Atențiune! Aruncați-vă din mers, urmează pe stânga țară fără medicină de familie!

In Actual, AltaTara?, National, Sanatate, Sistemul

Cam așa văd viitorul medicinii primare în România cei peste 1.000 de medici de familie adunați în 15 noiembrie în Piața Victoriei, în fața sediului Guvernului PSD-ALDE. Cei care nu pricep avertismentul, se vor trezi din somnul populist prelungit, cumplit de speriați, violentați de faptul că trebuia să se deștepte mai devreme. Vor fi atunci în plin genocid medical, în aceeași Românie somnolentă, lașă, indiferentă, care a permis exercitarea/executarea a multe alte genocide. În loc să facă acte medicale, medicul de familie face astăzi acte de protest, la Palatul Victoria, la 6 grade. S-a scandat „Pacienții noștri sunt votanții voștri!”. E un avertisment subtil și blând, dar care pute a apocalipsă a dirijismului socialist abil conservat, chiar și după 28 de ani de „revoluție”.




Genocidele sunt modul infect de a face politică în România

Genocidul comunist a fost foametea din deceniul 80-90, ca să returnăm datoria la FMI, apoi a urmat genocidul industrial, executat în anii 90, ce a dat milioane de șomeri. Genocidul cultural continuă cu succes, genocidul alimentar se implementează zi de zi, și se insinuează încetișor încă un genocid profilat pe structura românilor – genocidul medical, ramura medicina de familie.

Medicul de familie-singurul care activează, cu chiu și cu vai, în toată România, este silit sistematic și cu metodă să fie mai degrabă un conțopist, un contabil, un operator de date cu caracter personal, care să suplinească impotența organelor de stat, ce ar fi trebuit să finalizeze de mult timp programul e-România, ce cuprindea și programul e-Sănătate. Pe fondul acestor „revoluții” distructive ale PDL și acum ale PSD, iată că medicul de familie face și muncă de stradă – se adună de la cabinetele din toată țara, de la distanțe de o mie de kilometri, pentru a striga în fața Guvernului că Partidul n-are decât spate pentru medicina de familie a cetățeanului votant. Exploatarea politică a Fondului de sănătate continua să fie  cea mai mare deturnare de fonduri din România, și pregătește metodic colapsul medicinii primare din România.

În fond, o țară rezervor de materii prime nu are nevoie de populație sănătoasă și de prevenție, ci doar de pacienți bolnavi cronici, epuizați de așteptări și resemnați.

Tehnic vorbind, protestul n-a fost mare prin participarea de mase, dar a fost uriaș prin consecințele și semnificațiile pe care le va putea produce într-un viitor sinistru de apropiat

Media de vârstă a medicilor de familie este în jur de 50 de ani, medicina de familie se distruge, este programmatic defavorizată și subfinanțată, deci neatractivă pentru tinerii medici, care preferă să plece din țară sau se aruncă necondiționat și alarmant în plasa lanțurilor de clinici private. O delegație de peste 50 de medici de familie, asistente medicale și pacienți din Galați a participat la protestul de amploare din Piaţa Victoriei din Capitală. Medicii și pacienții au scandat, protestat și au pus ceasurile să sune a avertisment pentru guvernanți: sunt nemulțumiri extreme față de tendința de transformare a medicilor în functionari birocrați, care se ocupă de formalități și formulare, și nu de consultații medicale. Medicii cer debirocratizare, finanțare corespunzătoare, act medical curat, asistenţă medicală puternică.

Cei peste 1000 de medicii prezenți în Piața Victoriei le-au reamintit guvernanților Jurământul lui Hipocrate, făcând referire la onoarea de care trebuie să dea dovadă guvernanții în susținerea promisiunilor electorale incluse în programul de guvernare. În urmă cu două săptămâni, sute de medici de familie au pichetat sediile Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate, din toată ţară, au depus memorii, au format coaliţia „Solidari pentru Sănătate”, împreună cu nouă organizaţii nonguvernamentale de pacienţi, au lansat avertismente – reţeaua de medicină de familie înregistrează un adevărat declin în ultimii ani, în 2016 s-a remarcat o diminuare a cabinetelor, fiind cu 123 mai puţine decât în 2015.

Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei a explicat cauza

„Cabinetele se închid pentru că nu sunt rentabile şi medicii aleg să îşi vândă afacerea şi să emigreze. Numărul cabinetelor este în scădere şi situaţia se va înrăutăţi. De vină e faptul că nu ne putem face meseria aşa cum trebuie. Ne-am săturat să spunem pacientului că nu se pot face diverse investigaţii, că nu-l putem ajuta”.

Avertismentul medicilor a fost validat de cei prezenți la protest, care au promis că odată cu expirarea prezentului Contract Cadru, vor pune jos parafa de medic de familie, rezultatul fiind un blocaj total al sistemului de sănătate. 

Consecinţele depopulării cabinetelor de medicină de familie se vor vedea în primul rând în mediul rural, unde funcţionează 40% din aceste instituţii medicale şi unde există doar 9% din spitalele ţării, restul de 91% fiind concentrate în mediul urban. Medicina de familie este singura reţea la care au acces toţi românii. Sunt însă 600 de localităţi fără medic de familie, ceea ce este îngrijorător.

La fel de umilitoare sunt și alte reguli stabilite în relația Casă de Sănătate-medic de familie

  • Regulile administrative de prescriere interzic medicului de familie să elibereze reţete cu medicaţie frecvent folosită şi la care pacientul nu are acces. La fiecare șase luni, bolnavii cronici trebuie să facă exerciții de cozi la medicul specialist, să ia scrisoare medicală și să revină la medicul de familie. Nu putea fi folosit la această corvoadă cardul de sănătate, că tot vorbim de informatizare?
  • Medicii de familie sunt un fel de privați, dar cu limitari per serviciu stabilite de CJAS – nu pot consulta mai mult de 20 de pacienți pe zi, restul consultațiilor sunt muncă în voluntariat, pentru a păstra pacientul pe listă, pe baza căreia se fac punctări per capita;
  • Deși există internet, rețea PIAS și SIUI și card de sănătate, adică metode electronice de comunicații, sistemul falimentării cabinetelor medicinii primare impune reguli demente și inutile, cum este printarea oricărui act medical transpus deja în sistem electronic, și fișarea pe cartoteci ca în anii 50, completarea de raportări și register, cu mari și inutile cheltuieli;
  • Controlorii de la Casa județeană nu controlează, ci pândesc greșelile și omisiunile funcționărești ale medicilor, după modelul pândelor organizate de „poliția boschetară”, care nu face avertizare și prevenție, ci urmărește pedepsirea „infractorilor” medici (amenda de 50-100 de milioane lei vechi este frecventă);
  • Pensia unui medic de familie, indiferent de specializări și grade sau doctorate este de 1000- 1500 de lei;
  • Negocierea contractului cu Casa nu există, totul se limitează la o poziție de dictat, adică forțarea medicului să semneze un contract dezavantajos, cu buget limitat, verificat, supercontrolat, pe care medicul nu-l poate distribui cum cer urgențele cabinetului, cu impozitări excesive, cu interziceri ale colaborărilor cu furnizorii;
  • Mărirea salariului asistenților din cabinete, după cum au impus promisiunile electorale ale PSD, fără suplimentarea corespunzătoare a bugetului cabinetelor, este văzută ca lovitura decisivă dată medicinii de familie- toți medicii de familie spun că măririle sunt imposibile, alternativa fiind închiderea cabinetelor;
  • Cea mai mare anomalie din rețeaua socială a cabinetelor de medicină primară este subfinanțarea crasă – 5% în loc de 10%, cum este uzanța în orice țară cu sistem normal;
  • Și încă o bătaie de joc uriașă la adresa „medicinii second hand”- cum este numită disprețuitor la toate nivelele din sistemul de sănătate medicina primară – este interdicția impusă prin Contractul Cadru medicului de familie de a-și lua concediu medical sau de odihnă, dacă nu are înlocuitor medic, care trebuie să presteze dublă normă, în cabinet cu două ture, și cu un sistem electronic SIUI furnizat de Ghiță, care nu funcționează.

Protestatarii au pus de mai multe ori ceasurile să sune pentru guvernanți. Ora critică a medicinii de familie se apropie!

 Daniela Ungureanu, președinte Asociația Medicilor de Familie Galați

„Mitingul de protest a fost o etapă, vrem normalitate, să profesăm, să ieșim la pensie din cabinet. Criza medicinii de familie vine din birocrație sufocantă și subfinanțare alarmantă. Avem nevoie de cel puțin 10% din FNUASS-ul total (este vorba de Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate). Până și bulgarii au mai mult decât noi. Vrem ca programele de gestiune PIAS și SIUI să fie funcționale, să demonstreze calitatea de asigurat, dacă este internat sau dacă au venit zero. Sunt date pentru care medicul de familie este sancționat, sunt erori frecvente care arată slaba colaborare dintre instituții, pentru care responsabil este găsit doar medicul de familie. Medicii vor să-și administreze singuri cabinetul, fără a avea imixtiunea Casei de Asigurări.

Medicul de familie vrea să aibă și el dreptul la concediu medical și concediu de odihnă, fără a fi condiționat de înlocuitor. Colegii nostri nu au programul lor? Sistemul informatic este greoi și incomod, este vai de colegul care ne ține locul. Suntem doi colegi în același cabinet, nu poți face două norme, pentru că vine tura cealaltă.

Exodul medicilor în străinătate are cel mai mare procent din rândul medicilor de familie. Sunt cei mai ceruți în vestul Europei, deci tinerii medici își termină pregătirea și sunt foarte tentați de ofertele de acolo și pleacă. Pleacă și pentru că în România pare să fie un program national  – medicina de familie să nu fie atractivă. Este însă extrem de atractivă în occident. Am atras atenția în repetate rânduri la pericol – medicii  de familie sunt angajați de marile lanțuri medicale și sunt puși doar să dea trimiteri din cabinet în cabinet ale aceluiași lanț de clinici, adică să facă „suveica”. Vă imaginați câți bani ies din Casa de Asigurări, nu se mai pune problema că faci calitate, marele perdant este pacientul.

Nu știu cine trebuie să ia decizia majorării procentului din FNUASS. Probabil Ministrul de Finanțe, dar este o chestiune delicată…De asta protestăm, dacă se mențin situațiile de astăzi, cabinetele medicilor de familie se închid. Dacă nu se modifică nimic, nu este cale de ieșire, se intră în colaps și 12 000 de medici de familie închid cabinetele. Milioane de oameni rămân fără asistență medicală. Neavând încotro, suntem nevoiți să aplicăm un protest radical, pe care l-am numit „Jos parafa!” Și nu ne permitem lașități, vom fi solidari, deoarece și cei care au dubii vor rămâne fără ele, de la 1 ianuarie”.

Dumitru Mărășescu, președinte Patronatul Medicilor de Familie Galați

„Noi știm că există în sistem sifonări de bani grei, probați de realitate. Dovada, în urmă cu două luni și jumătate, s-a probat că Ciurchea, Duță, Burcea au luat șpăgi, de câte 9 milioane de euro, unii au dosare penale, alții sunt și arestați, din poziția de șefi la Casa Națională de Sănătate.

Nu e normal ca fondurile sănătății să fie în pixul ministrului de Finanțe. În orice țară, fondurile sănătății sunt gestionate de un Consiliu de Administrație ale Casei de Sănătate. Noi avem CA doar pe hârtie, fondul e o pușculiță, cea mai mare pușculiță a țării. Casa Națională trebuie să fie ca o bancă ordonatoare de credite, care să împartă banii în funcție de necesități, pe județe. Ce să caute banii de sănătate la Ministerul de Finanțe? Exploatarea politică a Fondului de sănătate este cea mai mare deturnare de fonduri. Normal, nu se vrea nicio reformă!

„10% procent pentru medicina de familie nu e un moft al medicilor de familie , este o cerință a Băncii Mondiale și a FMI”

Noi avem doar 5,3% fond  pentru medicina primară. România este țară membră UE, dar refuză să respecte anumite criterii, suntem pe ultimul loc în UE. Nu ne rămâne decât să punem jos parafa. Dacă 70% dintre medicii de familie pun parafa jos, tot sistemul medical va fi blocat. Nu vor mai merge decât urgențele. Va fi invazie la UPU, cronicii nu vor avea trimitere de internare, nu vor avea tratamente ocologice și diabetice. 11 400 de medici de familie acoperă 75% din totalul consultațiilor medicale pe țară. Procentul de 5,3% este total insuficient. Condițiile mizerabile oferite de guvernanți medicinii de familie îi fac pe tineri să plece din țară. Pentru o dotere minimă, trebuie sume mari, medicii de la țară, care sunt jumătate din efectiv, dar și cei din oraș, care au sub 1200 de pacienți asigurați, nu pot face față. Guvernanților nu le pasă. La negocierea Contractului Cadru se negociază relația furnizor-beneficiar, adică între casă și pacient. Pacientul este asiguratul Casei de Sănătate, de ce să-l întrebe medicul pe pacient de bani, de conturi, de plafon depășit? Medicul consultă și acordă tratamentul necesar. Orice contract se negociază, dar în relația cu medicul, Casa dictează. Casa nu are nicio penalitate, medicul are două pagini de penalități. Ne amenință pe la Casă că aduc medici din Irak, din Moldova…

Cardurile de sănătate au fost făcute să nu mai fure medicii. Ori, s-a dovedit că fură tocmai șeful Casei Naționale de Sănătate. După negocieri și semnări de protocoale, nimic nu se respectă. De mai multe ori s-a procedat în mod ticălos. Era semnat acordul, dar în Monitorul Oficial apărea altceva. Nu mai avem încredere în guvernanți, vrem să punem parafa jos. Cheltuim mulți bani ca să ne adunăm la protest. E o mare risipă. Nu vrem să sufere pacienții, dar decizia de forță  va fi aplicată după 31 decembrie 2017.

„Va fi act adițional, și din 1 ianuarie, vom acorda asistență medicală contracost”

Prețurile vor fi afișate, va fi casa de marcat și bon de prestări. Nu e normal însă, pacientul a plătit deja către Casă, cu ea are contract, Casa de Sănătate a încasat. Încă din vară am făcut demersuri la ministerele de care depid problemele enumerate. Am vrut să vedem cine frânează.

Ne spun că nu sunt bani la Casă, că nu dă Ministerul de Finanțe. Am întrebat la Finanțe și ne-au confirmat că nu s-a cerut nimic pentru suplimentarea fondurilor solicitate de Patronatul Medicinii de Familie. Așa se face sistem de sănătate în România!”

 Vineri, 17 noiembrie, Premierul Mihai Tudose a avut o întâlnire cu reprezentanţii medicilor de familie care au protestat în Piaţa Victoriei, pentru a face din nou exerciții de populism și demagogie: va negocia cu liderii asociațiilor de medici și pacienți, cu patronatul medicilor de familie, va promite reparații în sistem (a recunoscut că „sistemul este în continuare foarte greoi, foarte birocratizat şi medicii de familie au fost nevoiţi să se transforme în contabili”) și a procedat la  o consultare pe draft, iar de luni se va încerca „ împreună şi cu Ministerul Finanţelor să reglăm nişte lucruri”(avem confirmarea că și în guvernul Tudose fondul sănătății este pușculița bună la orice, mai puțin la sănătate).

Nu ar fi prima oară când una se promite și se scrie în procesele verbale de negociere, și altceva(ce convine guvernului) se publică în Monitorul Oficial.

De data asta, medicii de familie au fixat și contra reacția: „Jos parafa de la 1 ianuarie 2018!”

Notă de talibanism jurnalistic: singurele televiziuni care s-au făcut că protestul în fața Guvernului a circa 1000 de medici și pacienți veniți din toată țara nu este o știre a zilei, au fost Antena 3 și România Tv.

 

 

 

 

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu