Orice fermier care urmărește cum crește păpușoiul și îi vine apa pleașcă la ogor, nu se poate abține să nu facă o REMARCĂ CINICĂ: tripleta de abonați la lucrături bugetare pe banii statului,care a reușit în mai 2023 o recepție de succes (după trei amânări și schimbarea suspectă a membrilor comisiei la ultima deliberare) a unei lucrări cu rezolvări cel puțin dubioase (pompe subdimensionate, soluții tehnice schimbate, torcretare a țevilor pe o lungime mult mai mică decât bugetul alocat prin finanțarea AFIR, debitmetre inexistente) reușește, în extremis, să evite returnarea finanțării (1,4 milioane de euro), dând o ultimă lovitură de imagine și aplicând rezolvări pompieristice.
Cu aproximație, dar destul de precis, diferențele dintre ce s-a scris în DALI (documentația de avizare a lucrărilor de intervenție) și ce a rămas în PT (Proiectul Tehnic), în urma expertizei tehnice a expertului Gabriel Popovici, sunt după toate aparențele chiar „ieftineala” standard care face atractivă munca cu fondurile europene, via AFIR (CR FIR Constanța): 150-200 de mii de euro „ieftineală” ieșită din subdimensionare pompă și circa 400 000 euro bonus din lucrăturile la torcretarea care nu s-a lucrat.
Acolo unde există pompare/repompare, trebuie să existe, automat, ca țigara la cafea, contorul de măsurare a cantităților de apă urcată pe Câmpii Covurluiului. Dacă e normal să fie așa, atunci de ce s-a s-a lucrat după recepția lucrării la montarea debitmetrelor pe conducta de pe firul drept? S-a întâmplat aproape sigur chiar în intervalul de o săptămână în care nu s-a mai pompat apă, dată fiind fatalitatea (accidentală, provocată? – doar expertul poate să confirme sau să infirme) întreruperii pompării, din cauză de arderea cablurilor de energie electrică.
A fost practic o coordonare între lucrări de conformitate cerute de nevoie de factotumul proiectului de la SRP, Mihai Ion și preșul de mucles de sfârșit de mandat, Ghiță Ifrim?
Clarificările sunt pe drumul apelor care urcă dealul, dar se strecoară pervers și printre fisurile țevilor tocmai reșapate.
Perfect sincronizat, fără a fi nevoie de justificări și enervări, dubleta Ghiță Ifrim-Mihai Ion a mai dat o ultimă lovitură: s-a plătit din banii fermierilor ceea ce trebuia montat prin proiectul adjudecat de tripleta ProPlast constructor-Avimi Brăila-proiectant – AMG Lorem Consult consultant? Mda! „ieftineală”, nu glumă!
Un document privind schimbarea de soluție tehnică în proiectul “Modernizare parţială linie tehnologică de ridicare presiune fir drept- SRP1 Vânători- din amenajarea de irigaţii Câmpia Covurlui, jud. Galaţi”, C0430I000031721800051, fixează toate schimbările de tip„ ieftineală cu parandărăt la pachet” , adică contrafacerea datelor din DALI, cu care s-a câștigat finanțarea la CR FIR Constanța. Este vorba de expertiza tehnică din 2019, sub semnătura expertului tehnic dr.ing. Gabriel Popovici. Ajunși aici, am verificat dacă și de ce s-au schimbat soluțiile după câștigarea proiectului.
Consultantul – constructorul – proiectantul, reprezentați de prin 2017 până astăzi de Mihai Ion, insistă să nege modificarea de soluție după contractarea finanțării de la Centrul Regional AFIR Constanța.
Foarte binevoitor și précis, chiar și la vârsta domniei sale – 84 de ani – expertul tehnic Gabriel Popovici ne-a confirmat că n-are nici în clin, nici în mânecă cu proiectul menționat mai sus. Nu-l cunoaște pe Mihai Ion, nu a mai lucrat în sistemul de irigații din Câmpia Covurlui din 2014.
Gabriel Popovici, expert tehnic, despre implicarea în expertiza de la SRP Vânători: „Nu, la stație nu am lucrat! Nu am nicio legătură cu stația și cu pompele de acolo! Am făcut expertiză la SRP Luncă, până la stația SRP Vânători și CM terasă, acum 10-13 ani. Din 2014 am fost plecat din țară, și am revenit acum. Nu știu despre Pro Plast, eu am lucrat la expertizele din Câmpia Covurlui înainte de a pleca din țară, în 2012-2013. Din 2019 până în 2022 eram în Spania.”
Ce să înțelegem din această constatare? Că duo-ul de sinistră vocație Mihai Ion (AMG Lorem Consult-ProplastMedi) – Ghiță Ifrim (FOUAI Câmpia Covurlui, jumulită de jupânul Petrică Bărceanu, încă șef serviciu Administrativ la FTIF Galați) au contrafăcut proiectul de modernizare parțială a liniei de irigații de la SRP Vânători?
Se cheamă că cooperativa de fituit proiecte europene de mai sus, compusă din Mihai Ion și familia de consultanți și manageri de strategii, Ferendino (Teodor și Adrian) au scurtat ciclul avizelor și aprobărilor la maxim, uzând în fals de ștampila expertului?
Păi nu, dacă proiectul e cu parandărăt/ieftineală la purtător, nu e normal să aibă și expert/ștampilă de expert la purtător?
Dacă organele statului responsabile de o brumă de respectabilitate, legalitate și seriozitate în utilizarea fondurilor europene(CR FIR, ANIF, ISC, DNA, Ministerul Agriculturii) nu ar fi într-o somnolență cointeresată prelungită, ar fi un fleac de a elimina o astfel de suspiciune.
Luni 17 iulie 2023 – Incendiu de cablaje de alimentare a pompelor de la stația SRP Vânători din sistemul de irigații Câmpia Covurlui. Incendiul este trecut sub tăcere de FOUAI Câmpia Covurlui și ANIF-FTIF Galați, dar și de Prefectura PSD Galați.
Miercuri 19 iulie: Alternativa – fără mogul primește de la un operator din incinta stației un set foto-film privind distrugerile produse la cablajele de alimentare a celor două pompe aflate în funcțiune la SRP Vânători.
Joi 20 07 2023: Chestionat asupra incendiului, președintele FOUAI Ghiță Ifrim recunoaște că sunt pagube mari, dar nu are explicații ale cauzelor.
Constructorul ProPlast Medi srl spune că nu are nici o implicare în avaria de la stația SRP, reamintește că problema montării de debitmetre în stație nu exista în proiectul “Modernizare parţială linie tehnologică de ridicare presiune fir drept- SRP1 Vânători- din amenajarea de irigaţii Câmpia Covurlui, jud. Galaţi”, C0430I000031721800051, dar amintește de controlul de la CR FIR Constanța, Direcția Control Antifraudă, care nu a găsit nici o neregulă în exploatarea sistemului în urma „modernizărilor” rezultate din proiect.
DCA (Direcția Control Antifraudă din AFIR-MADR) trimisese oportun către FOUAI adresa nr 10639/20 07 2023 semnată de dir. general AFIR, George Chiriță.
Exact această adresă este reamintită de noul președinte al FOUAI, Andrei Dima, când reporterii Alternativa l-au chestionat la SRP în chiar prima lui zi de lucru, despre neconcordanțe între cele notificate în recepția lucrărilor (PV 38/10 05 2023) și realitatea din teren: reabilitarea conductelor a fost superficială, existând scurgeri serioase din conducte iar debitmetrul de pe firul drept era proaspăt instalat, cu excavări de o zi (vezi fotografiile de la locul unde se presupune că ar fi montate debitmetrele) – nu pe porțiunea orizontală, din proximitatea stației, conform recomandărilor experților, ci în pantă, cu terminal de citire undeva în câmp, pe proprietatea unui cetățean din zonă.
Ulterior, președintele FOUAI a refuzat să explice alegerea acestei soluții bizare de citire a debitelor de apă tranzitate prin conducte, deși prestatorul lucrării, ProPlast (Mihai Ion) susține cu vehemență că montarea debitmetrelor nu a figurat vreodată în documentele lucrării și că existența debitmetrelor ar fi clauză suspensivă a proiectului (în traducere, dacă nu există debitmetre, nu există finanțare, adică și mai adânc tradus, fără debitmetre trebuie returnate cele 1,4 milioane de euro).
Pe baza documentării din teren, din 28 iulie 2023, prima zi de funcționare a pompelor după înlocuirea acestora (nu se știe ce aviz tehnic au avut lucrătorii care au montat cablurile pe banii fermierilor din FOUAI Câmpia Covurlui), reporterii Alternativa-fără mogul au avut câteva mirări perplexante, pe care le enumerăm mai jos:
Cum de nu au fost informați inspectorii CR FIR Constanța despre distrugerile din stație și despre imposibilitatea citirii debitmetrelor în incinta stației, știut fiind că adresa DCA AFIR este datată 20 07 2023, iar incendiul avusese loc cu trei zile mai înainte.
La data redactării adresei DCA, cablurile arse erau debarasate și cele noi nu aveau cum să fie montate. Punctul nevralgic, debitmetrele, clauză suspensivă prevăzută în proiect? (în fapt, instrumente vitale pentru înregistrarea consumurilor„gratuite” furnizate de bugetul național) pare să fi fost detectate în funcționare la stație, de către inspectorul CR FIR.
Controversa este iremediabilă, deoarece nu avea cum să fie citite debitele în stație, din moment ce în 28 iulie 2023 țevile decopertate și debitmetrele proaspăt montate au putut fi fotografiate de reporter, la circa 600 de metri de stație, doar pe firul drept, și cu terminalul de citire pe un tăpșan.
Dacă debimetrele erau montate, inspectorii DCA nu puteau verifica funcționarea, deoarece nu exista trafic de apă pe firele de pompare în zilele când ei au fost la stație.
Dacă debitmetrele au fost montate înainte de recepție, de ce nu era acoperită lucrarea după aproape trei luni?
Dacă a fost trafic de apă pe firul drept, de ce comisia AFIR-DCA nu a a observat scurgerile consistente de apă din conducta de urcare spre terasă?
Mai rămâne și ipoteza fantezist-elucubrantă (după ce se va pronunța expertul tehnic privind cauzele incendiului la cabluri) care ar suna cam așa: ca să nu fie returnați banii pentru inexistența debitmetrelor, ca să dea frumos la controlul anunțat de AFIR în teren (pe baza unei sesizări a ISC?), o prăjeală de cabluri este pretextul perfect pentru oprirea pompării, montarea la repezeală (pentru efecte derutante) ale unor false protecții ale senzorilor debitmetrului, obținerea unui certificate de bune prestații și reluarea în numai o săptămână a pompării de apă în sistem!
Final triumfal cu un pasaj din adresa Direcției Control Antifraudă de la CR FIR Constanța: „Vă recomandăm să depuneți toate eforturile astfel încât să asigurați menţinerea tuturor criteriilor de eligibilitate și selecție pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului de finanțare. În acelaşi timp, vă aducem la cunoştinţă că, obligaţia pe care o aveţi, în conformitate cu prevederile contractului de finanţare: ”Beneficiarul trebuie să implementeze Proiectul cu maximum de profesionalism, eficienţă şi vigilenţă în conformitate cu cele mai bune practici în domeniul vizat şi în concordanţă cu acest contract ” Cu stimă, Director general, George CHIRIŢĂ.