturi.

Apă Canal – pe care, după ce a căpușat-o până în măduva încasărilor, pesediștii în frunte cu Dan Nica și Gelu Stan o laudă ca pe cine știe ce Space X al industriei de pompat apă chioară și rahat – se dovedește de fapt o simplă sugativă de bani europeni pentru a perpetua practici sovietici, de lucru cu barosul, furnizând zoaie la robinete și a deversând în fluviu direct cu hârdăul.

Iată o galerie foto edificatoare, cum demonstrează tehnologia disimulării practicată de Apă Canal, de la ansamblul general liniștitor, inclusiv  din cifrele îmbelșugate ale profitului, până la mizeria punctuală văzută de aproape prin valuri de noroi.

Și toți acești muncitori se chinuie precum Sisif doar pentru că, undeva mai sus de benzinărie și han, pe un teren privat lăsat viran, îndărătul unui gard rupt, se află o vană ce nu poate fi folosită.

Purtătoarea de cuvânt a Apă Canal, Cornelia Arnăutu, ne-a explicat telefonic că debitul uriaș nu a fost închis de la vane fiindcă acestea nu mai sunt fezabile, fiind expirate tehnologic și nu pot fi acționată.

Mai bine v-ar fi furat decât să fiți luați de incompetenți

Surse din șantier ne-au spus din prima că mecanismul de bronz al vanei de mai sus de spărtură a fost furat cine știe de când.

Vana de mai la vale, dinspre Șendreni, nici nu mai putea fi găsită, probabil astupată de noile lucrări edilitare. Fiindcă vedeți în film cum o caută muncitorii trimiși aiurea prin stufăriș.

Noi pe cine să credem: pe cei de la Apă Canal care nu o dată au încercat să ne ducă cu vorba sau pe oamenii care muncesc ca vai de capul lor în teren și care nu o dată ne-au dat informații reale?

Chiar și dacă ar fi așa cum susțineți, doamna Arnăutu, mai rău pică Apă Canal decât dacă vana vi s-ar fi furat. Adică așa are grijă de instalații ditamai societatea înghițitoare de vagoane de bani europeni? Ajung vanele să nu mai poate fi folosite de neîntreținute ce sunt? Mai bine spuneați că vi s-a furat…

Cam asta e imaginea edificatoare a Apă Canal, societatea de monopol local prin care, după părerea noastră, pesediștii sug cei mai mulți și mai nemeritați bani de la gălățeni.

Un operator pe mâna căruia Galațiul riscă oricând să rămână cu banii dați și conductele sită.

O căpușă uriașă care s-a întins în tot județul și care ar trebui cercetată începând de la sediul așa-zisei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară, de la mașinile schimbate la doi-trei ani, de la salariile, bonusuruile și alte venituri ale șefilor, până la contractele de achiziții directe cu tot felul de firme deținute inclusiv de șmecheri din administrația publică locală, plățile virate prin diverse conturi „accidental”, raportărle ciudate de cubaje captate, valorificate și deversate etc.

Mai jos, un video din care veți înțelege în detaliu cum stau lucrurile vizavi de una dintre cele mai grave avarii din rețeaua de apă întâmplate în ultimii ani. 


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face aici. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu