Au îngropat autoritățile în mod deliberat, ani de zile, corupția de la morgă?

In Actual, Justitie, Sistemul




Dacă ne-am fi născut după ultima ploaie, am fi putut și noi aplauda, la unison, acțiunea în forță a procurorilor, care nu iartă pe nimeni, nici măcar pe șeful Serviciului de Medicină Legală cu tot cu asistentul-șef. Doar că spolierea banului public pe spatele decedaților nu se scrie de ieri. Inclusiv la propriu, în presă!

Pe scurt, toată lumea se arată uimită cum, medicul Iuliu Fulga, șeful Medicinei Legale din Galaţi, şi asistentul-şef Marinel Radu făceau bani inclusiv din transportul decedaților la morgă. Mai exact, aparențele spun că firma aducea sinucigaşii, victimele unor infracţiuni sau ale unor acccidente rutiere era de fapt una controlată de asistent și medic iar licitația în urma căreia i se atribuise contractul fusese trucată. Iar profitul obţinut din afacerea cu morţi era împărţit între cei doi.

Din acțiunea procurorilor, situația cercetată pare a fi fost foarte gravă de vreme ce s-a luat măsura arestării celor doi, respinsă ulterior de instanță.

Dar cât de grave pot fi la acest moment niște fapte lăsate să se deruleze timp de patru ani? Căci povestea nu-i de ieri, de azi! Și nici nu putem susține că autoritățile nu citesc presa. Iar dacă totuși n-o fac și, în general, nu au idee ce se întâmplă în lumea reală nici atunci când se trag semnale publice, poate că de fapt nu vor să vadă, să audă și să ia măsuri. Adică sunt complice.

Oracolul din est

Când am citit zilele trecute despre grozăviile de la morga Județeanului, cele două nume, Fulga și Marinel, mi-au atras atenția imediat. Le mai văzusem undeva, cândva!

Pe 24 aprilie 2015 apărea, atenție!, al doilea articol de presă despre afacerile medicului Fulga și asistentului Marinel. Primul apăruse, așa cum se spune și în text, cu doi ani înainte, în iunie 2013, la scurt timp după debutul afacerilor necurate. Pare să fi fost un fel de „oracol din est” această publicație, privit prin prisma acțiunii penale inițiate abia hăt, în 2017…

În primul articol, autorul redă un dialog-pamflet între medic și asistent, care „explică” cum s-a organizat licitația prin care s-au făcut „stăpâni” pe transportul decedaților. Și-au înființat, prin interpuși, o firmă de pompe funebre, au elaborat cerințe abuzive pentru eventualii neaveniți, au făcut reclamații contra competitorilor, au depus acte false la dosarul firmei susținute etc.

După doi ani, jurnalistul revine cu noi detalii, făcând un rezumat al activității firmei controlate de medic și asistentul său: angajări cu jumătate și sfert de normă ca să se evite taxe, folosirea unei mașini de la Medicină Legală când cea a firmei se strica, șicanarea aparținătorilor ca să-i convingă să-și lase ulterior decedatul pe mâna firmei de pompe funebre favorizate etc.

Ce Dumnezei propteau „sfinții” de la morgă?

Așadar, o altă „afacere” pe banii statului este investigată penal abia la ani buni de la momentul când a debutat în forță. Și vorbim aici despre șefii unei secții din spital care au salarii aproximativ duble față de restul salariaților calificați din Sănătate – 5.500 de lei leafa unui asistent la morgă și 12.000 de lei a unui medic legist. Iar asta la nivelul anului 2012! An în care, după știința noastră, și indemnizația unui procuror DNA bătea lejer suta de milioane de lei vechi…




Eu, contribuabilul, cel care plătește taxe și pentru medic, și pentru asistent, dar și pentru procuror, spital, casa de asigurări de sănătate, minister etc. ce să înțeleg? Cine a protejat din greu aceste aspecte penale încât ele au fost (auto)sesizate de către autorități abia ani buni după cele ele au fost… sesizate public? Era greu de citit un caiet de sarcini al unei licitații pentru a identifica specificațiile măsluite? Era greu de observat dacă mașina firmei favorizate corespunde în mod real serviciilor angajate, dacă are măcar frigider? Era greu de probat ceea ce azi pare atât de evident încât necesită arestări?

Să înțeleg că ar putea fi adevărate insinuările jurnalistului că doctorul Fulga este susținut de proptele „medicale” afiliate partidului care de 28 de ani domină orașul și județul?

Că, așa cum spune folclorul în general, anumiți nu cad decât atunci când le este scris? Adică s-o fi schimbat „propteaua” doctorului din fruntea cine știe cărui serviciu și noul șef n-a mai vrut să închidă ochii?

Că salariul, fie el și majorat de la uriaș la „nesimțit”, nu aduce corectitudine în Sănătate, dar nici vigilență, competență și promptitudine în rândul procurorilor sau polițiștilor judiciari?

Când se tot spune „Galați, oraș cumplit de negustori”, cred că se dă dovadă de prea multă indulgență. Dar „județ nenorocit de mafioți” ce are? Dincolo de comunicate de presă eliptice urmate de tăceri filosofale, cred că autoritățile ar trebui să iasă degrabă cu niște explicații pertinente, niște asumări clare care să ducă apoi la măsuri radicale.

(Foto: Impact-Est)

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu