Apă Canal Galați îi va rupe la facturi pe gălățeni cu apa meteorică, în august 2024. În iunie 2024, în Galați s-au înregistrat 38,4 litri/mp, de 14 ori mai mult decât în luna precedentă, mai 2024, când a plouat puțin, „numai” 2,6 litri/mp

In Actual, ClientiCaptivi, Local

Vești proaste pentru gălățeni. Facturile Apă Canal Galați vor fi mai mari în luna august 2024, pentru că acestea vor cuprinde și cantitatea de apă meteorică/apa de ploaie înregistrată în urmă cu două luni, adică în luna iunie 2024. Iar în iunie 2024, potrivit datelor oficiale, în Galați au fost 38,4 litri/mp, de 14 ori mai mult decât în luna precedentă, mai 2024.

Apă Canal Galați face bani și din piatră seacă.

Face bani și când e secetă, dar strânge profit (și nu puțin) mai ales când plouă.

Și îi rupe la facturi pe gălățeni de parcă ar fi vina lor că a plouat mai mult într-o lună sau în alta.

De parcă ei ar fi comandat mai multă ploaie, precum muzica la lăutari, și ar trebui să plătească pentru treaba asta.

Iată mai jos ce se spune pe site-ul Apă Canal Galați cu privire la această apă meteorică (de ploaie).

„Cantitatea de apă meteorică preluată de rețeaua de canalizare se facturează lunar, utilizând cantitatea specifică de apă meteorică, transmisă de A.N.M.

Pentru luna în curs (N), se ia în calcul cantitatea specifică de apă meteorică comunicată de A.N.M. cu 2 (două) luni anterioară emiterii facturii (N-2).

Exemplu: în luna iulie (2024 – n.red.) facturarea se face prin înmulțirea cantității specifice de apă meteorică transmisa de A.N.M. pentru luna mai, același an, cu suprafețele totale ale incintelor construite și neconstruite, declarate de fiecare utilizator (verificate cu datele din actul de proprietate) și cu coeficienții de scurgere recomandați de normele și normativele tehnice în vigoare”,

se precizează pe site-ul Apă Canal Galați – vezi foto mai jos.

Tot pe acest site găsim și un tabel cu cantitatea de precipitații (litri/metrul pătrat) raportată oficial de autorități.

Astfel, dacă în luna mai 2024 a cam fost secetă, cu numai 2,6 litri/mp, în luna iunie 2024 cică s-au rupt norii în Galați.

În iunie 2024, potrivit Apă Canal Galați, cantitatea de precipitații a fost de 38,4 litri/mp, iar acest lucru se va vedea în facturile pe luna august pe care Apă Canal Galați le va trimite gălățenilor.

Și în martie 2024 a plouat/nins bine în Galați, cantitatea de precipitații raportată oficial fiind de 55,1 litri/mp, adică mult mai mare decât în iunie 2024.

Și luna iulie 2024 a început prost, ca să zicem așa, cu ploi torențiale, care cu siguranță vor încărca facturile gălățenilor peste 2 luni, adică în septembrie 2024.

Într-un articol din 2021, reprezentanții Apă Canal au explicat pentru cotidianul Viața liberă că facturarea apei meteorice (apa de ploaie) se face lunar, pe baza datelor transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) cu două luni înainte și pe baza cotei indivize.

Astfel, facturarea se face prin înmulțirea cantității specifice de apă meteorică transmisă de ANM cu suprafețele totale ale incintelor construite și neconstruite, declarate de fiecare utilizator (verificate cu datele din actul de proprietate) și cu coeficienții de scurgere recomandați de normele și normativele tehnice în vigoare.

Prin urmare, dacă ai o casă mai mare, o curte mai spațioasă (făcută din banii tăi, evident) plătești mai mult… pentru că îți plouă mai mult pe casa ta, în curtea ta, iar apa, ce să vezi?, se scurge în gura de canalizare a Apă Canal Galați, care de multe ori se înfundă de nu mai poți să ieși pe stradă.

De parcă tu ai fi comandat ploaia/precipitațiile și trebuie să plătești ca la restaurant.

Au fost cazuri de gălățeni care au plătit și 1,1 mc/lună în plus la factură pentru apa de ploaie/meteorică.

Adică, în afară de ce au consumat ei în gospodăriile/apartamentele lor cu spălatul, cu băutul apei reci (mă rog, cine mai e atât de tâmpit încât să bea apă de la robinet, de la Apă Canal), au mai plătit în plus încă 1,1 mc/lună.

Și asta doar pentru că a plouat/nins în acea lună în Galați.

Este incredibil nu-i așa?

Probabil că gălățenii au ajuns să se sperie atunci când plouă mai tare, gândindu-se că peste două luni se vor trezi cu facturi mai mari de la Apă Canal Galați, care le va spune: hei!, așa este legislația, asta este cantitatea oficială de precipitații, iar voi sunteți buni de plată.

De la 1 iulie 2024, Galațiul are cea mai scumpă apă din țară cu 17,66 lei/mc (apă + canalizare), după cum am scris aici, în Alternativa – Jurnalism fără mogul – vezi articolul mai jos.

Galațiul a devenit județul cu cea mai scumpă apă din țară. Apă Canal Galați a ajuns pe locul 1 cu 17,66 lei/mc (cu TVA) la apă + canalizare, după majorarea de la 1 iulie 2024. Bucureștiul, unde nivelul de trai este cu mult peste Galați, se află pe locul 47 din 49 cu un tarif de numai 10,24 lei/mc

Unul sau doi metri cubi în plus la factură, pentru apa meteorică, o să însemne încă 17,66 de lei sau 35 de lei în plus, după caz.


Fără Mogul are nevoie de sprijinul vostru. Donați o sumă de bani (în lei) în contul de mai jos al Asociației ALO și susțineți publicația faramogul.ro

RO 62 BREL 0002 0014 6866 0100


Asta e, cei care au case cu acoperiș, cu curți mai mari s-ar putea să plătească și 18 sau 20 de lei în plus la factură, în august 2024, pentru că așa vrea Apă Canal Galați, care este o societate de tip monopol, un SA „de stat” care de ani de zile îi jupoaie pe gălățeni ca să le ofere salarii (beneficii) imense celor angajați pe baza carnetului de partid (PSD, PNL, etc).

Vă reamintim că salariul directorului Apă Canal Galați, Aurel Condurache, este unul sfidător: 384.239 de lei net anual, adică 32.019 de lei net/lună.

Asta în condițiile în care Galațiul are cea mai scumpă apă din țară: 17,66 lei/mc pentru apă + canalizare.

În plus, soția directorului Condurache este șefă de departament la Apă Canal Galați cu un salariu de 8.745 de lei net/lună.

Mai mult, fostul director general al Apă Canal – în prezent simplu membru în CA – are o indemnizație record de 222.772 de lei net anual, adică 18.564 de lei net/lună pentru că a ridicat mâna la 1-2 ședințe lunare, în anul 2023.

În paralel, Gelu Stan, care a fost consilier local PSD Galați, are și o pensie de 13.573 de lei net/lună.

Acești indivizi au bani să plătească apa meteorică, nu vă faceți griji.


Urmărește faramogul.ro și pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să ne ajuți să continuăm, ne poți face o donație dând click și AICI. Sau poți da click mai jos, spre contul de Patreon al ALTERNATIVA – Jurnalism Fără Mogul. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu