Un polițist local condamnat pentru fapte de corupție revine la scurt timp după ispășirea pedepsei în structura căreia i-a adus mari deservicii. Și ajunge într-o poziție și mai importantă, dar și mai sensibilă pentru siguranța cetățenilor decât poziția din care a făptuit acum șase ani infracțiunile pentru care a fost condamnat.
În București se face mare caz fiindcă polițiști locali se afișează cu interlopi, inducând astfel dubii de moralitate în ce-i privește.
Dar în Galați avem chiar un polițist local cu funcție dovedit ca infractor după legături strânse cu răufăcători ce a fost reprimit în structura instituției și și-a recăpătat și statutul de șef.
Condamnat în 2015 la un an de închisoare cu suspendare pentru „furnizarea de informaţii ce nu erau destinate publicităţii” unor persoane care efectuau excavări ilegale de proporţii pentru a fura fier vechi, polițistul Aurelian Podașcă a fost reprimit în structura Poliției Locale Galați în 2018. În 2019, conform documentelor oficiale, apărea deja ca șef de birou.
Ca șef al Compartimentului Intervenţie Rapidă şi Transport Valori din cadrul Poliţiei Locale Galaţi, împreună cu o colegă, Vasilica Nenciu, agent la Serviciul Control Agenţi Comerciali, ținea legătura cu firme şi persoane fizice din Galaţi, Şendreni şi Brăila deschiseseră adevărate cariere ilegale de extracţie a fierului vechi din malul Prutului, de pe terenurile Primăriei. Astfel, anunțați de Podașcă și Nenciu, hoții știau din timp când urmează să se facă un control, scăpând de amenzi sau de confiscarea utilajelor.
În decursul anchetei, atât „businessmanul” pentru care „sifonau” cei doi polițiști, Mihai Marian Răducanu, dar și Vasilica Nenciu și-au recunoscut într-un final vinile și au colaborat cu anchetatorii. Doar Podașcă a negat continuu. Spre deosebire de Nenciu care a primit opt luni cu suspendare, Podașcă a luat un an, tot cu suspendare, sentințele rămânând definitive inclusiv în recurs la Înalta Curte, dar și, din nou, la Curtea de Apel, în revizuirea care s-a finalizat în 2016.
Pe lângă faptul că acuzațiile au vizat doar „colaborarea” dintre oamenii legii și hoți, nicidecum și partea de „cointeresare” a primilor de către cei din urmă, interesant este și traseul ulterior al celor doi polițiști condamnați.
Nenciu a fost nevoită să se reprofileze, din câte spun unele surse, urmând cursuri de asistentă medicală și încercând să intre în sistemul de sănătate.
Podașcă însă a fost (re)luat în brațe de instituția pe care -a dovedit că a „trădat-o”. Vorba aia, nu doar că nu și-a recunoscut faptele în decursul urmăririi penale, dar nici n-a colaborat cu procurorii, deci și-a ținut gurița închisă.
În urma unui concurs ținut în 2018, Podașcă a ocupat singurul post ofertat la foarte sensibilul Serviciu Bază de Date, Dispecerat şi Monitorizare Video, la care, pe lângă celelalte cerințe, de studii și vechime, era și cea a „certificatului de operare a staţiilor de radiocomunicaţii”.
Din ce am citit noi în Legea 161/2003 ce completează Statutul funcționarilor publici (Legea 188/1999), conform Capitolului VI – Cariera funcționarilor publici, Secțiunea 1 – Recrutarea funcționarilor publici, art. 49:
„Poate ocupa o funcție publică persoana care îndeplinește următoarele condiții: (…)
h) nu a fost condamnată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, contra statului sau contra autorității, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiției, de fals ori a unor fapte de corupție sau a unei infracțiuni săvârșite cu intenție, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcției publice, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea;
i) nu a fost destituită dintr-o funcție publică sau nu i-a încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani ” (sublinierea noastră)
Pe de altă parte, vizavi de reabilitarea reangajarea lui Podașcă, noi nu am găsit pe niciun portal de instanță vreo acțiune legală prin care acesta să fi cerut reabilitarea înainte de termen.
Iar conform noului art. 165 din noul Cod Penal, actualizat
„Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depășește 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârșit o altă infracțiune.”
Cele patru posturi la Poliția Locală Galați au fost scoase la concurs pe 20 iunie 2018 cu termen de depunere a dosarelor – inclusiv cazier – până pe 10 iulie. Or, sentința definitivă în cazul lui Podașcă a dat-o Înalta Curte de Casație și Justiție pe 25 iulie 2015. Deci trei ani fără 15 zile.
Așadar, e greu de spus cum s-a reabilitat Podașcă până la momentul când a trebuit să vină cu un cazier curat să se înscrie la concurs.
Dar poate ne lămurește vreo autoritate ce n-om fi știut noi să citim în legi. Deși, după cum veți vedea mai jos, numai explicații exhaustiv-evazive am primit de la autorități…
Postul pe care este acum angajat Podașcă, Aurelian se află, ați ghicit, fix în dispeceratul de monitorizare video unde „bat” toate camerele instalate prin Galați în programul „Unda Verde” care de fapt e roșie…
Practic, dacă vrea să știe cu ce mașină umblați și pe unde – oricând, pe raza Galațiului – Podașcă, cel puțin teoretic, se poate uita pe camere și poate cere de la alte instituții ale statului care au numărul dvs. de înmatriculare, marca, modelul și culoarea mașinii, dar și adresa unde locuiți, proprietățile pe care le mai dețineți etc.
Iar dacă are altcineva nevoie de informații în ce vă privește, să nu uităm că Podașcă s-a mai făcut remarcat prin „sifonarea” informațiilor „nedestinate publicității”, deci n-ar fi o premieră…
Mai mult, recent, în actele de fundamentare ale unei hotărâri de Consiliu Local (HCL) privind extinderea echipei mobile pentru intervenții la violențe în familie, numele lui Podașcă apare cu funcția de „șef birou”.
În fața unei asemenea evidențe, iată ce ne explică Petrică Hahui, ditamai pensionarul MAI – cu multe mii de lei pensie specială – cocoțat ca director în fruntea Poliției Locale, subordonate Primăriei Galați, pe încă și mai multe mii de lei salariu lunar:
Adică – dincolo de tonul ritos din care reiese că nu știe nici cum își numerotează instituția pe care o conduce actele ce le remite altor autorități – în înțelegerea fostului milițian (promoția 1987) și apoi polițist Petrică Hahui, ajuns astăzi director subordonat primarului, Podașcă e absolut OK.
Fiindcă „a încetat raporturile de serviciu de drept”, ca și cum ar fi ieșit la pensie sau i-ar fi expirat perioada de angajare temporară. Fostul milițian Hahui se prevalează de formularea „de drept” (în temeiul legii), ca și cum ar fi vorba de o dreptate care i s-a făcut lui Podașcă, nu că acestuia i-au încetat raporturile de serviciu din cauză că a intervenit legea acolo unde Poliția Locală ezita, stând cu infractorul încă angajat deși colega sa recunoscuse și pleda vinovată în proces.
Mai mult, tot în interpretarea de tip milițienesc, Podașcă nu este șef de birou, dar „coordonează și răspunde” de activitatea biroului. Cam ce face un șef, nu?
Iar faza cu eroarea care cică s-ar fi strecurat în adresa remisă Primăriei este de noaptea minții. Dar avem o surpriză pentru d-l Petrică Hahui.
Noi „am uitat” să-i spunem lui Hahui că Aurelian Podașcă, ca cetățean de vază al orașului ce este, apare nominalizat cu această funcție chiar într-un act legislativ!
Astfel, în HCL 492/2019, privind însăși înființarea echipei a cărei extindere se dorea în martie 2020, este menționat negru pe alb, la finalul art. 1: „reprezentant al Poliției Locale Galaţi – şef birou, domnul Podașcă Aurelian”.
Tare, nu? Iar asta după ce, cu câteva luni înainte, pe la mijlocul verii lui 2019, polițiști serioși, de bună credință, din cadrul structurii, începuseră să se agite că Podașcă – după ce că a fost reprimit cum a fost reprimit în serviciu – va mai fi și cadorisit cu o funcție de șef. Doar că, spun sursele noastre, anunțul concursului de avansare a fost retras de la avizierul instituției după ce au început rumorile.
Noi am făcut o adresă și Prefecturii în care am sesizat că s-ar putea ca înseși HCL-urile referitoare la componența echipei mobile pentru combaterea violenței domestice să fie viciate, dat fiind că reangajarea lui Podașcă la Poliția Locală nu pare a fi legal în regulă.
Am primit un răspuns întortocheat din care, sincer, ne-am luat gândul că, chiar și după schimbarea guvernanților, tot felul de mișmașuri legale sau măcar de joasă condiție morală care se fac prin teritoriu – în special pe unde au rămas baroneții roșii la putere – ar putea fi contracarate.
Dacă aveți răbdare și stomac, puteți citi și răspunsul Prefecturii, mai jos:
Adică prefectul pus de guvernul liberal s-a mulțumit cu răspunsul lui Hahui, subordonatul primarului pesedist, prin care i se deapănă aceleași explicații penibile care ni s-au dat și nouă. Acelea că – în ciuda evidenței din textul HCL – e vorba doar de o eroare de scriere și deși nu este șef birou în acte, Podașcă – colaboratorul hoților cândva – face astăzi exact ce ar trebui să facă un șef de birou, adică răspunde și coordonează.
Și ne mai mirăm că, deși a început furtunos, discuția deschisă de ministrul de Interne Marcel Vela despre paralelismul și conflictele de competențe dintre polițiile națională și locală a murit din fașă? Ei, probabil o fi fost doar o nemulțumire legată de diferențele dintre „standardele” de salarizare, dar probabil s-a rezolvat și aceea între timp…